Platform voor de bouw
Zon zorgt voor zuinig energiepatroon
Westbay ligt niet ver van de zee.

Zon zorgt voor zuinig energiepatroon

Westbay (Westende) is een cluster van drie gloednieuwe appartementsgebouwen met hotelaccommodatie in hedendaagse stijl in Westende, een deelgemeente van Middelkerke. Kenmerkend zijn de ligging aan zee, het comfort en de architectuur, het autoluwe binnengebied, de ondergrondse parkeergarage en de uitgekiende verwarmingsinstallatie.

Westbay, dat momenteel in de afwerkingsfase zit, wordt opgetrokken op de voormalige site van vakantiecentrum Zon en Zee. De 132 apparte-menten en de hotelkamers krijgen stuk voor stuk een riant terras. Architectenbureau PVL (Oostduinkerke), dat de nieuwbouw ontwierp in opdracht van projectontwikkelaar WBM, keek bij de keuze van de bouwmaterialen en -systemen vooral naar hun energetische en ecologische score. Furnibo (Veurne) fungeerde als hoofdaannemer.

De gebouwen staan op een paalfundering. De dragende muren worden opgetrokken in silicaat-steen. Om de relatief grote overspanningen mogelijk te maken, kregen de betonplaten een dikte van 22 of 26 centimeter. Dit bood als extra voordeel dat de ventilatiekanalen konden worden aangebracht voor de opstort van de predallen. De speelse verspringing van de ramen bezorgt elk appartement een eigen karakter.

Per appartementsgebouw zijn twaalf collectoren aangebracht via een meanderende warmtewisselaar met een grote diameter (1,2 cm), die verbonden is met een buffervat.

Hoog vermogen, compacte installatie

Het verwarmingssysteem bestaat uit een combi-natie van zonneboilers en gaswandketels. De gekozen ketel is de Quinta Ace van Remeha, een hoogrendementsgaswandketel in verschillende uitvoeringen, met een vermogen tot 161,5 kW. Belvent (Gullegem), Samyn (Bottelare) en Germagas (Gullegem) stonden samen in voor de installatiewerken. “We lanceerden deze oplossing al in 2016”, vertelt Carlos Meire, Remeha’s segment manager voor commerciële en nieuwe gebouwen. “Dit hoge vermogen maakt het mogelijk om het aantal ketels beperkt te houden, zodat de installaties weinig ruimte in beslag nemen. Voor Westbay leverden we per appartementsgebouw telkens één Quinta Ace 90 kW-ketel. Verder kenmerkt de Quinta Ace zich door zijn intelligentie en zuinigheid.”

Met deze ketel speelde Remeha in op de digitale wereld. “Met een duidelijke visie voor de toekomst”, onderstreept Carlos Meire. “De Quinta Ace is dé verwarmingsketel die volledig klaar is voor het beheer en bewaking op afstand. Hij is in staat om preventieve servicemeldingen te sturen, waardoor de installateur zeer efficiënt kan werken en de klant lagere onderhoudstarieven kan aanbieden. Bovendien ligt de uitstoot van stikstofoxiden erg laag in vergelijking met traditionele ketels. En last but not least: de Quinta Ace is futureproof en kan zodra gewenst van aardgas overschakelen naar waterstof. Nu al kan de Quinta Ace mengelingen met tot 20 % waterstofgas aan. Dat zal de CO2-uitstoot al met 8 % verminderen. Vanuit prijsoverwegingen bekeken de initiatiefnemers initieel vooral satelliet-systemen. Maar de Remeha-oplossing, met een combinatie van zonnecollectoren en een gaswandketel in een collectieve centrale stookplaats, bleek niet alleen last-, maar ook plaatsbesparend.”

De zonnecollectoren op het dak staan in voor de productie van sanitair warm water.

Cascade

Remeha leverde ook zijn C250 V-vlakkeplaatzonnecollectoren, aangesloten op het ER668-zonnepomstation STS 14-50 CME, eveneens van Remeha. “De zonnecollectoren op het dak staan in voor de productie van sanitair warm water. Het gaat om vlakke zonnecollectoren met een grote apertuuroppervlakte, die achteraan en langs opzij voorzien zijn van een 40 mm dikke isolatielaag. We bieden verschillende collectoren aan, zowel voor montage op vlakke en hellende daken als geïntegreerd in dakelementen. De collectoren van Remeha zijn beschikbaar in een horizontale en verticale uitvoering. Op Westbay zijn er per appartementsgebouw twaalf aangebracht via een meanderende warmtewisselaar met een grote diameter (1,2 cm), die verbonden is met een buffervat. De gaswandketel fungeert als back-up. Hij is uitgerust met een robuuste aluminium-silicium warmtewisselaar. De ingebouwde sturing van het systeem kan tegelijk meerdere verwarmingskringen bedienen. Op Westbay is dit niet toegepast, maar het is mogelijk om acht ketels in cascade aan te sturen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details