Platform voor de bouw
Wyckaert Bouwonderneming: mogelijkheden en uitdagingen van digitalisering in de bouw

Wyckaert Bouwonderneming: mogelijkheden en uitdagingen van digitalisering in de bouw

Digitaal is het nieuwe normaal in onze samenleving. Ook in de bouwsector dringt de digitalisering steeds verder door. Wyckaert Bouwonderneming uit Gent gelooft in digitalisering, zonder daarbij de kracht van het onmisbare vakmanschap en ambacht uit het oog te verliezen. Het bedrijf is van mening dat om het concurrentievermogen op peil te houden en om te kunnen blijven beantwoorden aan de verwachtingen van bouwheren, overheid en bouwpartners het blijvend moet investeren in digitalisering.

“BIM (Building Information Modelling of het maken van digitale bouwmodellen) maakt een belangrijk deel uit van die digitalisering. Met BIM kunnen we niet alleen beter samenwerken met onze partners, maar kunnen we ook onze interne processen verbeteren,” zegt Johan Franceus, gedelegeerd bestuurder bij Wyckaert. “Door het creëren van one source of truth vermijden we dubbel werk, waardoor we tijd winnen in de voorbereiding én tijdens de uitvoering. Met BIM kunnen we ook in een vroeg stadium conflicten opsporen, waardoor we de faalkosten, geschat op 10% van de omzet van bouwbedrijven, sterk kunnen terugdringen.”

Sinds 2018 zet Wyckaert volop in op het gebruik van BIM en digitale toepassingen. Dit resulteert bij bepaalde projecten in erg positieve resultaten. “Zo merkten we bijvoorbeeld bij het project Stropkaai (een woonzorgcentrum met een woon- en kantoortoren) dat door een intense coördinatie conflicten al in de modellen (ontwerpfase) weggewerkt werden, waardoor tijdens de uitvoering veel minder fouten opdoken. Zeker voor de technieken was dit zonder BIM nooit mogelijk geweest. Daarnaast worden ook hoeveelheden, deuren- en ramenstaat, enz., afgeleid van het model én worden de modellen van de onderaannemers geïntegreerd in het uitvoeringsmodel. Op die manier komen we tot een correct as-built-model dat de bouwheer tijdens de exploitatiefase kan gebruiken”, stelt Johan Franceus.

De vertaling van het BIM-model naar de werf gebeurt aan de hand van nieuwe technologieën, zoals Augmented Reality, Virtual Reality, 3D-scans, 360 foto’s, enz. Wyckaert volgt die technologieën op de voet en neemt daarom heel actief deel aan de initiatieven van het WTCB. “Ze adviseren en ondersteunen ons met hun kennis en ervaring. We zijn dan ook verheugd om vandaag met hen te kunnen samenwerken om de voordelen van digitalisering aan alle werknemers van Wyckaert te demonstreren. We kijken nu al uit naar wat de toekomst nog meer brengt!”, besluit Johan Franceus.

Vragen? Mail ons op EvelienBombeke@wyckaert.eu!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details