Platform voor de bouw
Zoektocht naar optimale luchtdichtheidsmeting in herbestemd klooster

Zoektocht naar optimale luchtdichtheidsmeting in herbestemd klooster

Veertig erkende assistentiewoningen met dienstverlening op maat in het gerestaureerde, herbestemde en uitgebreide Recolettenklooster in het centrum van Halle: dat is Residentie ’t Convent in een notendop. Dit vooruitstrevende project toont aan dat beschermd erfgoed ook in onze hedendaagse samenleving een belangrijke rol kan spelen. Al was het gezien de sterke verwevenheid met het bestaande gedeelte geen sinecure om een adequate luchtdichtheidsmeting uit te voeren in de nieuwbouwvleugel …

Het voormalige Recolettenklooster, dat lang bevolkt werd door de Minderbroeders Conventuelen, is niet weg te denken uit het karakteristieke stadsgezicht van Halle. Het imposante gebouw is dan ook beschermd, al wil dat gelukkig niet zeggen dat het veroordeeld is tot een bestaan als ‘lege doos’. Integendeel: het klooster is op een uiterst respectvolle manier omgetoverd tot een complex met veertig assistentiewoningen, waarvan er 28 zijn ondergebracht in het gerestaureerde gedeelte en twaalf in een nieuwe vleugel. Deze laatste is tegen het bestaande geheel gebouwd en sluit aan op kloostertuin.

Een moeilijkheid bij de luchtdichtheidsmeting was dat oud en nieuw naadloos in elkaar overlopen en dat er dus geen sprake is van een strikte ‘scheidingslijn’.

 

Geen strikte scheiding tussen oud en nieuw

Ook een complex met een sterke historische grondslag als Residentie ’t Convent moet voldoen aan de hedendaagse normen. Vandaar dat specialist Metifix onlangs een blowerdoortest uitvoerde om het luchtdichtheidsniveau in de nieuwbouwvleugel te bepalen. “Een moeilijkheid hierbij
was dat oud en nieuw naadloos in elkaar overlopen en dat er dus geen sprake is van een strikte ‘scheidingslijn’. De gangen van het gerenoveerde klooster zijn doorgetrokken in de nieuwbouw, waardoor we een groot deel van het bestaande volume mee in rekening moesten brengen”, vertelt zaakvoerder Patrick Brants. “Uiteindelijk kwamen we uit op een v50-waarde van 4,63 m³/h.m², wat gezien de aard van het project een goed resultaat is. De grootste luchtlekken situeerden zich ter hoogte van de aansluiting tussen het bestaande en het nieuwe gedeelte en de lift in het gerestaureerde klooster.”

Extra vermogen voorzien

Metifix voert wel vaker luchtdichtheidsmetingen uit in seniorenflats die aansluiten op bestaande gebouwen en was dus niet aan zijn proefstuk toe. “In dergelijke situaties is het telkens een zoektocht – in overleg met de bouwheer, de architect en de EPB-verslaggever – naar de ideale manier om de meting uit te voeren, zodat je het luchtdichtheidsniveau van zo’n uitbreiding adequaat kan inschatten. Het vinden van het ‘optimum’ is een kunst op zich. Gelukkig hebben we daar intussen al de nodige ervaring mee”, geeft Patrick Brants aan. “Aangezien we op voorhand nog niet wisten wat de exacte meetzone zou zijn, hadden we in Residentie ’t Convent extra vermogen voorzien, in de vorm van vier blowerdoortoestellen met een vrij hoog debiet van 13.500 m³/h bij 50 Pa (in totaal 54.000 m³ bij 50 Pa). Zo konden we ook snel de eventuele lekken en ongewenste luchtstromen opsporen. Uiteindelijk bleken drie toestellen te volstaan om de eigenlijke luchtdichtheidsmeting uit te voeren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details