Zoutman Roeselare

Je vindt deze prefab industriebouw met een twist langs het kanaal Roeselare-Leie.

02:40
15-03-2019

Zoutman, Roeselare | Industrieel gebouw zonder clichés

Van de kantoren tot de multifunctionele BARSEL: het nieuwe hoofdkantoor van ZOUTMAN flirt met de kenmerken van een traditionele industriebouw zonder in clichés te vervallen. Dankzij enkele duidelijke keuzes maakten de architecten er van bij de start een eigenzinnig gebouw van, zonder in te boeten aan functionele kwaliteiten.

Door de forse groei van de afgelopen jaren werd het hoofdkantoor van ZOUTMAN in het centrum van Roeselare te klein. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in de productie en verwerking van zeezout, een product dat de laatste jaren enorm aan populariteit wint. Na diverse uitbreidingen van bestaande sites heeft ZOUTMAN nu een nagelnieuw

Tekst: Stephanie Demasure 
Beeld: Zoutman
Participanten aan het woord

Planofurn – Maatmeubilair en akoestische panelen

Strakke burelen en vaste kasten die naadloos aansluiten op het interieur: daarvoor zorgde Planofurn (Waregem) in het nieuwe ZOUTMAN-complex. In dat vast meubilair integreerde het tevens heel wat akoestische panelen.

De moderne nieuwbouw van ZOUTMAN kenmerkt zich door het gebruik van veel glas en beton. Niet meteen de meest akoestische materialen. Daar had Planofurn gelukkig een elegante oplossing voor. De maatwerkspecialist gebruikte drie verschillende types akoestische panelen om de burelen en de kastenwand over de hele lengte van het kantoor te bekleden. Op enkele maanden tijd produceerde en plaatste Planofurn het vast meubilair. “Mede dankzij een goede, intensieve samenwerking met de bouwheer en de architecten”, zegt zaakvoerder Filip Vermeire. “De voorstudie was heel belangrijk. We vertaalden hun ideeën naar technische ontwerpen en maakten het meubilair in ons eigen atelier.”

Planofurn is gespecialiseerd in meubilair, voornamelijk voor middelgrote tot grote projecten. Een zestigtal medewerkers produceert en plaatst de meubelen en volgt de projecten ook nadien op.


Holvoet Gebroeders – Houtaccenten

Zowel aan de binnen- als de buitenkant geven houtaccenten het nieuwe gebouw van ZOUTMAN extra uitstraling. Holvoet Gebroeders (Izegem) stond in voor het binnen- en buitenschrijnwerk, de houten binnen- en buitenbekleding met thermo essen, een deel van het maatmeubilair en de binnendeuren.

De houten boxen op de verschillende verdiepingen zijn het typevoorbeeld van hoe Holvoet Gebroeders het gebouw karakter geeft met thermo essen. De belijning van het donkerbruine hout loopt door van de vloer in de wanden en tot op het plafond. “Die belijning overal perfect krijgen, ook in het thermo essenmeubilair, was de grootste uitdaging”, zegt Dieter Vandewege, zaakvoerder van Holvoet Gebroeders. “Onder meer bij de realisatie van de grote pivoterende deur was het een huzarenstukje om de belijning, de akoestische
eisen en het gebruiksgemak te laten matchen. Dankzij het vakmanschap van onze
mensen hebben we dit perfect kunnen waarmaken.”

Aan de buitenkant siert het thermisch hout onder meer de inkom. “Het is speciaal behandeld om de natuurlijke vergrijzing binnen en buiten zoveel mogelijk gelijk te houden. Thermo essen is bovendien een ecologische keuze. Dat vond de bouwheer erg belangrijk.”


Develtere – HVAC en sanitair

De ZOUTMAN-medewerkers kunnen in elk lokaal voor koeling of verwarming kiezen. Zo werkt iedereen voortaan in een aangenaam klimaat. Met dank aan Develtere uit Roeselare. Het is overigens maar een van de vele technieken die geïntegreerd zijn in de verhoogde vloeren.

Een modern gebouw met grote raampartijen en veel lichtinval als dat van ZOUTMAN vraagt om een aangepast klimaatsysteem. Daarom bracht Develtere het volledige gebouw eerst in kaart met zijn 3D-software. Aan de hand van de specifieke warmteverliezen en koellasten koos het een airco- en ventilatiesysteem op maat. Met het uitverkoren driepijpssysteem kan het ene lokaal gekoeld en het andere tegelijk verwarmd worden. Een grote troef voor het gebruikscomfort.

Waar de technieken meestal schuilgaan in de plafonds, verhuisden ze bij ZOUTMAN naar de verhoogde vloeren. Gezien de beperktere ruimte was vooral het voorafgaande studiewerk van groot belang. “De kruising van de kanalen moest bijvoorbeeld precies berekend worden”, weet projectleider Frederik Verslype. “Alles integreren in de vloer is uiteraard wel makkelijker dan werken in de hoogte. En het resultaat mag er zeker zijn. Zelfs de ronde, zwarte roosters voor de pulsie van ventilatielucht werkten we netjes weg in de vloeren.”

Develtere stond ook in voor het sanitair bij ZOUTMAN. De techniekers combineerden het standaardsanitair onder meer met een waterverzachter en een regenwaterpomp. De opdracht bij ZOUTMAN paste precies in het plaatje van Develtere. De HVAC-installateur richt zicht namelijk vooral op professionele klanten. “We zijn vaak aan de slag bij bedrijven, maar ook scholen en woonzorgcentra staan geregeld op onze planning. We hebben vijftig jaar ervaring en nemen dan ook zonder aarzelen grote en complexe projecten aan, volgens de nieuwste richtlijnen en wetgeving. En met de nieuwste technologieën”, besluit Frederik Verslype.


Reynaers Aluminium – Aluminium schrijnwerk

In overleg met CAAN Architecten vulde Reynaers Aluminium (Duffel) het aluminium schrijnwerk bij ZOUTMAN creatief in. De gevel werd als het ware 90 graden gekanteld in vergelijking met een standaardinstallatie van de ramen. Niet de omvang van het project of de materiaalkeuze waren bijzonder voor Reynaers, wel de installatie van het glaswerk. In tegenstelling tot bij een gewone gordijngevel lopen de verticale stijlen niet door van boven naar beneden. “Daarom hebben we de stijlen per verdieping gebruikt als horizontale regels en omgekeerd”, legt projectmanager Koen Desmet uit. “We hebben de gevel als het ware op zijn kop gezet.”

Dat Reynaers vlot kon inspelen op de bijzondere wensen van de architect dankt het aan zijn ruime ervaring op de projectmarkt. “Onze consulting is zeker een meerwaarde. Samen met de architect bekeken we de plannen en stelden we onder meer een budgetvriendelijke vlakke afdeklat voor. Met een geslaagd resultaat tot gevolg”, besluit Desmet.

Bouwen aan Vlaanderen partners

MOSEG