Platform voor de bouw
Onderwijs

Zottegem demonstreert onderwijs van de toekomst

IMG_1391_0001
Het nieuwe gebouw kreeg een Z-vorm en biedt plaats aan meer dan 320 kleuters en leerlingen.

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Charles-Luka Schweizer

26 oktober 2021 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

De kleuter- en basisschool van het Koninklijk Atheneum Zottegem startten in het voorjaar met een vernieuwende onderwijsmethode. Traditionele klassen worden vervangen door instructielokalen, flexibele open leerruimtes en stille werkzones. Bedoeling is de kinderen te stimuleren om voortdurend te leren, hun eigen weg te volgen en ervaringen op te doen. Een nieuwbouw met een spectaculaire inrichting biedt alvast het perfecte kader om deze ambities te verwezenlijken.

De blikvanger is een spectaculair atrium met theater en grote glijbaan.

De laatste twee jaar leek de campus van het KAZ aan de Meerlaan meer op een bouwwerf dan een educatieve site. Een compleet nieuwe school en sporthal bouwen op een terrein dat al uit zijn voegen barst: het was voor alle partijen een uitdaging. De inspanningen werden echter beloond, want het eindresultaat is ronduit impressionant te noemen en weerspiegelt perfect de visie van Scholengroep 20 op het onderwijs van morgen. Dat deze kleuter- en basisschool als een toonbeeld kan worden beschouwd, is vooral te danken aan de inventiviteit van het consortium dat het project in ‘Design & Build’-formule kreeg toegewezen. “Samen met B2Ai, designstudio Rosan Bosch, VK Architects & Engineers en landschapsontwerper Denis Dujardin hebben we echt een vernieuwend schoolgebouw afgeleverd”, vertelt Pieter-Jan Vanlerberghe, projectleider van Alheembouw, het klasse 8-aannemings-bedrijf dat het concept naar de praktijk vertaalde. “Het is een van de eerste scholen die volgens deze pedagogische visie is gebouwd en waarbij ontwerp, pedagogie en organisatie volledig op elkaar zijn afgestemd.”    

Breken met wetmatigheden

Het nieuwe gebouw kreeg een Z-vorm en biedt plaats aan meer dan 320 kleuters en leerlingen. De blikvanger is een spectaculair atrium met theater en grote glijbaan. Verder werden op het gelijkvloers een didactische keuken, een sportzaal en enkele werkruimtes/bureaus ondergebracht. Een volledige vleugel is voorbehouden aan de kleuters, die ook hun eigen speelplaats hebben. Met een junglegym, een nestruimte en veel speelhoekjes is het een paradijs voor de allerkleinsten geworden. “De eerste en tweede verdieping zijn grotendeels open ruimtes met enkele instructielokalen en fluisterzones als werkplekken”, verduidelijkt Pieter-Jan Vanlerberghe. “Daarnaast is er sprake van parlementen voor discussies en samenwerking, creazones waar de kinderen creatief bezig zijn, discovery-klassen om te experimenteren, een heuse ‘green room’ om video’s op te nemen … De inrichting breekt met alle wetmatigheden die we met scholen associëren. Vandaar dat de uitdaging voor ons niet zozeer in het bouwtechnische schuilde, maar wel in de interieurafwerking. En dan spreken we vooral over het maatwerkmeubilair, met ontwerpen die soms zelfs de grenzen van het mogelijke opzochten.” 

Gebouw onder de loep

Het gebouw heeft een benutbare oppervlakte van 4.400 m² en is opgetrokken in een structuur van prefabbeton. Op het gelijkvloers werd gewerkt met holle geïsoleerde betonwanden met een plankenstructuur en op de verdiepingen met metselwerk, dat werd afgewerkt met Thermowood-vurenhout met unicusprofilering. De daken zijn afgewerkt met roofing en voor de helft ingericht als groendak. Er werd geopteerd voor zowel harde als soepele vloerbekleding: de circulatieruimtes kregen keramische vloertegels, terwijl er in de lesruimtes linoleum werd toegepast. En qua plafonds is er geopteerd voor akoestische tegels.    

Naturoof – Groendaken

Leren in een groen kader is altijd aangenaam. Daarom combineert het KAZ een ecologische omgevingsaanleg met groendaken op het nieuwe schoolgebouw en de sporthal. Bijkomend voordeel is dat deze oplossing de dakdichting extra beschermt, voor een verhoogde opslag van water op het dak zorgt en het gebouw visueel aantrekkelijker maakt. Om het beoogde resultaat op lange termijn te garanderen, schakelde de hoofdaannemer Naturoof uit De Pinte/Roeselare/Aalst in. Deze specialist op het vlak van groendaken en daktuinen onderscheidt zich immers via een praktische aanpak met doordachte ontwerpen, die worden gerealiseerd door een eigen team van hoogopgeleide mensen met de nodige attesten. “We willen onze klanten een oplossing bieden waarvan ze jarenlang de vruchten plukken”, vertellen zaakvoerders Matthias Leperre en Simon Casier. “Daarom investeren we ook flink in onze nazorg: een medewerker houdt zich voltijds bezig met het inplannen van de onderhoudswerken, die we eveneens met eigen mensen uitvoeren.” Voor het KAZ ontwikkelde Naturoof groendaken met een verhoogde biodiversiteit dankzij de toepassing van een dikker substraatpakket dan normaal. Dit werd ingezaaid met grassen en een kruidenmengsel. “Het zijn semi-extensieve groendaken zoals we er dagelijks plaatsen”, aldus de zaakvoerders. “Ook in dit project zorgden we in een mum van tijd en zonder veel overlast voor de andere aannemers voor een kwalitatief eindresultaat.”

Interhoro – Interieurafwerking 

De nieuwe kleuter- en basisschool van het KAZ kenmerkt zich door een flexibel aanpasbaar interieur, waar vormen en kleuren centraal staan. Achter de speelse uitstraling schuilt echter flink wat complexiteit en vakkennis. Voor familiebedrijf Interhoro uit Lauwe was het zelfs een van de meest uitdagende projecten van de laatste jaren. “Nochtans zijn we een en ander gewoon”, vertellen bestuurders Kelly en Lenz Counye. “Sinds 1968 specialiseren we ons in interieurafwerking, en dan meer bepaald in het leveren en plaatsen van systeemplafonds, gipskartonwanden en -plafonds, allerhande deuren en glazen wanden en deuren. Voorbeelden van ons werk zijn terug te vinden in meerdere Aldi-filialen, Meubelen Toff in Dottenijs, Sportschool Bloso in Gent, Garage Vandecasteele in Kortrijk … In het KAZ installeerden we meer dan 3.800 m² systeemplafonds en circa 1.500 m² scheidings-, voorzet- en gebogen wanden. Het was een groot project met veel complexiteit. Zo dienden we meerdere gebogen wanden te voorzien, iets wat zelden gevraagd wordt. Dankzij de gedrevenheid, professionaliteit en ervaring van onze mensen slaagden we erin om een prachtig resultaat af te leveren. Het KAZ is voor ons dan ook een bijzondere referentie. We konden er immers bewijzen dat we als kmo een groot en moeilijk project aankunnen.”

Beeld: Kolorsprod

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer GO! Onderwijs (Brussel)
Architect B2Ai (Brussel, Gent, Roeselare) & Rosan Bosch Studio (Kopenhagen, Denemarken)
Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details