img_9821-kopieren

Er is onder meer sprake van een speciale therapeutische binnentuin met geurende planten en verhoogde moestuintafels voor bewoners met dementie.

02:19
12-03-2019

WZC Sint-Job | Aalst – Oude dag in oase van groen

In november hadden de bewoners van WZC Sint-Job in Aalst even het gevoel in een teletijdmachine te zitten. Ze mochten immers verhuizen naar een gloednieuwe verblijfplaats waar comfort, optimale zorg en samenwonen op kleine schaal centraal staan. Op het vlak van architectuur breekt deze nieuwbouw radicaal met het verleden. Traditionele materialen worden gecombineerd met een strakke, sobere vormgeving, wat resulteert in een helder, leesbaar complex waar de gezelligheid van afstraalt.

De zithoeken, die als omrande alkoven in de volumes zijn uitgespaard, intensifiëren het contact met de natuur in de omgeving.

 

Het nieuwe woonzorgcentrum telt 115

Tekst: Els Jonckheere  
Beeld: M4 Architecten
Participanten aan het woord

Vandersanden – Gevelsteen

Voor de gevelbekleding van woonzorgcentrum Sint-Job werd een speciale steen met een licht geschaafde oppervlaktestructuur gebruikt. Het was Vandersanden uit Bilzen dat deze grijze wasserstrichsteen produceerde en leverde. Een extra troef was dat het meteen ook voor de steenstrips en hoekzoolstrips zorgde, waardoor de overspanningen eenzelfde uitzicht kregen als het metselwerk.

Al sinds 1925 heeft Vandersanden een prima reputatie op het vlak van gevelstenen, gebakken kleiklinkers en E-Board-isolatiepanelen met steenstrips. “We worden gedreven door vakmanschap, mensgerichtheid, innovatie, integriteit en duurzaamheid”, vertelt sales director Jos Achten. “Intussen telt onze familie al 661 medewerkers, verspreid over België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Onze stenen worden in de meest uiteenlopende projecten gebruikt. Meestal gaat het om standaardkleuren en -uitvoeringen, maar alsmaar vaker wordt er voor onze speciale producten gekozen. Zoals in dit project, waarvoor we de grijze Hagen uit onze wasserstrichcollectie mochten leveren.”

In totaal leverde Vandersanden 285.000 bakstenen, circa 50.000 steenstrips van 21 x 2 x 5 cm en hoekzoolstrips (waarbij het grootste vlak en de aangrenzende zichtstrek van bakstenen worden afgezaagd). “Daar staat een effectieve productie van ongeveer 315.000 bakstenen tegenover”, vertelt Jos Achten. “Met onze state-of-the-artfabriek vormen we die op een kleine acht uur tijd. Inclusief het droog- en bakproces spreken we over een productietijd van een week. In het uitzagen van alle steenstrips kroop een dertigtal manuren. De grote uitdaging was dus niet zozeer de tijdsdruk, maar wel de schaarste aan isolatiematerialen die zich tijdens de bouw manifesteerde. Vandaar dat er nood was aan een gefaseerde uitvoering, waar wij flexibel op moesten inspelen met de leveringen. Dankzij een goede communicatie tussen alle partijen is dat uiteindelijk erg vlot verlopen. Het is zoals altijd het resultaat dat telt. En dat resultaat is prachtig! Het is een gebouw dat het echte karakter van de Hagen-steen tot zijn recht laat komen.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

kdv-toverbos-merksem-17-kopieren