Platform voor de bouw
Overig

Zorgeloze oude dag in exclusieve appartementen

naamloos-(17-van-31)

Tekst | Anastasia Verleysen

Beeld | PVL Architecten, Gerrit Devinck

21 mei 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De bewoners kunnen hun oude dag doorbrengen in een modern gebouw dat omringd is door groen en kunnen daarnaast genieten van allerlei faciliteiten zoals 24/24-zorg, een privépark, een binnenbad met sauna en een à-la-carterestaurant.

Levensgenieters vinden in een van de 99 assistentiewoningen van het Beukenhof hun tweede thuis.

Levensgenieters vinden in een van de 99 assistentiewoningen van het Beukenhof hun tweede thuis. Het centrum van Oostduinkerke is vlakbij, net als een golfbaan en vooral de gezonde zeelucht. In het ontwerp is bijgevolg niet alleen rekening gehouden met een hoogwaardig comfort, maar ook met de bestaande bomen en struiken in de nabije omgeving. En dat vormde een uitdaging van formaat. “We bouwden een waterdichte kuip met soilmixwanden”, vertelt Pieter Popeye, zaakvoerder bij PVL Architecten, dat verantwoordelijk was voor de uitvoering. “Die waterkerende wand gaat tot 27 meter diep en houdt het grondwater tegen. Zo kon de bemaling beperkt worden tot het wettelijk toelaatbare en werd de kans op verzilting vermeden. Dat is een problematiek waarmee we steeds vaker te kampen hebben.”

De gebruikte materialen geven het project een warme, huiselijke uitstraling.

Doordachte inplanting

“Het bouwvolume is diagonaal gepositioneerd op het perceel”, zegt ontwerpend architecte Marie-José Van Hee. “Het variërende weefsel van bebouwing en groenzones zorgt samen met een gemaximaliseerde afstand tot de omliggende percelen voor een evenwichtige inplanting. Rond de voormalige woning en restaurant lag een park met grote beuken en zwarte dennen. Bij het intekenen ervan bleef een open zone over, die de inplanting van het gebouw grotendeels bepaalde. Zo kreeg het complex een diagonale inplanting met vier driehoekige open parkzones. Dit om de beplanting te vrijwaren en voldoende privacy te creëren in de appartementen. De eindvolumes nemen met hun vier bouwlagen de hoogte van de omliggende gebouwen aan en zijn ‘terugwijkend’ van de grens van de site. Zo heb je op geen enkele plek een lange gevel, maar wel een dynamisch geheel.”

Het complex kreeg een diagonale inplanting met vier driehoekige open parkzones.

Er is eveneens aandacht besteed aan kwaliteit en het gebruik van duurzame materialen. Zo kreeg het volume een horizontaal karakter dankzij het accentueren van de betonnen vloerplaten in de gevel. De tussenliggende volle vlakken zijn afgewerkt met een streekeigen gele baksteen. Het schrijnwerk in de gevel neemt de vorm van witgetinte houten raamgehelen aan. De kwaliteit van het gebouw komt ook tot uiting in de energieprestaties. In het ontwerp was al rekening gehouden met een laag E-peil, waardoor er geen extra energiebesparende technieken zoals zonnepanelen voorzien waren. “Het hele gebouw is zeer goed geïsoleerd en uiterst luchtdicht. Toen de bijbehorende metingen werden uitgevoerd, was het resultaat nog beter dan oorspronkelijk gedacht”, licht Pieter Popeye toe.  

Hedendaags comfort en privacy

Het hedendaagse ontwerp komt overal tot uiting: van de parkeerkelder over de private tuin tot de vier bouwlagen met assistentiewoningen. Toch oogt het Beukenhof op geen enkel moment koel of kil. Integendeel. De gebruikte materialen geven het project een warme, huiselijke uitstraling. De grote, lichtrijke ruimtes zijn consequent naar de omliggende natuur gericht en bieden toch voldoende privacy, ook op de terrassen. “De architect en eindgebruiker hebben verschillende opvattingen over wensen en comfort. Die invalshoeken samenbrengen is een leerrijk proces, waarin de expertise van alle partijen een rol speelt”, licht Marie-José Van Hee toe. “Hoewel het gebouw ontworpen is voor onbekende mensen, komen mijn onuitgesproken overtuigingen over woongedragscodes duidelijk naar voren in de individuele appartementen en het gemeenschappelijk geheel.”

PVL Architecten werkte al eerder voor bouwheer Skyline Europe. Een positieve ervaring die vertrouwen wekte, waardoor het bureau opnieuw werd ingeschakeld voor het Beukenhof. “Voor ons kantoor was dit een uniek project. Niet alleen door de omvang, maar ook door de nauwe samenwerking met een gerenommeerd bureau als dat van Marie-José Van Hee”, zegt Pieter Popeye. “We waren al betrokken in de ontwerpfase, en dat was bijzonder inspirerend. Zij ontwikkelden het concept, wij zorgden ervoor dat het uitvoerbaar was en voldeed aan de do’s-and-don’ts in onze regio. Een goede wisselwerking!”  

“Het Beukenhof heeft een hedendaags ontwerp, maar oogt op geen enkel moment koel of kil”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details