Platform voor de bouw
Zwembad van de toekomst in Lokeren
De Durmehal kreeg een zachter uitzicht dan het sportcomplex dankzij de toepassing van gebrand hout en veel glas.

Zwembad van de toekomst in Lokeren

Half maart opende de Durmehal in Lokeren officieel zijn deuren voor het grote publiek. Dit nieuwe zwembad werd gerealiseerd volgens een DBFM-formule waarin Pellikaan Bouwbedrijf, B2Ai architects, VenhoevenCS architecture+urbanism, Sweco en VMA Maintenance de krachten bundelden. Dit samenspel van expertise resulteerde in een progressief, open en duurzaam gebouw dat perfect op het bestaande sportcomplex aansluit. Een bewuste keuze die benadrukt dat Lokeren nu beschikt over een zwembad van de toekomst waar genieten centraal staat. 

Het sportbad van 25 meter heeft een beweegbare bodem in functie van polyvalent gebruik en een duikput van 3 meter voor duikclub Orka.

Aanvankelijk had het stadbestuur van Lokeren een grondige renovatie van het bestaande zwembad voor ogen, maar na een grondige inspectie bleek het oude bad niet meer te recupereren. De staalstructuur was té ver aangetast en er waren te weinig mogelijkheden om de recreatiemogelijkheden uit te breiden. “Vandaar dat werd besloten om een nieuw gebouw op te trekken in de bocht van de Sportlaan, aansluitend bij de nieuwe en oude sporthal”, vertelt architect Kevin D’hondt van B2Ai. “Op die manier konden we het zwembad aan de omliggende fietsinfrastructuur linken en een veilige, autovrije doorsteek naar de Durme faciliteren. Ook liet deze inplanting toe om leuke verbindingen te maken en op elk verdiep interacties tussen oud en nieuw te realiseren.”

Fijne en rustige sfeer 

Qua architectuur werd bewust gekozen voor een duidelijk contrast tussen het bestaande sportcomplex en het nieuwe zwembad: zowel in kleur als materiaal vallen beide entiteiten duidelijk van elkaar te onderscheiden. Het sportcomplex kenmerkt zich vooral door beton en kleine raamopeningen, terwijl de Durmehal een zachter uitzicht kreeg dankzij de toepassing van gebrand hout en veel glas. Architect Kevin D’hondt: “In combinatie met doorzichten op de juiste posities zorgt dit voor een fijne en rustige sfeer die perfect aansluit op de groene buitenruimte. Tegelijkertijd draagt het concept bij tot de veiligheid omdat er te allen tijde een vrij overzicht op de baden is.”

De baden zijn zo geschakeld dat er een perfect overzicht is, zonder blinde hoeken.

Gebruik en gebruikers centraal

Het zwembadgebouw bestaat uit een drie meter hoge glazen plint waarboven het dakvolume in hout zich verheft. Het geheel staat op een sokkel van beton die duidelijk zichtbaar is langs de onderdoorgang en het terras. “Op die manier wilden we illustreren dat het zwembad, ondanks zijn onderscheidende gevel, toch deel van een groter sportcomplex uitmaakt,” verduidelijkt Kevin D’hondt. “Om de dynamiek van het zwemmen naar buiten te vertalen, gaven we de hoeken van het gebouw verschillende hoogtes. Dus geen strakke kroonlijst, maar een speels schouwspel van op- en neergaande daken. Zowel binnen als buiten hebben we bewust overbodige details achterwege gelaten. Alles draait rond het zicht op gebruik en gebruikers. Door zichtlijnen naar andere ruimtes, wisselende verhoudingen in ruimtes en telkens een andere daglichttoetreding kreeg elke ruimte zijn eigen beleving en karakter. De afwerking van de vloeren en muren in witte tegels versterkt het binnenvallende daglicht en creëert een sfeer van rust en openheid.”

Van baantjes trekken tot sauna

Een duidelijke leesbaarheid stond centraal in het ontwerp. Daarom werden het sport- en recreatiegedeelte volledig van elkaar gescheiden. “De baden zijn zo geschakeld dat er een perfect overzicht is, zonder blinde hoeken,” aldus architect Kevin D’hondt. “Het sportbad van 25 meter heeft een beweegbare bodem in functie van polyvalent gebruik en een duikput van 3 meter voor duikclub Orka. De recreatiezone met instructiebad heeft eveneens een beweegbare bodem. Daarnaast is er een stromende kreek, een peuterbad met speelse elementen, een 50 meter lange glijbaan en een whirlpool met sauna.”

De recreatiezone met instructiebad heeft eveneens een beweegbare bodem.

Duurzaam met energie 

Dat de Durmehal een toekomstgericht zwembad is, blijkt ook uit het energieverbruik. Het specifieke concept met veel natuurlijk binnenvallend daglicht zorgt op zich al voor een reductie. “Het nieuwe bad is zeer stevig geïsoleerd en er is veel aandacht en tijd gegaan in het correct afdichten van luchtlekken”, vertelt Wietse Mommaerts, senior projectleider van Pellikaan. “Een zonneboiler en een groot oppervlakte aan PV-panelen zorgen voor een verdere reductie van het primaire energieverbruik.” 

Voor een goede leesbaarheid werden het sportgedeelte en dit recreatiegedeelte duidelijk van elkaar gescheiden.

Uitdagend project

Hoewel Pellikaan dé specialist bij uitstek is voor het bouwen van zwembaden, liep de realisatie van de Durmehal niet over een leien dakje. “Zowel in de voorbereidings- als uitvoeringsfase kregen we tal van uitdagingen op ons bord”, aldus Wietse Mommaerts. “Niet alleen waren er de gekende problematieken van prijsstijgingen en leveringsproblemen in de nasleep van de coronapandemie en als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Ook moesten we al onze expertise aanwenden om het ontwerp naar de praktijk te vertalen. Zo is het gebouw opgedeeld in twee delen, gescheiden door middel van een wandel- en fietsweg. In bouwdeel 1 bevindt zich het 25-meter bad, terwijl in het andere deel onder meer de recreatiezone is ondergebracht. Hierdoor moesten we een manier zien te vinden om alle zwembadwaterinstallaties via een tunnel onder de weg met elkaar te verbinden: een behoorlijke technische uitdaging! Door het aanbouwen tegen een bestaande constructie uit verschillende periodes was er een complex kluwen van funderingen. Hierdoor moest er creatief naar aansluitingen en afdragen worden gezocht: houten kolommen/balken/welfsels, betonnen kolommen/balken/welfsels/predallen, staalbouw… Dit betekende dat er veel verschillende onderaannemers bij het project moesten worden betrokken, wat natuurlijk de nodige uitdagingen met zich meebracht qua afstemming en planning. Daarom is het BIM-model ook in de realisatie van de Durmehal de ‘gids’ van het project geworden. Enkel door consequent met deze oplossing te werken, konden we een perfecte grip op de realisatie houden. Het feit dat we via een DBFM-formule werkten waarbij alle teamleden met veel enthousiasme de krachten bundelden en een open communicatie onderhielden, heeft eveneens bijgedragen tot het succes van dit project. Want een succes is het geworden: het eindresultaat weerspiegelt de bijzondere architecturale en technische kwaliteit van ontwerp tot en met oplevering. Daarom voegen we de Durmehal met trots toe aan onze lange referentielijst van D&B zwembaden.”    

De ‘Durmehal’ kreeg ook een aangename cafetaria.

LTS – Specialist in uitdagende houtconstructies

Met haar houtstructuur is de Durmehal een inherent duurzaam zwembad geworden. Laminated Timber Solutions uit Moorslede nam de realisatie van deze bouwtechniek voor haar rekening. Het bedrijf is dan ook al vele jaren expert in deze materie. “We zijn producent van gelamelleerd hout en een ervaren partner voor dragende houtstructuren in Glulam, CLT en andere ‘engineered wood products’, zoals Kielsteg, Lignatur, hout-beton vloeren, houtskelet …” vertelt sales engineer Guy Thijs. “We garanderen het volledige traject van berekening, over productie tot montage. En dit voor sportcomplexen, woonontwikkelingen, kantoorcomplexen en schoolgebouwen.” Ook voor de Durmehal werd deze totaalaanpak gewaardeerd. LTS stond in voor de uitvoeringsstudie van de dragende houtstructuur (gelamelleerde kolommen en dakspanten, alsook Lignatur dakpanelen), de productie van het gelamelleerd hout én de montage van de structuur en de dakpanelen. “Het project omvat 105 m³ Glulam en 1250 m² Lignatur panelen”, vervolgt Guy Thijs. De dakliggers hebben een maximale overspanning van circa 24 meter. Het ontwerp met strakke lijnenspel, diagonaal verlopende nok en knikvormige dakspanten naar de praktijk vertalen, was een technisch hoogstandje. Zo was elke spant uniek in productie en was er tijdens de montage slechts een minimale speling om alles mooi te laten aansluiten. Dankzij een volledige 3D-uitwerking tijdens de studiefase, onze nauwkeurige productie en een precieze uitvoering op de werf slaagden we erin om het architecturale plaatje te doen kloppen.”

Bavo Saunabouw – Vakmanschap in wellness

Om het plaatje compleet te maken, werd in de Durmehal ook een sauna en stoomcabine geïnstalleerd. Realisator van dienst was Bavo Saunabouw, een familiebedrijf uit Waarschoot dat zich al meer dan dertig jaar in deze nichemarkt specialiseert. “Onze grootste klant is Sportoase, maar we werken daarnaast vaak voor hotels, fitnesscentra en particulieren”, vertelt vennoot Valerie Van Vooren. “Velen kiezen voor ons omwille van de inhouse ontwikkelde sturing die toelaat om de sauna/stoomcabine op afstand te bedienen en ook het verbruik van de saunakachel/stoomgenerator te monitoren. Zeker in combinatie met PV-panelen, batterijen en slimme tellers biedt dit veel toegevoegde waarde. Daarnaast kunnen temperatuur, vochtigheid en eventuele alarmen worden uitgelezen. Via een deurcontact is het eveneens mogelijk na te gaan hoe vaak de deur open en dicht gaat en hoeveel energie de toestellen verbruiken. Ook Durmehal maakt van deze functionaliteit gebruikt. Het project daar was technisch gezien een kolfje naar onze hand. De werken werden gefaseerd uitgevoerd. Voor de chapewerken plaatsten we de sokkel en het kader van de sauna, alsook de basis van de stoomcabine. Eenmaal de vloerder klaar was, hebben we alles afgewerkt. Bij de sauna ging dit over de isolatie, houten binnenwanden, kachel, deur en verlichting. Bij de stoomcabine realiseerden we de waterkering, mozaïek, verlichting, stoomtechniek en deur.”

Van Tatenhove Kelderafdichting – Gegarandeerd waterdicht

Water is een sluipend gif wanneer het in gebouwen binnendringt. Van Tatenhove Kelderafdichting zorgt met meerdere technieken dat de schade beperkt blijft. Bij optrekkend vocht zorgt deze onderneming uit Gapinge (NL) voor de injectie van de muren met een speciale vloeistof die na uitharding ervoor zorgt dat ze geen vocht meer doorlaten. Watervoerende scheuren worden aangepakt met de injectie van PU-harsen. Daarnaast kan u er terecht voor het waterdicht afwerken van de doorvoeren van nutsleidingen door kelderwanden (zowel directe leidingen als mantelbuizen). “Verder pakken we waterschade aan gevelsteen aan door impregnatie, een techniek die de oppervlakte waterafstotend maakt”, vertelt zaakvoerder Peter Van Tatenhove. “Deze hydrofobering middelen dringen diep in en zijn zo goed als onzichtbaar. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in kelderafdichtingen, en dit zowel aan de binnen- als buitenzijde. Gemetselde kelders zullen we meestal vlaksgewijs afdichten, betonnen uitvoeringen kunnen we injecteren. Aan de buitenzijde van gestorte betonwanden of holle wand systemen zullen we de wanden volvlaks afdichten en ook kimmen en stortnaden afdichten.”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Stad Lokeren (Lokeren)
Architect B2Ai architects (Roeselare), Venhoeven CS architecture+urbanism (Amsterdam)
Hoofdaannemer(s) Pellikaan Bouwbedrijf (Zaventem)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details