img_9821-kopieren

Er is onder meer sprake van een speciale therapeutische binnentuin met geurende planten en verhoogde moestuintafels voor bewoners met dementie.

02:19
12-03-2019

WZC Sint-Job | Aalst – Oude dag in oase van groen

In november hadden de bewoners van WZC Sint-Job in Aalst even het gevoel in een teletijdmachine te zitten. Ze mochten immers verhuizen naar een gloednieuwe verblijfplaats waar comfort, optimale zorg en samenwonen op kleine schaal centraal staan. Op het vlak van architectuur breekt deze nieuwbouw radicaal met het verleden. Traditionele materialen worden gecombineerd met een strakke, sobere vormgeving, wat resulteert in een helder, leesbaar complex waar de gezelligheid van afstraalt.

De zithoeken, die als omrande alkoven in de volumes zijn uitgespaard, intensifiëren het contact met de natuur in de omgeving.

 

Het nieuwe woonzorgcentrum telt 115 eenpersoonskamers en drie woonentiteiten voor kortverblijf. Het vervangt het oude gebouw uit 1966, waar de tand des tijds zwaar had toegeslagen. “In samenspraak met de bouwheer hebben we een concept ontwikkeld waarbij elke kamer even groot is en eenzelfde indeling heeft”, vertelt Jo De Maesschalck van M4 Architecten. “Ze is opgedeeld in een woonruimte en slaapgedeelte met sanitaire cel en schuifwand over de hele breedte. Twee grote ramen zorgen voor een maximale inval en garanderen een prachtig zicht op de groene omgeving.”

De materialen zijn traditioneel, maar contrasterend, zodat de verschillende
functies herkenbaar zijn.

 

Tuinen drukken hun stempel
In het masterplan was voorzien dat het gebouw ten oosten van de tijdelijke infrastructuur zou worden ingeplant, maar onteigeningsproblemen gooiden roet in het eten. Gelukkig was er ook plaats aan de westelijke zijde, dicht bij het bos en de waterloop die het terrein omzoomt. Jo De Maesschaclk: “Hierdoor konden we ons ontwerp volledig rond het ‘groen’ concipiëren. Verschillende functionele tuinen rond en in het gebouw zijn het uithangbord van dit woonzorgcentrum. Zo is er sprake van een speciale therapeutische binnentuin met geurende planten en verhoogde moestuintafels voor bewoners met dementie. De groene rand rond het gebouw integreert de parkings, vangt het regenwater op en fungeert vooral als een schitterend decor, dat zichtbaar is vanuit de kamers, leefruimtes en zithoeken. Een breed pad rond het woonzorgcentrum laat de gebruikers genieten van de omliggende natuur en de centrale patio’s.”

Traditionele materialen, strak ontwerp
Qua architectuur werd er geopteerd voor een strak, hedendaags spel op drie niveaus met balkvormige volumes, platte daken en een open ruimte van 20 x 20 meter. Het is een vierkant gebouw met een grondoppervlakte van 4.200 m² en drie bouwlagen. Architect Jo De Maesschalck: “Dankzij  overkragingen aan de inkom, accenten op de centrale leefruimtes en grote raampartijen heeft het gebouw een levendig uitzicht. 

De combinatie van traditionele materialen en een strakke, sobere vormgeving resulteert in een helder, leesbaar complex.

 

De materialen zijn traditioneel, maar contrasterend, zodat de verschillende functies herkenbaar zijn. De betonstructuur is afgewerkt met grijs-beige bakstenen en antracietkleurig aluminium schrijnwerk. De accenten worden gelegd door antracietkleurige aluminium enveloppes in de nissen van de gevels. De mobiele zonwering en de grote overhangende luifels geven de façades extra structuur en zorgen voor een zachte overgang tussen de binnen- en de buitenomgeving.”

Antracietkleurige aluminium enveloppes in de nissen van de gevels leggen de nodige accenten.

 

Architectuur doorgetrokken naar interieur
Hét oriëntatiepunt is de grote, transparante centrale inkomzone, die in feite een ‘negatieve’ open ruimte is. Ze ontstond immers door de stapeling van het volume van de eerste verdieping op de twee dwarse vleugels. Jo De Maesschalck: “Een grote centrale lichtkoepel zorgt voor een genereuze natuurlijke lichtinval, die in combinatie met de gezellige zithoek en stijlvolle ontvangstbalie/ vergaderzaal voor een gastvrije sfeer zorgt. Deze hotelachtige lobby heeft dan ook de functie van een ruimte waar bewoners en bezoekers elkaar ontmoeten.” De heldere, leesbare architectuur werd trouwens overal in het interieur doorgetrokken. Een lichte houtsoort (pvc-imitatie) voor de vloer, witstenen muurtegels en lichtgrijze meubels met houtnerven geven het gebouw een zachte uitstraling, terwijl frisse ‘Scandinavische’ kleuren een speelse toets brengen. “Opvallend is de luxueuze uitstraling dankzij het genereuze natuurlijk licht”, aldus Jo De Maesschalck. “Via kleine, heldere patio’s wordt het immers ook geïntegreerd in de gangen, die anders altijd donker zijn. De zithoeken, die als omrande alkoven in de volumes zijn uitgespaard, intensifiëren het contact met de natuur in de omgeving.”   

Tekst: Els Jonckheere  
Beeld: M4 Architecten
Participanten aan het woord

Vandersanden – Gevelsteen

Voor de gevelbekleding van woonzorgcentrum Sint-Job werd een speciale steen met een licht geschaafde oppervlaktestructuur gebruikt. Het was Vandersanden uit Bilzen dat deze grijze wasserstrichsteen produceerde en leverde. Een extra troef was dat het meteen ook voor de steenstrips en hoekzoolstrips zorgde, waardoor de overspanningen eenzelfde uitzicht kregen als het metselwerk.

Al sinds 1925 heeft Vandersanden een prima reputatie op het vlak van gevelstenen, gebakken kleiklinkers en E-Board-isolatiepanelen met steenstrips. “We worden gedreven door vakmanschap, mensgerichtheid, innovatie, integriteit en duurzaamheid”, vertelt sales director Jos Achten. “Intussen telt onze familie al 661 medewerkers, verspreid over België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Onze stenen worden in de meest uiteenlopende projecten gebruikt. Meestal gaat het om standaardkleuren en -uitvoeringen, maar alsmaar vaker wordt er voor onze speciale producten gekozen. Zoals in dit project, waarvoor we de grijze Hagen uit onze wasserstrichcollectie mochten leveren.”

In totaal leverde Vandersanden 285.000 bakstenen, circa 50.000 steenstrips van 21 x 2 x 5 cm en hoekzoolstrips (waarbij het grootste vlak en de aangrenzende zichtstrek van bakstenen worden afgezaagd). “Daar staat een effectieve productie van ongeveer 315.000 bakstenen tegenover”, vertelt Jos Achten. “Met onze state-of-the-artfabriek vormen we die op een kleine acht uur tijd. Inclusief het droog- en bakproces spreken we over een productietijd van een week. In het uitzagen van alle steenstrips kroop een dertigtal manuren. De grote uitdaging was dus niet zozeer de tijdsdruk, maar wel de schaarste aan isolatiematerialen die zich tijdens de bouw manifesteerde. Vandaar dat er nood was aan een gefaseerde uitvoering, waar wij flexibel op moesten inspelen met de leveringen. Dankzij een goede communicatie tussen alle partijen is dat uiteindelijk erg vlot verlopen. Het is zoals altijd het resultaat dat telt. En dat resultaat is prachtig! Het is een gebouw dat het echte karakter van de Hagen-steen tot zijn recht laat komen.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
OCMW Aalst (Aalst)

Architect
M4 Architecten (Wetteren)

Hoofdaannemer(s)
Jan De Nul (Aalst)

kdv-toverbos-merksem-17-kopieren