Platform voor de bouw
WZC Maria Middelares | Rekkem

WZC Maria Middelares | Rekkem

Eigentijdse assistentiewoningen met knipoog naar vroeger

In de loop van de komende jaren zal zorgcampus WZC Maria Middelares in Rekkem een ware metamorfose ondergaan. Met de bouw van 25 assistentiewoningen is de eerste fase inmiddels afgerond. Hiermee is meteen een positieve toon gezet, want het complex geeft het straatbeeld een nieuw elan met zijn dynamische architectuur.

Architectuur REKKEM

De assistentiewoningen bevinden zich aan de zijde van het dorpsplein, waar vroeger drie huizen met allerlei aanbouwen stonden. Het was de bedoeling om één vloeiend geheel te realiseren, gekoppeld aan de aanpalende woningen. “Een conceptuele uitdaging”, vertelt ontwerper Egbert Mol. “Met drie volwaardige bouwlagen en een vierde gedeeltelijk ingevulde laag lieten we het complex qua hoogte mooi in het straatbeeld passen. Qua afwerkingsmaterialen kozen we voor wit pleisterwerk,  afgewisseld met donkere, dwarse pleistervlakken. Hiermee integreert het gebouw zich niet alleen perfect in de omgeving, maar krijgt het ook een toekomstgerichte en dynamische look. Deze wordt nog versterkt door de overdekte buitengaanderij die de bewoners van zeventien flats naar hun voordeur leidt.

Architectuur REKKEMDe zeventien flats aan de buitengaanderij zijn van het doorzontype.

Ter hoogte van de woonkamers valt deze iets breder uit, waardoor er terrasjes ontstaan. We kozen echter niet uitsluitend om esthetische redenen voor dit concept. Het is immers ook een ideale manier om het gevoel van vroeger opnieuw op te roepen, toen het sociale leven zich nog vaak op straat afspeelde. De buitengaanderij laat de bewoners toe om een praatje met elkaar te maken terwijl ze beschermd zijn tegen zon, wind en regen. De overige acht flats beschikken over een privéterras dat uitkijkt op het dorpsplein.”

Architectuur REKKEMDe buitengaanderij roept het gevoel van vroeger op, toen het sociale leven zich nog vaak op straat afspeelde.

Energiezuinige en comfortabele flats
De allerbelangrijkste troef van het ontwerp is echter dat de smalle bouwdiepte van het terrein optimaal kon worden benut. De totale benutbare oppervlakte van het complex bedraagt 2.834 m², terwijl het terrein amper 1.393 m² groot is. Egbert Mol: “De zeventien flats aan de buitengaanderij zijn van het doorzontype, waardoor we het te verwarmen bouwvolume konden optimaliseren. In combinatie met warmtepompen en zonneboilers resulteerde dat in erg energiezuinige woningen.”

Alle woningen beschikken over een ruime, ingerichte keuken en badkamer, een slaapkamer en bergruimte met aansluiting voor wasmachine. De lay-out is rolstoelvriendelijk en specifiek afgestemd op de behoeften van de bewoners. In een volgende fase komt er nog een vernieuwbouw van het huidige woonzorgcentrum met 113 woongelegenheden bij. Dit zal gepaard gaan met een herschikking van de bebouwing op het terrein, wat onder meer tot een efficiëntere exploitatie en een grotere groene ruimte zal leiden.  

Tekst Els Jonckheere    |    Beeld Detoo Architects
Uitgelichte afbeelding: 
Qua afwerkingsmaterialen is er geopteerd voor wit pleisterwerk, afgewisseld met donkere, dwarse pleistervlakken.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
CZD Sint-Vincentius (Lo-Reninge)

Architect
De Vloed Architects (Destelbergen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details