Platform voor de bouw
Zwembad Liedekerke  onherkenbaar na facelift

Zwembad Liedekerke onherkenbaar na facelift

Het was met enige vertraging door een onverwacht probleem met de technische installaties, maar op 31 januari konden de Liedekerkenaars dan toch eindelijk weer baantjes trekken in hun geliefkoosde Zwembad Heuvelkouter. In ideale omstandigheden en in een mooi kader dankzij de technische en visuele facelift die PIT Eiffage doorvoerde.

Met veertig jaar op de teller behoorden de gloriedagen van Zwembad Heuvelkouter al lang tot het verleden. Het zwembad kampte met allerlei problemen en slijtages die een verdere exploitatie onmogelijk maakten. “Er waren structurele ingrepen nodig om het zwembad van sluiting te vrijwaren”, vertelt Roel Adriaensens, projectleider van PIT Eiffage. “Uitbater Farys besliste om tegelijkertijd ook de gevel en het dak in een nieuw kleedje te steken. Zo kreeg Liedekerke een zwembad dat de vergelijking met een nieuwbouw kan doorstaan.”

img_7251-kopieren

Op de bestaande silex gevelpanelen is een PIR-isolatielaag en een lichtgrijze betonsteen bevestigd.

 

Expertise loont

Het was PIT Eiffage uit Antwerpen dat de opdracht kreeg om Zwembad Heuvelkouter te renoveren. Het klasse 8-bouwbedrijf is dan ook de geknipte partner voor dit soort projecten. “Doorheen de jaren hebben we een ruime expertise opgebouwd in dit domein”, aldus Roel Adriaensens. “Ervaring die we in Liedekerke goed konden gebruiken. Enkel met aangepaste materialen en technieken kan aantasting door vocht en chloride verholpen én op termijn uitgesloten worden. Gelukkig konden we rekenen op een sterk team van eigen mensen en bekwame onderaannemers.”

img_6361-kopieren

Boven op het dak is nieuwe, uitnodigende lichtreclame geplaatst.

 

Kuip volledig hersteld

Betonrot is het belangrijkste probleem bij oudere zwembaden. “De grote boosdoeners zijn chloorinfiltratie, wapeningscorrosie en carbonatatie van het beton van de zwembadkuip”, legt werfleider Julien De Vriendt uit. “Ook Heuvelkouter was niet gespaard gebleven: het beton aan de onderzijde van de zwembadkuip was zwaar aangetast. Het werd verwijderd vanuit de krappe kruipruimte onder het zwembad. Vervolgens hebben we de nodige opofferanodes hersteld met een rheoplastische mortel. Daarnaast zijn de kuip en de omliggende perrons voorzien van een nieuwe opbouw. Deze kreeg een elastische tweecomponenten naad- en voegloze waterdichting om de levensduur van het gewapend beton te verlengen. Alle inbouwelementen zijn met de nodige zorgvuldigheid en knowhow waterdicht op de nieuwe laag aangesloten. Deze werken eindigden met een volledige nieuwe betegeling in keramische vloer- en wandtegels,
opgevoegd met epoxy.”

img_7243-kopieren

Het renovatieproject omvatte eveneens de vernieuwing van een groot deel van de aan/afvoer- en ventilatiekanalen in de kruipkelder.

 

Nog meer vernieuwing

Het renovatieproject omvatte ook de vernieuwing van een groot deel van de aan/afvoer- en ventilatiekanalen in de kruipkelder. “Voorts is er een volledige relighting van de zwembadhal uitgevoerd”, aldus Roel Adriaensens. “De bestaande plafondinbouwarmaturen zijn vervangen door nieuwe ledwandverlichting. Hierbij moesten we op zoek naar de ideale opstelling om voldoende lichtspreiding te realiseren. Dankzij wat speurwerk vonden we ook restanten van de veertien jaar oude plafondbekleding terug, waardoor we de openingen van de voormalige armaturen netjes konden dichten.

img_7250-kopieren

De nieuwe dakopstanden zijn bekleed met witte dertienwandige polycarbonaatpanelen.

 

Energiezuinig dak

Ook de buitenkant is onder handen genomen. Zo is het dak volledig vernieuwd om een betere energiescore te halen. “De bitumen bovenlaag en de bestaande isolatie zijn verwijderd tot op de bebording”, vertelt Julien De Vriendt. “Daarna brachten we een PIR-isolatielaag van 16 cm aan, waarna er een afwerking met EPDM-dakdichting volgde. Om de koudebruggen te neutraliseren, is er een volledig nieuwe dakopstand in houten keperwerk geïnstalleerd, die voorzien is van de nodige isolatie en een dampscherm. Boven op het dak is ook nieuwe, uitnodigende lichtreclame geplaatst.”

Kostenefficiënte materiaalkeuze

Dankzij de vernieuwing van de buitengevels kreeg Zwembad Heuvelkouter een moderne uitstraling die bovendien perfect in de omgeving past. “Dit heeft veel te maken met materiaalkeuze”, vertelt Roel Adriaensens. “We stelden Farys een gevelafwerking uit lichtgrijze betonsteen voor. Deze is op de bestaande silex gevelpanelen bevestigd, die we eerst van een PIR-isolatielaag van 12 cm voorzien hadden. De nieuwe dakopstanden zijn bekleed met dezelfde isolatie en witte dertienwandige polycarbonaatpanelen. Een interessante methode om oude gebouwen op een kostenefficiënte manier letterlijk en figuurlijk in een nieuw kleedje te steken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details