Platform voor de bouw
Ygo, Lier | Winkelen zonder grenzen

Ygo, Lier | Winkelen zonder grenzen

Nauwelijks een maand na de opening van de meeste winkels op de Ygo-site in Lier bleek het winkelconcept zo’n succes dat het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer zich genoodzaakt zag om de plaatselijke verkeerssituatie te reorganiseren. Maar ook bouwkundig is er heel wat te vertellen over de winkelsite langs de baan naar Antwerpen …

Ygo Lier

Deltabeam in combinatie met PCs-consoles.

 

Stuwende kracht achter Ygo is de ondernemers-familie Govaerts, die eigenaar is van onder meer Meubelen Gova. Interieurzaak Ygo is zelf de grootste gebruiker van het winkelpark op het terrein van een vroegere Rover-garage. Voorts hebben ook onder meer Panos en Decathlon zich er gevestigd.

Ygo toont in Lier zijn breed assortiment slaapkamers, dressings, sofa’s, eetkamers en allerlei woonaccessoires op een oppervlakte van 12.000 m², verdeeld over drie verdiepingen. Bijna alles wat je er kan kopen, is altijd in het magazijn aanwezig en kan je dus meteen ophalen en meenemen.

Interieursmaken en -producten veranderen in de loop der jaren. Daarom wilde Ygo er zeker van zijn dat de indeling van de ruimte ten allen tijde en op een gemakkelijke manier aan te passen is. Zo kwamen de interieurzaak en haar architecten terecht bij Peikko Benelux.

Deltabeam en PCs

Ygo Lier

Deltabeam opgelegd op betonkolommen.

 

“We hebben voor het Ygo-gebouw onze gepatenteerde Deltabeam-staal-betonliggers en ons PCs-consolesysteem geleverd”, vertelt Wim Zwaan, directeur bij Peikko Benelux. “In totaal zijn in het gebouw 2,5 km Deltabeams gebruikt. Het ingegoten PCs-systeem maakt onzichtbare opleg-constructies mogelijk en zorgt overal voor een optimale verdiepingshoogte. Dit is een oplossing die zeker in België dikwijls van pas komt, omdat hier een traditie bestaat van bouwen met doorgaande kolommen. De geïntegreerde Deltabeam en het ontbreken van betonnokken maken een vloer met een vlak plafond mogelijk. Samen zorgt dit ook voor een hoge mate van indelingsvrijheid.” Bovendien kunnen de leidingen eenvoudig onder de vloeren gemonteerd worden, want er zitten nergens opleggingen in de weg.

De Deltabeam-liggers worden als holle, stalen profielen naar de bouwplaats gebracht en er na montage volgestort met beton. Door de samenwerking van de geïntegreerde liggers en de welfsels ontstaat een stijve en stabiele vloerconstructie. Hierdoor bezitten de Deltabeams tevens een brandweerstand van 60 minuten en is een bijkomende brandwerende coating niet noodzakelijk.

Maatproduct

Ygo Lier

Dankzij de slanke vloerconstructie die Deltabeam mogelijk maakt, kunnen HVAC-installaties vlak onder de vloer geplaatst worden.

 

“Het is ook een maatproduct”, onderstreept Zwaan. “Het eindresultaat hangt af van veel variabelen. We ontwerpen de Deltabeam-types per project, afhankelijk van de situatie, de vloerbelastingen en de wensen van de klant. Hierdoor is elke ligger uniek en heeft hij een eigen nummercode, zodat hij op de bouwplaats op zijn voorbestemde plaats kan worden gelegd.”

Peikko’s Deltabeam en PCs zijn ook gebruikt in onder meer het nieuwe kantoor van Voka in Kortrijk, het Montoyer-kantoorgebouw (een slank invulgebouw in hartje Brussel) en winkelcentrum Driespoort in Deinze.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details