Opvallende architectuur die toch organisch in het landschap lijkt te passen. Het prestigieuze project ‘Blanke Top – The Residence’ lijkt als het ware op te rijzen uit de duinen. En eigenlijk is het ook letterlijk zo. Het ingenieuze ontwerp van architectenbureau Govaert & Vanhoutte transformeerde de duinenrug – in samenwerking met Groep Versluys – tot een ruime ondergrondse parkeer-garage. Die biedt tegelijk een praktische toegang tot het gelijknamige hotel in de onmiddellijke nabijheid. In Hotel De Blanke Top kunnen de bewoners van de residentie mee genieten van de luxueuze faciliteiten, zoals de wellness en het gastronomische restaurant. De parking, die zich als het ware in de duin bevindt, brengt de gelijkvloerse appartementen op het niveau van de duinenrug. Via een insnijding in die duinen kom je trouwens uit bij de twee royale inkompartijen. Een stijlvolle manier om de residentie te bereiken.
Op de grens tussen het strand en de duinen van Cadzand geniet dit bouwproject optimaal van zijn unieke locatie. Een troef die het ontwerp maximaal benut. “Alle wooneenheden in de twee residenties zijn doorzonappartementen. Ruime appartementen waarin je als het ware van de ene naar de andere kant kan kijken, met dank aan de grote raampartijen en de open indeling. Wanneer je in de keuken staat, bevind je je aan de kant van de polders. De zithoek kijkt uit op de zee. In het midden vind je de eettafel. Van daaruit kijk je tot aan de polders of in de richting van de zee. Maar overal in de appartementen voel je op elk moment de aanwezigheid van het water”, zegt architect Damiaan Vanhoutte.
De Blanke Top blendt perfect met zijn idyllische strandomgeving. Daarvoor zorgen het kleurenpalet en de materiaalkeuzes. De kleur van de betonnen, nagespannen uitkragingen refereren aan het zachte zand. De gevels zijn afgewerkt met hout en groen op maat van de duinenbegroeiing. Ook het hout is niet toevallig gekozen. Natuurlijk creëert het instant gezelligheid, maar het verwijst op zijn beurt naar de wandelpaadjes die Cadzand typeren.
‘Blanke Top – The Residence’ bestaat uit twee bouwvolumes, die ‘Vlaanderen’ en ‘Zeeland’ genoemd zijn (naar hun ligging). Ze zijn onderling verbonden via de ondergrondse parking. Tussen de gebouwen in is de oorspronkelijk duin opnieuw hersteld. ‘Vlaanderen’ en ‘Zeeland’ delen eenzelfde materiaalkeuze en vormentaal. Toch is elk volume en zelfs elke bouwlaag anders. Damiaan Vanhoutte: “We hebben met uitkragende terrassen in nagespannen beton gewerkt. Die springen tot 4 meter uit ten opzichte van de gebouwkern en
verschuiven per niveau. Bovendien zijn er insnijdingen op de terrassen. Die dynamische opbouw in verschillende lagen doorbreekt het mathematische, rigide karakter van de gebouwen. Daardoor ontstaat op de hoeken een soort spel van vlakken, die doorheen de dag telkens verschillende schaduwen werpen.”
Die ‘levende gevel’ wordt versterkt door de houten vlakken die de bewoners al dan niet voor de vensters kunnen positioneren via een schuifsysteem. Het hout doet tegelijk dienst als zonwering en esthetisch accent. Wie het gebouw van buitenaf bekijkt, ontdekt telkens andere dingen. “En dan is er nog het penthouse-effect van de bovenste twee bouwlagen”, vult Damiaan Vanhoutte aan. “In tegenstelling tot de betonnen plateaus zijn de boorden uitgewerkt in zwart metaal. Daardoor wordt dit deel visueel losgekoppeld van de rest van het gebouw. Die dualiteit is letterlijk en figuurlijk de kers op de taart van een fantastisch project, met de zee als alomtegenwoordig gezelschap.”
De Waal Solid Foundations – Paalfunderingen
Zandgrond met een onstabiele onderlaag en de kustbries, inclusief stormkering. Dat een complex vlak bij de zee in Cadzand
maar beter stevig geworteld is, spreekt voor zich. De Waal Solid Foundations zorgde ervoor dat de bewoners op hun beide oren kunnen slapen. Van juni tot augustus 2017 plaatste het maar liefst 420 funderingspalen. Stevige kerels van 17 tot 20 meter lang, met een draagvermogen van 850 tot 1500 kN. “Het project heeft twee ondergrondse niveaus. Het laagste niveau kwam ongeveer overeen met het zeeniveau. Vanaf daar voerden we de meeste palen uit, maar enkele palen werden uitgevoerd vanaf de bovenkant van de duin, tot op een diepte van 22 meter”, zegt CEO Olivier Rens. “Door het wegnemen van een deel van de duinen vormde de stormkering een extra uitdaging. We moesten voorkomen dat het water tot op de werf kwam. Soms zijn oude, beproefde technieken op zulke momenten
beter dan hoogtechnologische hulpmiddelen. De eenvoudige en efficiënte oplossing? Dat waren zandzakjes.”
De Waal Solid Foundations ontstond eind 2017 uit een fusie van De Waal Palen, Wig Palen en Olivier Funderingstechnieken. In het nieuwe bedrijf bundelden ze hun expertise en ervaring als specialisten in hun vakgebied. Die ervaring reikt trouwens tot in de jaren 60. Het maakt De Waal Solid Foundations een pionier en een referentie inzake funderingstechnieken in België. De kust is, vanwege de vaak lossere ondergrond, een vertrouwde omgeving voor de medewerkers van De Waal.
Recticel Insulation – Dakisolatie
Voor de twee gebouwen van dit exclusieve nieuwbouwproject in Cadzand-Bad zijn de beste bouwmaterialen gebruikt. Aannemer Lumco Dakwerken twijfelde voor de dakisolatie dan ook geen seconde en koos voor Recticel Insulation. In dit project met platte daken is geopteerd voor Eurothane Silver en Eurothane Silver A. “Beide types zijn thermische isolatieplaten voor platdakcon-structies. Ze zijn compatibel met mechanisch bevestigde een-laagse dakbedekkingfolies en hebben een hoge druksterkte en vormvastheid, waardoor hun prestaties gegarandeerd zijn. Zeker in een kustklimaat is dat nodig. Bovendien zijn ze makkelijk te installeren”, zegt Pieter Bailleul, Technical Manager bij Recticel Insulation. “Waar Eurothane Silver een vlakke plaat is, heeft Eurothane Silver A een hellend oppervlak dat het regenwater afvoert. Je hebt keuze uit verschillende hellingsgraden.”
Recticel is een Belgisch bedrijf en bovenal een betrouwbare, ervaren partner die bouwprofessionals hoogwaardige isolatieoplossingen biedt, zowel voor residentiële als niet-residentiële projecten. “We beschikken over zeven ultramoderne productie-vestigingen in Europa en zetten in op nieuwe, doeltreffende isolatieoplossingen met polyurethaan. Onze producten kunnen toegepast worden op daken, zolderruimtes, plafonds, buiten- en binnenmuren, spouwmuren, vloeren, in de industrie, enzovoort”, vertelt Pieter. “Meer en meer doen technologie en digitalisatie hun intrede in alle fases van het bouwproces, van design tot installatie. Als belangrijke marktspeler in thermische en akoestische isolatie trekt Recticel volop de kaart van innovatie aan de hand van nieuwe tools en methodologieën die klanten het hoogste comfort bieden.”
Group Ceyssens – Glaswerk
Op een stijlvolle manier een maximale natuurlijke lichtinval creëren in de residentie: dat vraagt om een ervaren partner. Group Ceyssens (Heusden-Zolder) stond in voor de glazen balustrades. Maximale glaspanelen met een minimaal zichtbare draagstructuur voor een optimaal uitzicht vanuit de appartementen. “De grote glaspanelen zijn ongeveer 3 meter breed. Het is dus een hele uitdaging om ze bestand te maken tegen een windbelasting van 1400 N/m², zoals langs de kustlijn nodig is”, zegt salesmanager Gert Gijbels. “De glaspanelen hebben een dikte van bijna 26 millimeter. Allesbehalve standaard voor de inklemming en de verankering. We hebben deze inklemming en verankering dus ook custom gemaakt, volgens de berekening van de windlasten.”
De glaspanelen, met een gewicht van 220 kilogram per paneel, zijn met grote kranen gemonteerd door de eigen medewerkers van Group Ceyssens. In totaal installeerde het team zowat een kilometer aan glasbalustrades. Zij bepalen mee de stijlvolle uitstraling van het iconische woonproject.
TECHNISCHE FICHE
Bouwheer Groep Versluys (Oostende)
Architect Govaert & Vanhoutte Architects (Brugge)
Hoofdaannemer(s) Groep Versluys (Oostende)