Zoutman Roeselare

Je vindt deze prefab industriebouw met een twist langs het kanaal Roeselare-Leie.

02:40
15-03-2019

Zoutman, Roeselare | Industrieel gebouw zonder clichés

Van de kantoren tot de multifunctionele BARSEL: het nieuwe hoofdkantoor van ZOUTMAN flirt met de kenmerken van een traditionele industriebouw zonder in clichés te vervallen. Dankzij enkele duidelijke keuzes maakten de architecten er van bij de start een eigenzinnig gebouw van, zonder in te boeten aan functionele kwaliteiten.

Door de forse groei van de afgelopen jaren werd het hoofdkantoor van ZOUTMAN in het centrum van Roeselare te klein. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in de productie en verwerking van zeezout, een product dat de laatste jaren enorm aan populariteit wint. Na diverse uitbreidingen van bestaande sites heeft nu een nagelnieuw kantoorgebouw laten neerpoten in de Schaapbruggestraat. Dankzij een beschikbare ruimte van 1.350 vierkante meter kan het aantal bedienden er in de toekomst verdubbelen.

Modern en energiezuinig gebouw

Het resultaat is een opvallend glazen volume langs het kanaal Roeselare-Leie. Driedubbel glas zorgt voor ruime lichtinval in de kantoren, zonder dat er grote energieverliezen optreden. De langste gevel – met een lengte van 45 meter – bevindt zich aan de noordkant, wat een overvloed aan rechtstreekse bezonning en dus ook het risico op oververhitting vermijdt. Bovendien is er maximaal voor ecologische materialen geopteerd. “De gevel is naar de groene gordel op de berm van de brug gericht. Dat biedt de medewerkers een mooi, sober zicht”, zegt Jan Cerpentier, CTO van ZOUTMAN. “En in functie van de warmte en de gezelligheid is er veel hout gebruikt. We verkozen essenhout, een sterke inheemse houtsoort, in plaats van tropisch hardhout.”  

Zoutman Roeselare

Cruciaal in het architecturale concept zijn de houten vergaderboxen.

 

“In de kern is het nog steeds een industriebouw”, vult Roel Cocquyt van CAAN architecten aan, ”maar dan wel met een verfijnde afwerking. We hebben het functionele karakter uitgepuurd. De structuur loopt rationeel door, en toch heeft elke verdieping zijn eigenheid door de verschillen in het plan. Eigenlijk kan je eenvoudig alles uitbreken en terugkeren naar een casco. Die duidelijke structuur maakt het een slim gebouw. We zijn erin geslaagd om het steriele karakter van een typische kantooromgeving te vermijden en tegelijk maximale functionaliteit en flexibiliteit te creëren.”

Houten boxen in de hoofdrol

Belangrijk in het concept van CAAN architecten zijn de houten vergaderboxen. Hun verspreide positie doorheen het gebouw maakt dat elke verdieping een ander plan krijgt, terwijl hun warme karakter en uitnodigende sfeer de toon zetten voor de aanwezige houten accenten. “De boxen geven elke verdieping op een subtiele manier een eigen identiteit. De modulaire opbouw en de globale structuur lieten maximale ruimte voor de krachtige materialen”, aldus de architect.

Ook in de buitenschil keren de houten accenten terug. Zo nodigt de traphal aan de buitenzijde van het gebouw de gebruikers uit om zo veel mogelijk de trap te nemen, in tegenstelling tot een klassieke, geïsoleerde, kille traphal. Het is een voorbeeld van de manier waarop CAAN architecten het steriele karakter van een typische kantooromgeving wist te vermijden. Dat zie je ook in de burelen. Daar is gekozen voor neutrale witte bureaumeubelen. Door de vele hout-accenten en het blauwe tapijt – een knipoog naar water, de bron waar ZOUTMAN letterlijk zijn product uit put – straalt de werkomgeving toch een huiselijke warmte uit, met behoud van alle nodige functionaliteit.  

Veel aandacht voor akoestiek

Zoutman Roeselare

Het blauwe tapijt in de burelen is een knipoog naar de zee.

 

Gezien de uitdrukkelijke keuze voor glas en beton was akoestiek een van de grootste aandachtspunten bij de interieurafwerking. Daarvoor klopten de architect en de bouwheer aan bij Planofurn. De bureaumeubelen en de vaste kasten zijn op maat gemaakt en bekleed met akoestische panelen. Van de voorwanden van de desks tot de kastdeuren: met verschillende soorten akoestische materialen ging Planofurn de uitdaging op een stijlvolle manier aan, op basis van het ontwerp van CAAN architecten.  

Zo konden de betonnen gewelven zichtbaar blijven, met een verrassend esthetisch effect tot gevolg. “De technieken zijn geïntegreerd in de verhoogde vloeren. Zowel de elektriciteit als het water, de verwarming, koeling en ventilatie”, zegt Jan Cerpentier. “Is dat de gemakkelijkste optie? Neen, maar het is een keuze die we vanaf de eerste dag gemaakt hebben”, vult Roel Cocquyt aan. “We wilden zeker geen kil kantoor. Als je
de technieken inwerkt in de plafonds, zit je al snel in het straatje van verlaagde geschilderde plafonds of systeemplafonds. Wij wisten het warme karakter van het beton te bewaren.”

BARSEL

Zoutman Roeselare

De bureaumeubelen en de vaste kasten zijn op maat gemaakt en bekleed met akoestische panelen.

 

BARSEL is de kers op de taart van de ZOUTMAN-hoofdkwartieren. De multifunctionele ruimte voor vergaderingen, ontspanning en lunchbijeenkomsten hint naar MARSEL, het populair voedingszeezout van ZOUTMAN. De gezellige bar bevestigt het opzet van het ganse project: prefab industriebouw combineren met warme materialen en een logische structuur aanvullen met een verrassende ruimtelijke organisatie.

Tekst: Stephanie Demasure 
Beeld: Zoutman
Participanten aan het woord

Planofurn – Maatmeubilair en akoestische panelen

Strakke burelen en vaste kasten die naadloos aansluiten op het interieur: daarvoor zorgde Planofurn (Waregem) in het nieuwe ZOUTMAN-complex. In dat vast meubilair integreerde het tevens heel wat akoestische panelen.

De moderne nieuwbouw van ZOUTMAN kenmerkt zich door het gebruik van veel glas en beton. Niet meteen de meest akoestische materialen. Daar had Planofurn gelukkig een elegante oplossing voor. De maatwerkspecialist gebruikte drie verschillende types akoestische panelen om de burelen en de kastenwand over de hele lengte van het kantoor te bekleden. Op enkele maanden tijd produceerde en plaatste Planofurn het vast meubilair. “Mede dankzij een goede, intensieve samenwerking met de bouwheer en de architecten”, zegt zaakvoerder Filip Vermeire. “De voorstudie was heel belangrijk. We vertaalden hun ideeën naar technische ontwerpen en maakten het meubilair in ons eigen atelier.”

Planofurn is gespecialiseerd in meubilair, voornamelijk voor middelgrote tot grote projecten. Een zestigtal medewerkers produceert en plaatst de meubelen en volgt de projecten ook nadien op.


Holvoet Gebroeders – Houtaccenten

Zowel aan de binnen- als de buitenkant geven houtaccenten het nieuwe gebouw van ZOUTMAN extra uitstraling. Holvoet Gebroeders (Izegem) stond in voor het binnen- en buitenschrijnwerk, de houten binnen- en buitenbekleding met thermo essen, een deel van het maatmeubilair en de binnendeuren.

De houten boxen op de verschillende verdiepingen zijn het typevoorbeeld van hoe Holvoet Gebroeders het gebouw karakter geeft met thermo essen. De belijning van het donkerbruine hout loopt door van de vloer in de wanden en tot op het plafond. “Die belijning overal perfect krijgen, ook in het thermo essenmeubilair, was de grootste uitdaging”, zegt Dieter Vandewege, zaakvoerder van Holvoet Gebroeders. “Onder meer bij de realisatie van de grote pivoterende deur was het een huzarenstukje om de belijning, de akoestische
eisen en het gebruiksgemak te laten matchen. Dankzij het vakmanschap van onze
mensen hebben we dit perfect kunnen waarmaken.”

Aan de buitenkant siert het thermisch hout onder meer de inkom. “Het is speciaal behandeld om de natuurlijke vergrijzing binnen en buiten zoveel mogelijk gelijk te houden. Thermo essen is bovendien een ecologische keuze. Dat vond de bouwheer erg belangrijk.”


Develtere – HVAC en sanitair

De ZOUTMAN-medewerkers kunnen in elk lokaal voor koeling of verwarming kiezen. Zo werkt iedereen voortaan in een aangenaam klimaat. Met dank aan Develtere uit Roeselare. Het is overigens maar een van de vele technieken die geïntegreerd zijn in de verhoogde vloeren.

Een modern gebouw met grote raampartijen en veel lichtinval als dat van ZOUTMAN vraagt om een aangepast klimaatsysteem. Daarom bracht Develtere het volledige gebouw eerst in kaart met zijn 3D-software. Aan de hand van de specifieke warmteverliezen en koellasten koos het een airco- en ventilatiesysteem op maat. Met het uitverkoren driepijpssysteem kan het ene lokaal gekoeld en het andere tegelijk verwarmd worden. Een grote troef voor het gebruikscomfort.

Waar de technieken meestal schuilgaan in de plafonds, verhuisden ze bij ZOUTMAN naar de verhoogde vloeren. Gezien de beperktere ruimte was vooral het voorafgaande studiewerk van groot belang. “De kruising van de kanalen moest bijvoorbeeld precies berekend worden”, weet projectleider Frederik Verslype. “Alles integreren in de vloer is uiteraard wel makkelijker dan werken in de hoogte. En het resultaat mag er zeker zijn. Zelfs de ronde, zwarte roosters voor de pulsie van ventilatielucht werkten we netjes weg in de vloeren.”

Develtere stond ook in voor het sanitair bij ZOUTMAN. De techniekers combineerden het standaardsanitair onder meer met een waterverzachter en een regenwaterpomp. De opdracht bij ZOUTMAN paste precies in het plaatje van Develtere. De HVAC-installateur richt zicht namelijk vooral op professionele klanten. “We zijn vaak aan de slag bij bedrijven, maar ook scholen en woonzorgcentra staan geregeld op onze planning. We hebben vijftig jaar ervaring en nemen dan ook zonder aarzelen grote en complexe projecten aan, volgens de nieuwste richtlijnen en wetgeving. En met de nieuwste technologieën”, besluit Frederik Verslype.


Reynaers Aluminium – Aluminium schrijnwerk

In overleg met CAAN Architecten vulde Reynaers Aluminium (Duffel) het aluminium schrijnwerk bij ZOUTMAN creatief in. De gevel werd als het ware 90 graden gekanteld in vergelijking met een standaardinstallatie van de ramen. Niet de omvang van het project of de materiaalkeuze waren bijzonder voor Reynaers, wel de installatie van het glaswerk. In tegenstelling tot bij een gewone gordijngevel lopen de verticale stijlen niet door van boven naar beneden. “Daarom hebben we de stijlen per verdieping gebruikt als horizontale regels en omgekeerd”, legt projectmanager Koen Desmet uit. “We hebben de gevel als het ware op zijn kop gezet.”

Dat Reynaers vlot kon inspelen op de bijzondere wensen van de architect dankt het aan zijn ruime ervaring op de projectmarkt. “Onze consulting is zeker een meerwaarde. Samen met de architect bekeken we de plannen en stelden we onder meer een budgetvriendelijke vlakke afdeklat voor. Met een geslaagd resultaat tot gevolg”, besluit Desmet.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
ZOUTMAN (Roeselare)

Architect
CAAN architecten (Gent)

MOSEG