Platform voor de bouw
Zorg

Woonzorgcentrum Bosbeekhof | Sint-Katelijne-Waver

impressie-zijkant-parking-algemeen-kopieren

13 maart 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Senioren verhuizen met respect voor erfgoed naar 21ste eeuw

Begin 2019 nemen alle bewoners van woonzorgcentrum Sint-Elisabeth van Zorgbedrijf Rivierenland hun intrek in een gloednieuw gebouw in Sint-Katelijne-Waver. Het woonzorgcentrum krijgt bij die gelegenheid ook een nieuwe naam: Bosbeekhof.

De gebruikte bouwmaterialen zijn op een gevarieerde en tegelijk harmonieuze manier met elkaar gecombineerd: rood genuanceerde baksteen, latwerk met houtuitstraling, architectonisch beton en vezelcementbeplating.

 

“De nieuwbouw is de eerste van drie fases in een totaalproject”, verduidelijkt Sander Theunis, projectingenieur bij hoofdaannemer Antwerpse Bouwwerken. “Na de verhuis van de bewoners beginnen we aan de volgende fase, met name de afbraak van een deel van het bestaande woonzorgcentrum. In het gedeelte dat behouden blijft, zullen we enkele structurele aanpassingen uitvoeren, waardoor er op de begane grond een ‘versmelting’ met de nieuwbouw tot stand zal komen. In dit gedeelte worden een lokaal dienstencentrum met cafetaria, een schoonheidssalon, fitnessruimte, polyvalente zaal en leslokalen ondergebracht, en later ook de kantoren van Zorgbedrijf Rivierenland. Gezien de praktische problemen die ze met zich meebrengt, zal deze renovatiefase de meeste aandacht vergen. Fase 3 bestaat uitsluitend uit de sloop van de bestaande keuken en het vroegere administratief centrum van het lokale OCMW.”

BIM
Antwerpse Bouwwerken maakt in dit project gebruik van BIM (Building Information Modeling). “Daardoor konden we niet alleen mogelijke bouwconflicten vermijden, maar konden we ook met grote prefabwanden, -kolommen, -balken en -trappen werken, wat resulteerde in een versnelling van het bouwproces.” De hoofdaannemer leverde zelf ook een proactieve bijdrage aan de optimalisatie van het concept. “Oorspronkelijk was er een draagstructuur in stalen spanten en trekker voorzien”, zegt Theunis. “Op ons voorstel is deze constructie aangepast, waarbij alleen de schuine spanten bewaard bleven.  }

Antwerpse Bouwwerken werkte niet alleen samen met onderaannemers, maar ook met nevenaannemers. “Vermits die samenwerking gedurende de hele bouwperiode een dynamisch proces is, zijn duidelijke afspraken noodzakelijk om het project tot een goed einde te brengen”, aldus Sander Theunis.

 

Die hebben we op een betonnen voet geplaatst, zodat hun gewicht afdraagt op een betonnen balk. Samen met het studiebureau hebben we zo een conforme lastendaling gerealiseerd, zonder stabiliteitsverlies.”

Klooster
Het oude woonzorgcentrum maakte deel uit van een kloostercomplex. “Het bestaande klooster bleek ongeschikt voor verbouwing tot een nieuw woonzorgcentrum dat voldoet aan de huidige normen”, verklaart Kristof Gebruers van CONIX RDBM Architects. “Een omvorming tot serviceflats was zowel bouwkundig als financieel niet haalbaar. Bovendien staat het kloostergebouw op de lijst van erfgoedgebouwen en moesten de waardevolle delen bewaard blijven.”

Woongroepen
De nieuwbouw omvat drie bouwlagen. Hij telt 92 kamers – evenveel als het oude gebouw. Het Bosbeekhof is ingedeeld in woongroepen van zeven of acht bewoners. Twee woongroepen functioneren telkens als één afdeling en delen de gemeenschappelijke badkamer en bergingen. Op elke verdieping is er één dienkeuken ingericht, van waaruit de maaltijden in buffetvorm geserveerd worden. De afdeling voor verhoogd toezicht is ondergebracht op de begane grond, met rechtstreekse toegang tot een afgesloten belevingstuin.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details