Een van de kenmerkendste elementen van het Antwerpse modemuseum is het koepeldak op de hoekrotonde langs de Nationalestraat en de Kammenstraat. Tijdens de onlangs uitgevoerde renovatie vernieuwde dakwerkspecialist Bert Meeus nv (Ranst) de zinken bekleding. Maar de koepel behoort niet tot het oorspronkelijke ensemble uit 1893.
Aanvankelijk bestond de bekroning van de rotonde uit een conisch, afgetopt kegeldak met daarop een topstuk met ijzeren dakvorst en een publiciteitsbord. “Ik vermoedde meteen dat de constructie niet traditioneel was”, zegt zaakvoerder Chris Meeus. “Normaal gezien vinden we onder zo’n dak met zinken losanges enkel een houten gebinte. Hier troffen we onder de bestaande dakbedekking een betonnen volume aan.”
“Bij de renovatie namen we de oude, door weer en wind aangetaste zinken losanges weg en vervingen we ze door nieuwe, op maat gemaakte exemplaren. De maatvoering was belangrijk, want elke hogere laag had andere afmetingen. We hebben de nieuwe leien gemaakt op basis van eigen berekeningen en CAD-tekeningen”, legt Meeus uit.
Die keuze had twee redenen. De eerste is dat het volume van het dak wat toenam door de toevoeging van een onderdak, met het oog op een betere verluchting van het zink. Hiervoor verving Meeus ook het houtwerk. “Daarnaast hadden we gemerkt dat de bestaande bekleding van de koepel nogal nonchalant was aangebracht, vooral aan de (vanaf de straat onzichtbare) achterkant. Daardoor kwam het strakke diagonale legpatroon niet helemaal tot zijn recht. Wij hebben dit nu gecorrigeerd.”
De vaklui van Meeus waren niet aan hun proefstuk toe inzake in het oog springende gebouwen met historische achtergrond. Op hun palmares prijkten onder meer al de koninklijke crypte in Laken, het Afrikamuseum in Tervuren en de Sint-Servaaskerk in Schaarbeek. Onlangs gingen ze ook aan het werk op het dak van een van de eclectische gebouwen langs de iconische Cogels-Osylei in de Antwerpse Zurenborgwijk.