Platform voor de bouw
Zestig jaar toekomst
Het administratief centrum van Etterbeek huisvest niet alleen de stadsdiensten, maar ook het OCMW en de politie.

Zestig jaar toekomst

‘Tijd voor een vooruitblik’, luidt het daar. Want ook met al die kilometers op de teller blijft het devies steeds hetzelfde: one step ahead. Door volop te blijven investeren in talent en vernieuwing, zet het bedrijf meer dan ooit in op de architectuur van de toekomst. 

Jaspers-Eyers ontwerpt voor een echte wereld, met echte mensen. Dat betekent dat de economische realiteit een rol speelt voor zowel de klanten als het bedrijf. Maar aan dat zakelijke aspect worden twee elementen toegevoegd die het verschil maken: sociaal en ecologisch bewustzijn. Het is van essentieel belang dat projecten gedragen worden door de maatschappij. Dat ze inspelen op en respect tonen voor de context en cultuur waarin ze bestaan. Én respect voor de natuur en de omgeving, voor de wereld van toekomstige generaties. Jaspers-Eyers is dan ook al decennialang een voortrekker op het vlak van ecologische architectuur. Door innovatieve technologieën op grote schaal uitvoerbaar te maken, effent het mee het pad voor de architectuur van de toekomst. 

Door in te zetten op BIM-expertise worden toekomstgerichte projecten werkelijkheid.

BIM

Building Information Modelling, waarbij een project virtueel wordt gebouwd vóór de eerste steen wordt gelegd, is stilaan een vaste waarde binnen de architectuurwereld. Als efficiënte manier om studiebureaus op elkaar af te stemmen en eventuele fouten in het begin van het proces te signaleren, is BIM bijna niet meer weg te denken uit het hedendaagse ontwerpproces. BIM is een verhaal van groeiend potentieel en onontgonnen mogelijkheden, waarin Jaspers-Eyers volop mee investeert. Door in te zetten op BIM-expertise worden toekomstgerichte projecten werkelijkheid. De herontwikkeling van het nieuwe NMBS-gebouw aan de Brusselse Fonsnylaan is een voorbeeld van hoe een complex evenwicht tussen oud en nieuw, bestaande structuren en nieuwe elementen, op voorhand virtueel tot in de kleinste details kan worden uitgewerkt.

Circulariteit

Circulariteit is geen toekomstmuziek. Het is een verhaal van vandaag, dat nu moet worden geschreven om later zijn vruchten af te werpen. De uitdaging schuilt er dan ook in om circulariteit niet alleen te benaderen vanuit het verleden, maar ook – en vooral – met een blik op de toekomst. Vandaag moeten we bij het bouwen denken in verschillende levenscycli. Er worden structuren ontwikkeld die ook in de toekomst kunnen blijven evolueren, voor verschillende gebruikers en hun veranderende noden, verwachtingen en perspectieven. Materialen worden gekozen met het oog op hergebruik en zorgvuldig in kaart gebracht in een gedetailleerde databank, nu al klaar voor een tweede leven in de toekomst. 

ZIN in Brussel is een typevoorbeeld van circulariteit. In totaal zal 62 % van het huidige gebouw hergebruikt worden. De delen die worden afgebroken, krijgen een nieuwe bestemming. Tot 95 % van het materiaal wordt gerecupereerd of gerecycleerd, nieuwe materialen worden opgelijst en omschreven in een technische fiche. De neutrale opbouw zorgt ervoor dat binnen eenzelfde basisopbouw zowel kantoren, woningen als hotelkamers kunnen worden ingericht. Het gebouw is dus niet enkel gericht op de noden van vandaag, maar kan ook aangepast worden aan de noden van morgen. 

ZIN in Brussel is een typevoorbeeld van circulariteit. In totaal zal 62 % van het huidige gebouw hergebruikt worden.

Gemengde projecten

Ontwerpen voor een echte wereld betekent ook: gebouwen maximaal integreren in hun context en omgeving. Extraverte gebouwen met verschillende functies kunnen een wijk nieuw leven inblazen. Denk aan open doorzichten, een vlotte circulatie en een actieve plint met uiteenlopende bestemmingen. Het Administratieve Centrum van Etterbeek is zo’n gebouw. Het doel was vanaf het prille begin duidelijk: het nieuwe complex moest naar de burger toe komen in de plaats van omgekeerd. Stadsdiensten, OCMW en politie zijn samengebracht in één gebouw, dat niet alleen stadsdelen verbindt, maar ook synergie creëert tussen dienstverleners en de buurt de hand reikt.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details