Platform voor de bouw
Onderwijs

Zeven zwevende klassen voor Schotense school

Marnix-1

Tekst | uwtekst.be

Beeld | PIT Antwerpen

14 mei 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het nieuwe stuk school was wind- en waterdicht tegen de start van het nieuwe schooljaar in 2020. In december volgde de finale oplevering. 

De Burgemeester Marnixschool dateert uit de jaren tachtig en bestond uit een schoolgebouw met één bouwlaag. Door de sterke groei van het aantal leerlingen barstte de basisschool stilaan uit zijn voegen. Maar een extra verdieping boven op het gebouw zetten, kon niet zomaar. Het originele gebouw is namelijk onvoldoende gefundeerd. Dus ontwierp a33 architecten een indrukwekkend paalgebouw voor de school – goed voor een oppervlakte van 625 m² of zeven nieuwe klassen. De nieuwbouw zweeft boven de benedenverdieping. De grote uitdaging voor de bouwers van PIT Antwerpen? De werken uitvoeren tijdens het schooljaar. 

In twee maanden tijd stond de ruwbouw er, vóór de start van het nieuwe schooljaar.

Doorwerken tijdens zomervakantie

De leerlingen van de Burgemeester Marnixschool hadden vorig jaar dankzij de werken twee dagen vroeger zomervakantie. PIT Antwerpen startte de schooluitbreiding immers op 29 juni 2020. Projectleider Jens Verheyen: “Het bestaande gebouw had een vide met een koepel. We hebben die verwijderd om onze paalconstructie te kunnen bouwen. Het nadeel was dat de vide van de school bij regen onder water kwam te staan. We ontwierpen een speciale constructie, zodat het een waterdichte kuip werd. We hebben zo snel mogelijk doorgewerkt, ook tijdens het bouwverlof, om de ruwbouw tegen 1 september klaar te krijgen en het risico op waterinfiltratie te beperken. Onze machines en kranen waren weg op de speelplaats voor de eerste schooldag.”

De klassen zijn bereikbaar via de vide in het oude gebouw.

In het najaar volgden alle andere werken, zoals de aanleg van sanitaire leidingen en elektriciteit en plaatsing van de gyprocwanden. Dankzij de verschillende ingangen voor de werkmannen en de leerlingen kon het gewone schoolleven blijven doorgaan. Tegen de kerstvakantie was PIT Antwerpen volledig klaar. “Ik coördineer de werken op veel scholen. De timing is daar altijd belangrijk, want de leerlingen moeten steevast zo weinig mogelijk hinder ondervinden”, legt Jens Verheyen uit. “De truc is dan om de planning van alle onderaannemers heel goed op elkaar af te stemmen. Ik probeer altijd met vaste ploegen te werken. Die werkmannen zijn goed op elkaar ingespeeld. Zo zijn we netjes binnen de timing gebleven.”

Nauwkeurig uitgetekend

Gooide corona niet te veel roet in het eten? “Wij hebben daar geen last van gehad. Onze staalbouwer had op voorhand alles tot in detail uitgetekend, zodat andere partijen hun technieken en buitenschrijnwerk daarop konden intekenen. Alle andere werkmannen hebben zich op datzelfde plan gebaseerd en konden zo alles op voorhand vastleggen. Vóór april 2020 lagen de plannen klaar en waren alle materialen besteld. Was dat project niet zo nauwkeurig uitgetekend, dan waren die deadlines moeilijk te halen.”

Intussen verhuisden de leerlingen naar de nieuwe verdieping met de hoge klassen en geverniste OSB-vloer achter de strakke witte gevel. Jens Verheyen: “De klant was heel tevreden en was verbaasd dat we die werken in amper zes maanden tijd hebben kunnen uitvoeren. Daar doen we het voor!”    

“In amper zes maanden tijd stond het nieuwe schoolgebouw er, met dank aan de goede voorbereidingen”


Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details