De combinatie van platte en zadeldaken garandeert een goede architectonische aansluiting met het bestaande kloostergebouw en voorkomt dat technische installaties het dak ontsieren.

01:38
13-03-2019

Woonzorgcentrum Bosbeekhof | Sint-Katelijne-Waver

Senioren verhuizen met respect voor erfgoed naar 21ste eeuw

Begin 2019 nemen alle bewoners van woonzorgcentrum Sint-Elisabeth van Zorgbedrijf Rivierenland hun intrek in een gloednieuw gebouw in Sint-Katelijne-Waver. Het woonzorgcentrum krijgt bij die gelegenheid ook een nieuwe naam: Bosbeekhof.

De gebruikte bouwmaterialen zijn op een gevarieerde en tegelijk harmonieuze manier met elkaar gecombineerd: rood genuanceerde baksteen, latwerk met houtuitstraling, architectonisch beton en vezelcementbeplating.

 

“De nieuwbouw is de eerste van drie fases in een totaalproject”, verduidelijkt Sander Theunis, projectingenieur bij hoofdaannemer Antwerpse Bouwwerken. “Na de verhuis van de bewoners beginnen we aan de volgende fase, met name de afbraak van een deel van het bestaande woonzorgcentrum. In het gedeelte dat behouden blijft, zullen we enkele structurele aanpassingen uitvoeren, waardoor er op de begane grond een ‘versmelting’ met de nieuwbouw tot stand zal komen. In dit gedeelte worden een lokaal dienstencentrum met cafetaria, een schoonheidssalon, fitnessruimte, polyvalente zaal en leslokalen ondergebracht, en later ook de kantoren van Zorgbedrijf Rivierenland. Gezien de praktische problemen die ze met zich meebrengt, zal deze renovatiefase de meeste aandacht vergen. Fase 3 bestaat uitsluitend uit de sloop van de bestaande keuken en het vroegere administratief centrum van het lokale OCMW.”

BIM
Antwerpse Bouwwerken maakt in dit project gebruik van BIM (Building Information Modeling). “Daardoor konden we niet alleen mogelijke bouwconflicten vermijden, maar konden we ook met grote prefabwanden, -kolommen, -balken en -trappen werken, wat resulteerde in een versnelling van het bouwproces.” De hoofdaannemer leverde zelf ook een proactieve bijdrage aan de optimalisatie van het concept. “Oorspronkelijk was er een draagstructuur in stalen spanten en trekker voorzien”, zegt Theunis. “Op ons voorstel is deze constructie aangepast, waarbij alleen de schuine spanten bewaard bleven.  }

Antwerpse Bouwwerken werkte niet alleen samen met onderaannemers, maar ook met nevenaannemers. “Vermits die samenwerking gedurende de hele bouwperiode een dynamisch proces is, zijn duidelijke afspraken noodzakelijk om het project tot een goed einde te brengen”, aldus Sander Theunis.

 

Die hebben we op een betonnen voet geplaatst, zodat hun gewicht afdraagt op een betonnen balk. Samen met het studiebureau hebben we zo een conforme lastendaling gerealiseerd, zonder stabiliteitsverlies.”

Klooster
Het oude woonzorgcentrum maakte deel uit van een kloostercomplex. “Het bestaande klooster bleek ongeschikt voor verbouwing tot een nieuw woonzorgcentrum dat voldoet aan de huidige normen”, verklaart Kristof Gebruers van CONIX RDBM Architects. “Een omvorming tot serviceflats was zowel bouwkundig als financieel niet haalbaar. Bovendien staat het kloostergebouw op de lijst van erfgoedgebouwen en moesten de waardevolle delen bewaard blijven.”

Woongroepen
De nieuwbouw omvat drie bouwlagen. Hij telt 92 kamers – evenveel als het oude gebouw. Het Bosbeekhof is ingedeeld in woongroepen van zeven of acht bewoners. Twee woongroepen functioneren telkens als één afdeling en delen de gemeenschappelijke badkamer en bergingen. Op elke verdieping is er één dienkeuken ingericht, van waaruit de maaltijden in buffetvorm geserveerd worden. De afdeling voor verhoogd toezicht is ondergebracht op de begane grond, met rechtstreekse toegang tot een afgesloten belevingstuin.  

Tekst: Koen Mortelmans
Beeld: Antwerpse Bouwwerken (foto's), CONIX RDBM Architects (renderings)

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Jenné & Zoon – Binnendeuren

Jenné & Zoon (Willebroek) leverde en monteerde in het nieuwe woonzorgcentrum maar liefst 360 binnendeuren. “Het gaat vooral om brandwerende deuren, waarvoor we een gecertificeerde plaatser zijn”, zegt zaakvoerder Rudi Jenné, die een team van zeven mensen leidt, waaronder ook zijn zoon Jordi. “De brandwerende deuren zijn uitgerust met vrijloop- of elektromagnetische deurpompen, die ervoor zorgen dat ze bij brand automatisch sluiten.”

Het bedrijf voert alle mogelijke houtwerken uit, tot en met de renovatie van erfgoedschrijnwerk. “We maken dan bijvoorbeeld nieuwe ramen naar de historische voorbeelden”, aldus Jenné. “Werken zoals deze in het woonzorgcentrum voeren we vooral uit in onderaanneming van de hoofdaannemers.” Recent hadden Jenné en zijn medewerkers hierdoor veel werk in nieuwe schoolgebouwen. “Zoals de Balletschool en het Pulhof in Antwerpen, De Vlindertuin in Mechelen en De Waterlelie in Anderlecht. Maar we werkten bijvoorbeeld ook mee aan sporthal De Rode Loop in Merksem. Recent zijn we ook begonnen met het plaatsen van 3.000 m² houten terrassen aan blok 13 op Nieuw Zuid in Antwerpen.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Zorgbedrijf Rivierenland (Mechelen)

Architect
CONIX RDBM Architects (Antwerpen)

Hoofdaannemer(s)
Antwerpse Bouwwerken (Antwerpen)

img_9821-kopieren