Sinds enkele maanden sieren twee witte gebouwen de Georginlaan in Schaarbeek. Enkele meters verderop worden er vijf gelijkaardige torenvolumes opgetrokken op het grondgebied van de gemeente Evere. In totaal gaat het dus om zeven woonentiteiten, die op een oppervlakte van 31.270 m2 plaats zullen bieden aan tweehonderd appartementen en ‘activiteiten voor de productie van immateriële goederen’ op het gelijkvloers en de eerste verdieping. Het mag duidelijk zijn: B House is een omvangrijk en prestigieus project dat de directe omgeving een nieuw elan geeft.
B House is ontworpen door Axent Architects, in opdracht van bouwheer Capital Construct, dat ook de vermarkting van de appartementen op zich neemt. Het project wordt gerealiseerd door de THV Ondernemingen Louis De Waele – Socatra. Opvallend is dat het zich uitstrekt over twee gemeenten en dat het dus ook in twee verschillende fases uitgevoerd wordt (één per gemeente), maar dat er toch sprake is van één gezamenlijke bouwvergunning. De eerste fase, in Schaarbeek, omvat 86 wooneenheden en commerciële functies op het gelijkvloers. Deze twee blokken zijn opgeleverd in juni 2019. De tweede fase met 114 wooneenheden, in Evere, is volop in aanbouw en zal klaar zijn in april/mei 2020. Elke fase nam iets minder dan drie jaar in beslag, wat weinig is gezien de omvang van het project.
Nochtans was het allemaal niet eenvoudig. “De schil en de architectuur van het project zijn technisch gezien erg goed ontworpen”, vertelt Nicolas Wynants, werftechnicus bij Ondernemingen Louis De Waele. “We moesten echter rekening houden met het weer en de seizoenen. De gevelpanelen zijn in putje winter op de onderliggende houtstructuur verlijmd. Om de planning te kunnen opvolgen, moesten we creatief te werk gaan, want er golden enkele belangrijke voorwaarden. Zo mochten de gevelpanelen niet verlijmd worden in het geval van regenweer of te lage buitentemperaturen. We moesten eveneens waken over de vochtigheidsgraad. Uiteindelijk hebben we een systeem geïnstalleerd om warme lucht op de afgedekte steigers te blazen. Zo konden we de koude tegengaan en een minimumtemperatuur van 5 °C garanderen.”
“Een andere moeilijkheid was dat we (uiteraard) maximaal rekening moesten houden met de keuze van de kopers”, vervolgt Nicolas Wynants. “Op het moment dat ze een appartement kochten, waren ze vrij om bepaalde aanpassingen door te voeren – van kleine ingrepen zoals de verplaatsing van stopcontacten tot grote wijzigingen zoals de verplaatsing van de keuken. Dit alles had uiteraard een invloed op de technieken en de plannen. We moesten ons ervan verzekeren dat alles correct was en ter plaatse goed opgevolgd werd. Het was zaak om die wijzigingsverzoeken voor de start van de uitvoeringsfase en de installatie van de technieken te verwerken. Een goede communicatie met alle betrokkenen en een dito coördinatie waren met andere woorden cruciaal. Kortom: in dit project moesten we heel wat flexibiliteit en creativiteit
aan de dag leggen – niet alleen om de eisen van de toekomstige eigenaars te kunnen inwilligen, maar ook om de specifieke klimatologische omstandig-heden te overwinnen.”