Platform voor de bouw
Zonnepanelen anno 2022

Zonnepanelen anno 2022

Er zijn meer dan een half miljoen zonnepanelen in Vlaanderen en dat getal blijft alleen maar stijgen. Vorig jaar viel het principe van de terugdraaiende teller weg, waardoor velen zich gedupeerd voelen. Niets is minder waar, want zonnepanelen blijven rendabel en er is een premie voorzien. Schrijf deze groene investering dus zeker niet af en bekijk volgende voordelen:

  • De prijs is sterk gedaald. Het is namelijk nog slechts 25% van de prijs 20 jaar geleden én ze gaan langer mee.
  • Je zal een lagere energierekening moeten betalen.
  • Het doet de waarde van je woning stijgen.
  • Het is een duurzame bron van energie.
  • Door een thuisbatterij benut je je zonnepanelen beter.

Terugdraaiende teller versus digitale meter

In 2021 werd aangekondigd dat de klassieke terugdraaiende teller ging verdwijnen. Deze teller draaide terug als je zonnepanelen meer energie opwekte dan verbruikte, waardoor je uiteindelijk een lagere meterstand had. Dit is gelijk aan minder betalen. Hierbij betaal je ook een prosumententarief voor jouw gebruik van het net. Maar om het evenwicht op de markt te kunnen behouden heeft het Grondwettelijk hof dit systeem afgeschaft en vervangen door een digitale meter.

Deze digitale meter houdt apart bij hoeveel je juist verbruikt en hoeveel kWh je terug op het net zet. Volgens dit nieuw systeem betaal je voor alle energie die je nog van het elektriciteitsnet haalt. Je hebt dus zelf in de hand hoeveel je energiefactuur uiteindelijk zal zijn door bewust om te gaan met je verbruik, maar dit is niet altijd praktisch. Denk bijvoorbeeld aan altijd je wasmachine te laten draaien wanneer de zon schijnt.

De energie die je niet gebruikt, kun je terug op het net zetten door teruglevercontracten af te sluiten. Deze zijn echter minder voordelig vergeleken met de terugdraaiende teller. Daarom is het interessant om deze meter te combineren met een thuisbatterij: geen zorgen over de timing van je energieverbruik of de lagere prijs bij de teruglevercontracten.

Thuisbatterij

Met een thuisbatterij kun je de zonne-energie die je niet gebruikt thuis opslaan in je eigen batterij in plaats van deze aan het elektriciteitsnet te geven. Je moet dus niet nadenken over wanneer je grote elektriciteitsrovende taken gaat uitvoeren: je kan op een bewolkte dag gewoon je droogkast opzetten zonder betalende stroom af te nemen van het net. Het gebruikt dan de energie die is opgeslagen in je thuisbatterij. Hierbij heb je ook geen last van de lage prijs bij de teruglevercontracten, want je opgewerkte energie hou je zelf.

Ook in geval van stroompannes of storingen kun je vertrouwen op deze batterij. Je bent dus minder afhankelijk van het algemene elektriciteitsnetwerk én je bespaart CO2-uitstoot. Goed voor jou, goed voor de planeet.

Afhankelijk van het type batterij en de capaciteit moet je rekenen tussen de 5900 en 7700 euro voor de aankoop. Niet goedkoop, maar wel een investering voor op lange termijn waar je uiteindelijk wel mee kan besparen. Een thuisbatterij is echter niet voor iedereen voordelig, bespreek dus zeker je energieverbruik met een expert. Alleen zo kan je weten of dit voor jou rendabel kan zijn.

Premies

Zonnepanelen laten plaatsen is een hele investering. Wie vanaf 1 januari 2021 nieuwe laat plaatsen kan hiervoor een premie ontvangen van Fluvius. Ze willen deze groene investering namelijk promoten. Hierbij moet je echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. In 2022 bedraagt de premie:

  • 300 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en 150 euro/kWp bijkomend van 4 tot 6 kWp. Dit komt overeen met maximaal 1500 euro.

Als je nog gebruik maakte van een terugdraaiende teller kan je ook een compensatie ontvangen via Fluvius, want voor veel eigenaars is deze aanpassing initieel een streep door de rekening.

We kunnen concluderen dat zonnepanelen nog steeds een rendabele investering zijn ondanks recente aanpassingen in verband met de meter. Het bedrag van de aankoop is gemiddeld na 8 tot 15 jaar terugverdiend en met de langere levensduur van zonnepanelen zal je jarenlang kunnen besparen op je energiefactuur.

Daarnaast is het veel beter voor het klimaat: geen fossiele brandstoffen en minder CO2-uitstoot. Je ecologische voetafdruk zal aanzienlijk kleiner worden. Zeker in combinatie met de thuisbatterij.

Om een goede plaatsing van zonnepanelen te garanderen, reken je best op een vakman. Deze kan je helpen bij de keuze van type zonnepaneel en hoeveel er geplaatst moeten worden naargelang je verbruik. Verder kan hij je nuttige tips geven over de installatie en het onderhoud ervan. Op TrustUp.be vind je heel wat installateurs van zonnepanelen die je hierbij kunnen helpen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details