Platform voor de bouw
Zomercomfort, een belangrijk aandachtspunt tijdens de internationale tournee van de Mondial du Bâtiment

Zomercomfort, een belangrijk aandachtspunt tijdens de internationale tournee van de Mondial du Bâtiment

 Bij renovatie wordt vaak gedacht aan thermische prestaties en verbeterd comfort in de winter. Maar comfort in de zomer is ook een factor waarmee rekening moet worden gehouden en die niet los mag worden gezien van een algemene aanpak van renovatiewerkzaamheden. De Mondial du Bâtiment en haar drie vakbeurzen BATIMAT, IDÉOBAIN en INTERCLIMA hebben dit tot één van de belangrijkste thema’s voor 2024 gemaakt. En ter begeleiding van het programma waarvan de bezoekers van 30 september tot 3 oktober 2024 kunnen genieten in Parijs-Porte de Versailles, wordt er gedurende 4 maanden een speciaal internationaal programma uitgerold. Het begint op 24 mei in Tunesië. 

Welke rol kan zomercomfort spelen bij renovatie? 

Terwijl het wintercomfort en de renovatie van gebouwen met grote energielekken een duidelijk geïdentificeerde uitdaging is, is het zomercomfort ook een essentieel element om te reageren op hittegolven, die zich zowel geografisch als in de tijd verspreiden. Een studie van de Fondation Abbé Pierre schat dat 60% van de Fransen in 2022 last hebben gehad van hitte in huis. En de situatie zal waarschijnlijk niet verbeteren, aangezien Météo France voorspelt dat het aantal hittegolven tussen nu en 2050 zal verdubbelen. 

Deze hete periodes hebben een aantal gevolgen: voor de gezondheid, voor het comfort en natuurlijk voor de energie. Er bestaan echter oplossingen om renovatie aan te passen aan het probleem van zomers comfort: de juiste materialen kiezen (gevels, glazen muren, gevelbekleding, enz.), ventilatie en verluchting van gebouwen aanmoedigen (bioklimatologisch ontwerp, natuurlijke ventilatie, koelsystemen, enz) werken aan het isoleren van huizen, het installeren van zonnebeschermingssystemen of het planten van vegetatie in gebouwen. 

Om deze renovaties te ondersteunen, worden kosten met betrekking tot zomercomfort en de renovatie van “thermische ketels” nu in aanmerking genomen onder MaPrimeRenov’ (rolluiken, zonwering, enz.). 

Als observatorium van de sector en zijn evolutie zijn de Mondial du Bâtiment beurzen ook geëngageerde woordvoerders voor de uitdagingen van renovatie. Met dit in gedachten beginnen de organisatoren aan een tournee van vier maanden die verschillende Europese landen en Afrika zal aandoen. Of ze nu specifieke kenmerken of punten van overeenkomst hebben, deze bijeenkomsten zullen de gelegenheid bieden om de balans op te maken met beroepsorganisaties, grote aannemers, bestekschrijvers en ministeries.

RENOVATIETOUR: inzicht in de problemen en analyse van lokale initiatieven 

Sinds eind april en tot juli reizen de organisatoren van de Mondial du Bâtiment, voor bepaalde data in samenwerking met de Alliance HQE, naar verschillende Europese en Afrikaanse landen om conferenties te houden en van gedachten te wisselen met lokale experts. Het doel van deze bijeenkomsten is tweeledig: 

Globale en lokale visies delen om de beste oplossingen te identificeren die in elk van deze landen worden toegepast en hier inspiratie uit putten om ze te kopiëren, 

Het promoten van de oplossingen die zijn gepresenteerd op BATIMAT, IDÉOBAIN en INTERCLIMA

Datum Land Thema’s 
24.04 TUNESIË- Tunis Zomercomfort en renovatie: het mediterrane voorbeeld 
9.05 MAROKKO- Casablanca Oplossingen voor zomercomfort: tussen eisen en uitdagingen 
29.05 ITALIË – Milaan Stedelijke renovatie 
6.06 TURKIJE Bouw en renovatie/zomercomfort 
18.06 PORTUGAL- Lissabon Renovatie (Energie en besparing) 
3.07 SPANJE – Madrid Zomercomfort en renovatie 
11.07 SENEGAL – Dakar Te bevestigen 
28.08 ZWITSERLAND-Lausanne Hergebruik en renovatie 

Een aantal belangrijke sprekers van deze conferenties zal ook aanwezig zijn in Parijs en deelnemen aan rondetafelgesprekken, lezingen, masterclasses en workshops, waaronder de Internationale Dag, die plaatsvindt op de tweede dag van de beurs op 1 oktober. 

Hoogtepunten van de Mondial du Bâtiment 

Renodays by BATIMAT 

Een ruimte gewijd aan energie-efficiënte woningrenovatie. Het biedt een ambitieus programma van workshops en masterclasses om bezoekers te helpen bij het begrijpen en ontcijferen van de belangrijkste problemen waar de sector mee te maken heeft, en vooral om hen alle oplossingen te bieden die ze nodig hebben. Een ambitieus inhoudelijk programma rond een aantal thema’s: 

  • Renotalks: conferenties om de belangrijkste problemen bij massale renovatie uit te leggen en te ontcijferen, 
  • Hoogwaardige oplossingen: in de vorm van workshops of masterclasses presenteren fabrikanten hoogwaardige oplossingen voor het oplossen van problemen op bouwplaatsen en voor prioritaire renovatiewerkzaamheden, 
  • Inzicht in regelgeving: 30 minuten om antwoorden te vinden op vragen over wijzigingen in regelgeving en financiële instrumenten, 
  • Implementeren: in samenwerking met de sociale en solidaire onderneming Doremi biedt een technisch platform bezoekers de kans om de technieken voor een uitgebreide, hoogwaardige renovatie uit te proberen en beter te begrijpen, 
  • Het Renovatiecafé: een gezellige ontmoetingsplek in de RENODAYS by BATIMAT-ruimte
  • Pods Renodays: deelnameformule om fabrikanten en servicebedrijven in staat te stellen aanwezig te zijn in het hart van dit speciale gebied. 

Renodays by EQUIPBAIE 

Highlighting van hoogwaardige oplossingen van schrijnwerkerij- en raamprofessionals. Te vinden op Agora 5.2 in Master Class formaat. 

PAVILJOENS 5.1: een wereld volledig gewijd aan internationale paviljoens, met de International Club om delegaties uit verschillende landen te ontvangen. Buitenlandse exposanten zijn ook te vinden in alle paviljoens, afhankelijk van hun sector. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details