Platform voor de bouw
Zorg

Zorgwonen in het park

DSC_0106-aangepast-lucht

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Els Jonckheere

20 mei 2021 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Uitzonderlijke privacy gaat in woonzorgcentrum Aurélys hand in hand met openheid naar de buitenwereld. Dankzij de uitgekiende architectuur kunnen de bewoners rekenen op grote kamers en veel publieke ruimtes. Bovendien integreert het pand zich naadloos in de omgeving en het aanpalende park. Kortom: dit nieuwbouwproject in Beveren-Leie bewijst dat het wel degelijk mogelijk is om je oude dag in een aangename setting door te brengen.

De locatie aan de Grote Heerweg is zonder meer de grootste troef waarmee Aurélys kan uitpakken. Via een klein bruggetje kunnen de residenten immers gaan wandelen in het aanpalende park. Samen met de grote tuin resulteert dit in een serene en groene site waar het heerlijk vertoeven is. Andere blikvangers zijn de 92 kamers, die aanzienlijk ruimer zijn dan in andere woonzorgcentra. “Dit was een bewuste keuze van de bouwheer, die de behoefte aan privacy en eigen woonruimte hoog inschat”, vertelt Wim Depuydt, ontwerparchitect bij B2Ai. “De kamers zijn kwalitatief ingekleed en duurzame materialen zorgen voor een relaxte sfeer. Het project heeft meer weg van een hotel dan van een woonzorgcentrum. Interessant is dat de kamers zo geschikt zijn dat de tussenwanden niet dragend zijn. Op die manier ontstaat er een maximale vrijheid qua indeling tussen circulatie en gevel, wat de vastgoedwaarde van het gebouw aanzienlijk verhoogt. Op termijn kan het immers gemakkelijk een andere bestemming krijgen.” 

“De bouwheer schat de behoefte aan privacy en eigen woonruimte hoog in”

Dynamische architectuur

Hoewel de bouwheer naar grote kamers vroeg, wilde B2Ai ten stelligste vermijden dat het gebouw een mastodont zou worden. “Daarom kozen we voor een verspringend volume met een variërend aantal bouwlagen in functie van de omgeving”, legt Wim Depuydt uit. “Het hoofdvolume telt vier bovengrondse niveaus, de vleugel aan de straatkant heeft twee niveaus en dan is er nog het paviljoen in de groenzone. Elke zorgafdeling beschikt over een eigen tuin of terras. Wanneer bewoners hun kamer verlaten, vinden ze dus snel aansluiting bij gemeenschappelijke activiteiten. Het volledige gebouw is trouwens onderkelderd. Op die manier ontstond voldoende ruimte voor de logistieke ruimtes, de parking en fietsenstallingen.”

Zorgplus Deursystemen – Kamerhoge schuifdeuren
In woonzorgcentra is een compartimentering met schuifdeur tussen kamer en sanitair vandaag eerder regel dan uitzondering. Ook in Aurélys werd deze oplossing toegepast. Hierbij koos de bouwheer voor het maatwerk van ZorgPlus uit Pelt, dat zich sinds 2010 specifiek toespitst op schuifdeuren voor de zorgsector. “Met onze expertise kunnen we een reële toegevoegde waarde bieden”, vertelt oprichter en zaakvoerder Dirk Jan den Boggende. “We ontwerpen deuren die perfect in de kamer passen én het benodigde comfort voor de gebruikers leveren. Intussen hebben we onze oplossingen al in meer dan driehonderd woonzorgcentra geïnstalleerd. Vaak wordt gekozen voor onze ‘lightslide’ types met een lichte vulling van EPS. Dat was ook het geval in Aurélys, waar we 91 kamerhoge schuifdeuren van 2,7 x 1,3 meter mochten plaatsen. Deze kregen een speciaal ontwikkelde handgreep die over de volledige hoogte van het deurblad is gemonteerd. Op die manier kunnen ook rolstoelbewoners de schuifdeur gemakkelijk bedienen.”

De cafetaria en het restaurant zullen ook toegankelijk zijn voor verenigingen en omwonenden.

Polistone – Vakmanschap in marmerbeton
Dat Aurélys een woonzorgcentrum met karakter is, komt zowel in de architectuur als de binneninrichting tot uiting. Zo kregen het paviljoen en de inkomhal een eigentijdse marmerbetonvloer met groene tint. Deze werd vakkundig aangelegd door Polistone uit Kortrijk, een bedrijf dat zich eveneens specialiseert in het renoveren en polijsten van vloeren uit natuursteen, granito en beton. “Marmerbeton is gewapend beton met een dikte van tien centi-meter”, vertelt zaakvoerder Pol Vandendriessche. “Hierdoor is het resultaat veel sterker dan de klassieke granito vloeren die veelal maar een dikte van 2 centimeter hebben. Marmerbeton is bovendien ideaal om met vloerverwarming te combineren. Daarnaast is de keuze aan mogelijke types enorm uitgebreid. Enerzijds is er keuze tussen granulaat van natuursteen, profir of rolgrind. Anderzijds kan met  pigment het beton in de massa worden verkleurd. Zo kreeg de vloer in WZC Aurélys een groene tint. Tenslotte is het een erg onderhoudsvriendelijke vloerbekleding. Ideaal dus voor woonzorgcentra, want het volstaat om de vloer met een zeep op basis van lijnzaadolie te reinigen om ze er jarenlang als nieuw te laten uitzien. Enige voorwaarde is dat de marmerbeton op de juiste wijze wordt aangelegd en met oog voor detail afgewerkt. En precies daar maken wij met Polistone het verschil.”

Versmolten met omgeving

Anders dan anders is dat de cafetaria en het restaurant in een apart volume zijn ondergebracht. “We hebben dit opgevat als een paviljoen”, verduidelijkt Wim Depuydt. “Het is de eyecatcher van de site geworden dankzij de verdiepingshoge raampartijen en afwerking met witte vezelcementbeplating. Dat het gebouw de aandacht trekt, was intentioneel. De bouwheer wil deze ruimte immers ook openstellen voor verenigingen en omwonenden. Meer nog: het paviljoen fungeert als publieke sas naar het aangrenzende park, dat bereikbaar is via een klein brugje. Dankzij een doordacht ontwerp en dito materiaalkeuze vormt de site niettemin één geheel. Zo komt de witte vezelcementbeplating terug in de afwerking van de vierde verdieping van het hoofdgebouw. De rest van de gevels is uitgevoerd in grijsgroene bakstenen. Gecombineerd met de champagnekleurige aluminium ramen ontstaat er op die manier een woonzorgcentrum dat als het ware versmelt met de omgeving. Terwijl het witte paviljoen op zijn beurt zorgt voor een frisse toets die verwijst naar de natuurlijke dynamiek van het park.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details