Wie de ambitie heeft om bijzondere gebouwen of structuren in architectonisch beton te realiseren, komt haast automatisch bij Enjoy Concrete uit. Sinds 2010 produceert deze West-Vlaamse onderneming esthetische prefabelementen op basis van een specifiek productieproces met supergladde bekisting en zelfnivellerend en zelfverdichtend beton. “Ons moderne atelier is een absolute referentie, een staalkaart van de vele mogelijkheden die we met Enjoy Concrete kunnen bieden”, klinkt het.
FEBE Elements Awards in de categorieën ‘Precast in buildings’ en ‘Outstanding precast’, een International Design Award, de architectuurprijs Koksijde …: het zijn maar enkele van de vele onderscheidingen die Bernard Joye de voorbije jaren in ontvangst mocht nemen. Joye richtte in 1992 Furnibo op en maakte naam door traditioneel beton te combineren met prefabbeton. Door zich dagelijks te wijden aan het werken met beton, dat voor hem een passie, een kunst en een cultuur op zich is, raakte hij in de ban van superglad beton. Dat leidde in 2010 tot de geboorte van een gloednieuw bedrijf met een jong team van ingenieurs: Enjoy Concrete. Bijna tien jaar na datum telt zijn dynamische firma 48 medewerkers – stuk voor stuk creatieve mensen met een flinke dosis energie.
Spraakmakende, hedendaagse architecturale realisaties die getuigen van strak minimalisme: dat zijn de projecten waarin de architectonische prefabbetonelementen van Enjoy Concrete optimaal tot hun recht komen. Een mooi voorbeeld is Woning B in Kortrijk, waar er sprake is van een visueel samenspel tussen strakke betonlijnen, een nieuwe gevelsteen van Ploegsteert (referentie 1003 uit de Aspero-reeks) en houten schrijnwerk. “Dit manifesteert zich op drie niveaus”, vertelt salesengineer Maarten Durnez. “De vloeren van de inwendige patio’s zijn bekleed met grootformaattegels, die qua maatvoering gemoduleerd zijn op basis van enkele doelbewust gekozen assen (belijning van de ramen, belijning van de schouw, enzovoort). Voorts worden de verschillende metselwerkvolumes aan elkaar gelinkt door horizontale betonboorden-op-hoogte met een dikte van 30 cm en zo min mogelijk voegen. Tot slot zijn er de betonkoker van de schouwkap en de betonnen toplaag van de brievenbus, die het esthetische plaatje compleet maken. Door okerkleurig zand toe te voegen hebben we het beton ongeveer dezelfde egale grijstint kunnen geven als de gevelsteen. Het ziet er allemaal eenvoudig uit, maar er is heel wat gedetailleerd studiewerk aan voorafgegaan om het piekfijne eindresultaat te kunnen garanderen. Ook bij de plaatsing van de prefabelementen hebben we enkele creatieve oplossingen moet toepassen. Die complexiteit is eigen aan minimalistische architectuur, maar het zijn net zulke projecten die ons fascineren.”
Maatwerk is de norm bij Enjoy Concrete. Het streven naar perfectie schemert door in de uitmuntende kwaliteit van de prefabelementen. “Architectonisch beton is nu eenmaal onze passie, en dat stimuleert ons om elke dag weer onze grenzen te verleggen”, aldus Bernard Joye. “We werken vaak met architecten die houden van strakke lijnen, waarbij eenvoud siert. Samen maken we hun droombeelden waar. Hierbij doen we steevast een beroep op experts. Ondernemen doe je immers niet alleen – dat is al sinds jaar en dag onze filosofie. Zo konden we bij de realisatie van onze eigen vestiging onder meer rekenen op de expertise van Marc Van Thienen, betontechnoloog aan de KU Leuven, en Yvan De Spiegeleer, gewezen topman bij Holcim. Een absolute blikvanger in ons aanbod is graphic concrete, waarbij we volgens een uniek, gepatenteerd procedé haarscherpe foto’s, patronen en motieven verwerken in onze prefabbetonpanelen. Ieder beeld met voldoende contrast en een hoge resolutie kunnen we vertalen naar een grayscale-afdruk op het architectonisch beton, inclusief schaduweffecten en dieptezicht. Wereldwijd zijn we een van de meest ervaren producenten van graphic concrete. De gevel van ons eigen atelier in Veurne is in dat opzicht hét perfecte visitekaartje.”