Platform voor de bouw
Zo voldoet verwarmingswater aan de VDI 2035
De Spirovent-luchtafscheiders verwijderen effectief alle circulerende lucht en microbellen.

Zo voldoet verwarmingswater aan de VDI 2035

De energie-efficiënte verwarmingssystemen van vandaag vereisen een goede systeemwaterkwaliteit. Kleine en compacte warmtewisselaars zijn immers gevoeliger voor hardheid, terwijl efficiënte pompen en kleppen gevoeliger zijn voor vuil. Aluminium legeringen vergen een juiste pH-waarde en modern installatiemateriaal vraagt om een andere kijk op corrosiebescherming (indien mogelijk zonder chemicaliën).

Het op de juiste manier ontwerpen van het drukbehoud in een installatie waarborgt een overdruk in het hele systeem en voorkomt ongecontroleerde zuurstofafname.

De VDI 2035 is een richtlijn voor het ontwerpen, installeren, vullen en onderhouden van verwarmingssystemen (< 100°C) in gebouwen, met uitzondering van systemen waarin gebruikgemaakt wordt van antivriesmiddelen (zoals glycol). De aanbevelingen in de VDI 2035 zijn niet alleen gerelateerd aan de waterkwaliteit, maar richten zich ook op het voorkomen van twee hoofdbronnen voor schade: kalkafzetting en corrosie aan de waterzijde.

Vuildeeltjes kunnen erosie in de volledige installatie veroorzaken. Een efficiënte vuilafscheiding is daarom een must.

Voorkomen van kalkafzetting en corrosie

Kalkafzetting reduceert de warmteoverdracht, wat resulteert in lagere warmteprestaties, hogere energiekosten en, in extreme gevallen, zelfs in schade door oververhitting en spanningsscheuren in wisselaars. Het vindt voornamelijk plaats in het deel van het verwarmingssysteem met de hoogste temperaturen: de warmtewisselaar in de ketel. Om de hardheid van het water te verminderen en kalkafzetting te voorkomen, moet het vul- en suppletiewater verzacht of gedemineraliseerd worden.

De hardheid van het water heeft voornamelijk invloed op het risico op afzetting. Verder is corrosie een zeer belangrijke factor en de voornaamste reden voor storingen en schade in verwarmingssystemen. Belangrijke parameters die invloed hebben op corrosie in verwarmingswater zijn geleiding (een lage geleiding kan de kans op metaalcorrosie verkleinen), pH-waarde (een pH-waarde onder de 7,5 is een signaal voor verhoogd corrosiegedrag), zuurstofgehalte (continue invoer van zuurstof in het systeem verminderen of voorkomen), gasbellen en -kussens (ontluchting en ontgassen van verwarmingssystemen, zie VDI 4708-2) en microbiologie (biofilms vermijden door ‘voedsel’ van micro-organismen te beperken via kunststof leidingen of sommige soorten corrosieremmers). 

Als toonaangevende expert in systeemwaterkwaliteit biedt Spirotech een eenvoudig te gebruiken service voor waterbemonstering en analyse.

Drukbehoud en conditionering met chemicaliën

De VDI 2035 geeft duidelijk aan dat drukbehoud een aanzienlijke invloed kan hebben op het corrosiegedrag in het verwarmingssysteem. Het op de juiste manier ontwerpen van het drukbehoud in een installatie waarborgt een overdruk in het gehele systeem en vermijdt ongecontroleerde zuurstofinname. Daarnaast voorkomt een correct ontworpen drukbehoudsysteem dat er regelmatig water wordt verloren via de veiligheidsklep. Hierdoor is het niet meer nodig om vers water met veel zuurstof bij te vullen. Meer informatie over drukbehoud wordt beschreven in de VDI 4708-1.

Volgens de VDI 2035 moet het gebruik van chemicaliën beperkt zijn tot gevallen waarin alle andere maatregelen niet succesvol waren. Het vereist namelijk expertise, kennis en toereikende instrumenten voor de controle. Te veel of te weinig chemicaliën kunnen meer goed dan kwaad doen. Er moet nagedacht worden over interacties met het gebruikte materiaal in de installatie en er moet rekening worden gehouden met wederzijdse afhankelijkheden van verschillende chemicaliën. Ook moeten er regelmatige controles en vervolgactiviteiten gewaarborgd zijn. Bekende chemische behandelingen zijn hardheidsstabilisators, corrosieremmers, zuurstofspoelpompen, elektrochemische zuurstofbinding, alkalisatie en antivriesmiddelen.

Corrosie is een zeer belangrijke factor en de belangrijkste reden voor storingen en schade in verwarmingssystemen.

Uitgebreid aanbod producten en services

Als familiebedrijf met meer dan zestig jaar ervaring in het ontwikkelen van oplossingen voor het verwijderen en vermijden van ophopingen van lucht en vuil in verwarmings- en koelsystemen biedt Spirotech een uitgebreid aanbod producten en services om aan de VDI 2035 te voldoen. De Spirotech-producten besparen energie, verhogen het comfort, voorkomen slijtage en maximaliseren de bedrijfsduur. 

Met SpiroCare bieden Spirotech en ProLab een eenvoudig te gebruiken service voor waterbemonstering en analyse. SpiroPlus-spoelmiddelen en -additieven zijn bedoeld om het systeemwater en de installatie zelf in topconditie te brengen en te houden. SpiroExpand zorgt voor het automatisch bewaken en controleren van de druk. De SpiroPure-vul- en navulsystemen gebruiken een speciale hars die niet alleen de resterende hardheid en opgeloste zouten uit het verwarmingswater verwijdert, maar ook de pH-waarde van het water stabiliseert. Automatische SpiroTop-snelontluchters verwijderen snel en effectief vrije lucht en zorgen voor een betrouwbare beluchting wanneer een installatie wordt afgetapt. SpiroTrap MB3/MBL/Magnet voorziet in een snelle en efficiënte (magnetische) vuilafscheiding en verwijdering, wat essentieel is voor kostenbeheersing en energiebesparing. SpiroVent-microbellenluchtafscheiders verwijderen de microbellen en circulerende lucht die achterblijven door automatische ventilatieopeningen of na ontluchtingskleppen. Tot slot is er de SpiroVent Superior, een volautomatische vacuümontgasser voor verwarmings-, koel- en procesinstallaties.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details