Op de Antwerpse Linkeroever blijft het gonzen van de (bouw)bedrijvigheid. Met Nova One verrees er wederom een opvallende nieuwbouw, die zal fungeren als hoofdkwartier van supply chain support-specialist Dematic. Dit multifunctionele project futureproof en vooruitstrevend noemen, is een understatement. Het strategisch gelegen gebouw, dat bestaat uit panoramische kantoorverdiepingen boven op een dubbelhoge industriële plint met productiefaciliteiten en opslagruimte, is immers ontworpen als de werkplek van de toekomst en kan pronken met een BREEAM Excellent- en WELL Gold-certificaat.
Dat Ghelamco en assar architects bedreven zijn in de realisatie van multifunctionele gebouwen die voldoen aan de hoogste eisen en klaar zijn voor de volgende generatie(s), hoeft geen verder betoog. Denk bijvoorbeeld aan The Wings in Diegem, dat zich profileert als het nieuwe paradepaardje in het internationale kantoordistrict van Brussels Airport. Met zijn drievoudige certificering was dit prestigeproject goed voor een Belgische primeur, maar Nova One hoeft niet al te veel onder te doen. Als meerderheidsaandeelhouder in de vennootschap Viminalis III – dat optrad als bouwheer – drukte Ghelamco ook op dit project duidelijk zijn stempel. Met Dematic (onderdeel van de internationale KION Group) vond het bovendien een ideale huurder, die er over de nodige capaciteit en uitbreidingsmogelijkheden beschikt om zijn snelle groei te bestendigen en verdere ambities waar te maken. Dit bedrijf was in 2021 – als tussenoplossing – overigens al naar het aanpalende kantoorgebouw verhuisd.
Ook assar architects drukte uiteraard zijn stempel op Nova One. Dankzij zijn uitgebreide expertise in het ontwerpen van multifunctionele gebouwen wist dit gereputeerde bureau optimaal in te spelen op de hoge eisen van Dematic. “Het gaat om een zeer complexe ontwikkeling die zowel kantoor- als industrieruimte omvat”, klinkt het. “Het middelhoge gebouw heeft vijf bovengrondse verdiepingen, een maximale hoogte van 26 meter, een footprint van 3.600 m² en een bruto vloeroppervlakte van ongeveer 17.000 m², waarvan circa 6.500 m² bestemd is voor kantoorruimte en circa 6.000 m² voor magazijn- en assemblageruimte, aangevuld met een ondergrondse parking van drie verdiepingen die plaats biedt aan tweehonderd auto’s en 155 fietsen.”
“Het gelijkvloers heeft een vrije hoogte van 8,10 meter. Daar is het industriële gedeelte en een mezzanine met sanitaire voorzieningen ingericht. De bovenliggende vier verdiepingen doen dienst als kantoorvolume en herbergen openworkspaces. De uitdaging bestond erin om deze twee functies te combineren tot een uniform geheel, waarbij de vormentaal van het bovenste volume grotendeels doorloopt in het onderste volume. Enerzijds moeten ze harmonieus samenwerken, anderzijds moeten ze op een veilige en controleerde manier van elkaar gescheiden worden, conform alle bestaande regelgevingen.”
Het ontwerp is gebaseerd op een doorgedreven grid van 1,35 x 1,35 meter of 8,10 x 8,10 meter, dat is toegepast op de opbouw, de structuur én de geveluitwerking. “Hierdoor is het gebouw, dat grotendeels is opgevat als een built to suit-project, toch flexibel genoeg om later eventueel nog andere functies te huisvesten”, vertellen de architecten. “De hoofdinkom bevindt zich langs de Katwilgweg. Deze biedt zowel toegang tot de magazijn- en assemblageruimte als de verschillende kantoorverdiepingen. Aan de achterzijde – in het verlengde van de hoofdinkom – is evenwel nog een volumetrische uitsnijding voorzien, die op het gelijkvloers begint als een belevingstrap, naar een atrium met het onthaal van de kantoren leidt en uitmondt in een vide in de hogergelegen volumes. Hierdoor ontstaat een aangename hoogte-diepteverhouding en genieten ook de centrale gedeeltes van het gebouw van een overvloed aan licht en lucht.”
Dit alles maakt Nova One niet enkel interessant voor een single tenant als Dematic, maar in de toekomst eventueel ook voor verschillende andere bedrijven. Buitenruimtes op de diverse niveaus garanderen in dit verband extra flexibiliteit en de groendaken zullen mee voor een fraai uitzicht zorgen zodra ze in bloei staan. In combinatie met de verregaande focus op duurzaamheid en alle aspecten van de ESG-EU-regelgeving – er werd niet enkel ingezet op energie-efficiëntie, maar ook op CO2-reductie, waterbeheer, afvalminimalisatie en biodiversiteit, conform de BREEAM Excellent- en WELL Gold-standaarden – leidde dit tot de realisatie van een performant en toekomstbestendig gebouw, dat in mei van dit jaar voorlopig opgeleverd werd. De definitieve oplevering is voorzien voor mei 2025.