02:22
22-01-2018

Zurenborg Poort: art deco, art nouveau en hedendaags comfort

Langs de Antwerpse Plantin en Moretuslei maakt een grauw kantoorgebouw uit de jaren 80 binnenkort plaats voor een nieuw appartementsblok met alle nodige hedendaagse comforttechnieken. Het complex heeft echter een vormgeving die naadloos aansluit bij de historische gebouwen in de omgeving.

De Plantin en Moretuslei is een belangrijke invalsweg naar de kernstad. Hij volgt het tracé van de voormalige Herentalse Vaart, die Antwerpen eeuwenlang voorzag van drinkbaar water. Na de overwelving van dit kanaal verrezen er riante woningen voor de gegoede Antwerpse burgerij. Aanvankelijk werden deze opgetrokken in neostijlen en art nouveau, later in art deco. Na de Tweede Wereldoorlog werden de monumentale gebouwen helaas verwaarloosd of vervangen door gebouwen voor praktisch gebruik, zonder veel interesse voor hun esthetische kwaliteiten.

Inspiratie
Met Zurenborg Poort kiest Antonissen Development Group duidelijk weer voor uitstraling. De vormentaal in het ontwerp van CONIX RBDM Architects verwijst naar de beste art-decoconstructies, maar is qua kleur- en materiaalgebruik geïnspireerd op de art nouveau (groene geglazuurde baksteen, natuurstenen plint, lichtkleurige baksteen en subtiel gouden details), meer bepaald op het bekende gebouw De Lente (1899) in de achterliggende Zurenborgwijk.

Nieuwbouw noodzakelijk
Het complex zal acht bovengrondse niveaus tellen, waarvan de eerste twee hoofdzakelijk worden ingevuld met handelszaken en kantoren. Hogerop voorziet Antonissen 71 appartementen met één tot drie slaapkamers. Zijwaarts loopt de hoogbouw over in vier grondgebonden woningen. Het strippen en renoveren van het bestaande gebouw bleek geen alternatief voor nieuwbouw, omdat dit onvoldoende parking zou opleveren. Alleen het uitgraven van een drie niveaus diepe parkeerkelder kon daarvoor zorgen.

Het hoofdvolume heeft geen verdere verticale opdeling of hoekaccenten. Die keuze maakte Antonissen in nauw overleg met de stedelijke welstandscommissie en de dienst stedenbouw. Horizontaal is er wel een duidelijke geleding zichtbaar, met een commerciële plint, een middensegment en een door een uitpandige terraszone afgeboorde bovenbouw. De terrassen, de erkers en andere details verfraaien het gebouw en geven het een menselijke schaal. De zuidwestgeoriënteerde achtergevel kijkt uit op Zurenborg en biedt ook zicht op een gemeenschappelijke groenzone. Grote schuiframen geven het invallende daglicht vrij spel.

‘De vormentaal in het ontwerp verwijst naar de beste art-decoconstructies, maar is qua kleur- en materiaalgebruik geïnspireerd op de art nouveau’

Binnenafwerking
Zurenborg Poort mikt zowel op kopers-bewoners als op investeerders-verhuurders. Voor deze doelgroep biedt Antonissen een verhuurservice aan. De kopers kunnen de binnenafwerking zelf kiezen. Antonissen werkt voor de vloer- en wandtegels en eventueel parket exclusief samen met groothandel RG Tegel (Massenhoven). In de toonzalen van RG Tegel kunnen ze hun keuze maken binnen het budget van de aankoopprijs of kunnen ze, mits opleg, opteren voor een duurdere afwerking.

Begeleiding van start tot finish
“De exclusiviteit, die er overigens ook is voor andere afwerkingsaspecten, impliceert dat Antonissen in zijn residentiële projecten een hoog kwaliteitsniveau kan garanderen, zowel wat het materiaal als de dienstverlening betreft”, legt Jonathan Daniels (RG Tegel) uit. “Wij bieden een totaalpakket aan, dat niet alleen bestaat uit de levering van tegels, maar ook uit uitgebreide adviesverlening en het mee op poten zetten van de plaatsing en het onderhoud. Kortom: een begeleiding van start tot finish. Dit beschouwen wij als onze sterkte. Hard selling laten we aan anderen over, wij beschouwen onszelf in de eerste plaats als ontzorgers.”

Compleet aanbod
RG Tegel importeert zijn tegels vooral uit Italië, Spanje, Duitsland en Portugal, landen met een stevige traditie in de productie van keramische tegels. Deze tegels vinden hun weg naar de eindklant via de drie eigen toonzalen in Massenhoven en een netwerk van 140 partners met eigen toonzalen elders in Vlaanderen. “In onze eigen toonzalen hebben we quasi het volledige aanbod permanent in stock. We spelen ook in op de evolutie van de vraag. Zo evolueert de algemene smaak al verschillende jaren naar grote tegels, tot en met exemplaren van 1,6 op 3,2 meter. In dat geval moet je niet alleen de eindklant, maar ook de plaatsers uitgebreid adviseren.”

Palmares
Zurenborg Poort is niet het enige mooie project dat bij RG Tegel in de pijplijn zit. Zo zal het tevens de opvallende tegelmozaïek in het nieuwe provinciehuis van Antwerpen verzorgen. Het werkte eerder ook al mee aan heel wat andere opvallende bouwprojecten, zoals Turnova (het nieuwe stadsdeel van Turnhout) en woonzorgcentrum Annuntiaten in Heverlee.

Tekst | : Koen Mortelmans       Beeld | Antonissen Development en RG Tegel

Technische Fiche
Bouwheer    Antonissen Development Projects (Antwerpen)
Architect    CONIX RBDM Architects (Antwerpen)

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners