Aan de toegangsweg naar Sint-Martens-Latem vormt Residentie Parcado een heuse blikvanger. Minstens even opvallend is het energiedak van het gebouw. Ook al merken passanten het niet, het dak bestaat grotendeels uit zonnepanelen. De strakke, discrete look, het hoge rendement en de flexibiliteit van Wevolt X-Roof boden een passend antwoord op de verschillende uitdagingen die met dit project gepaard gingen.
Residentie Parcado is een project van het Gentse G-Label. Het bedrijf van Francis en John Geernaert is actief in de ontwikkeling van residentieel, commercieel en kantoorvastgoed. “Onze onderneming is voortgevloeid uit Belim Bouwteam, aannemer van kwaliteitswoningen. In 2007 hebben we dat bedrijf verkocht om verder te gaan als projectontwikkelaar. We richten ons op grote projecten in het hogere segment op uitgelezen locaties. Daarbij besteden we aandacht aan een ruimtelijk gevoel en een hoge afwerkingsgraad”, begint Francis Geernaert.
Met zijn vijf ruime wooneenheden van gemiddeld 120 m² en hoogwaardige bouwmaterialen, zoals de Domus Casa Lena gevelsteen en de Trendline Atlas kleiklinkers van wienerberger op de parking, is Parcado een typevoorbeeld van die aanpak.
Op de gelijkvloerse verdieping nam slagerij-traiteur Roland zijn intrek, een zaak waar talloze klanten uit de regio dagelijks langskomen voor verse kwaliteitsproducten.
Voor het ontwerp van de residentie klopte G-Label aan bij het gerenommeerde Project Architects van Piet Bailyu. Het bureau uit Knokke focust voornamelijk op residentiële gebouwen en werkt al jarenlang geregeld samen met G-Label. “Als architectenbureau willen wij bewoners of gebruikers een kwalitatieve woon- of werkbeleving bieden, maar ook meerwaarde creëren voor de omgeving. We willen geen banale constructies neerpoten”, vertelt ingenieur-architect Benoit Callens.
“Op dezelfde manier willen wij het sleutel-op-de-deurconcept upgraden. Want dat hoeft niets banaals te zijn. Wij gaan voor mooie en goedgelegen projecten waarbij de architectuur echt een pluspunt is”, vult Francis Geernaert aan.
Een van de grootste hindernissen in dit bouwproject stak de kop op nog vóór er een spade in de grond ging. “Het heeft enkele jaren geduurd vooraleer we een vergunning kregen voor het project”, zucht Francis Geernaert.
“Een uitdaging die we wel vaker tegenkomen”, beaamt Benoit Callens. “We hadden hier een plat dak met zonnepanelen voorzien. Maar het lokale bestuur wilde dat het gebouw paste in het straatbeeld en dus een klassiek, landelijk opzet had, inclusief zadeldak.”
Francis Geernaert: “Wij hadden liever geen zonnepanelen op het zadeldak, want dat zou afbreuk doen aan het ontwerp van de voorgevel. Het dak bood weliswaar ruimte om voldoende zonnepanelen uit het zicht te plaatsen om het vereiste energiepeil te halen, maar wij wilden beter doen. Ook de traiteur-slager wilde zoveel mogelijk zonne-energie opwekken om zijn koelapparatuur van stroom te voorzien. Daarom opperden we het idee om zonnepanelen in de tuin te plaatsen, maar dat mocht niet.”
Zowel G-Label als Project Architects zochten naarstig naar een oplossing die discreet en performant is. Net toen kwam Fabian Humphrey, accountmanager bij wienerberger, langs bij Francis Geernaert met Wevolt X-Roof.
“Onze interesse was gewekt”, vertelt die laatste. “We besloten Bart De Jaeger, development manager voor Wevolt, uit te nodigen op onze wekelijkse werfbijeenkomst, zodat alle betrokken partijen het systeem konden zien.”
Benoit Callens: “Eerlijk gezegd was ik aanvankelijk wat terughoudend. Eerdere dakgeïntegreerde zonnepanelen van andere fabrikanten hadden me nog niet kunnen overtuigen. Meestal waren ze te klein, haalden ze te weinig rendement en waren ze niet esthetisch. Maar toen ik Wevolt X-Roof zag, smolten die bezwaren als sneeuw voor de zon.”
Ook dakwerkersbedrijf Mady, installatiebedrijf LP Elektro Technieken en algemene aannemer Arlo waren meteen mee in het verhaal. “Nochtans waren ze al bezig aan het gebinte en waren er roodbruine tegelpannen van
wienerberger voorzien. Die hebben we vervangen door antracietkleurige Plato tegelpannen van wienerberger, die zijn afgestemd op de Wevolt panelen. Op die manier heeft het dak een uniform uitzicht. Alle partijen stonden open voor deze oplossing en waren bereid ermee aan de slag te gaan”, aldus de ingenieur-architect.
Met het energiedak, dakpannen, gevelstenen en kleiklinkers is wienerberger sterk vertegenwoordigd in Residentie Parcado. Daarnaast maakte de elektro-installateur gebruik van de voorbedrade buizen van Preflex, eveneens een merk uit het portfolio van wienerberger. Als bouwprofessional vind je bij deze leverancier oplossingen voor de meest uiteenlopende noden in een project.
Dankzij de goede verstandhouding tussen alle partijen en de flexibiliteit die ze aan de dag legden, werd de plaatsing van Wevolt X-Roof een succes. Nochtans was het voor alle betrokkenen de eerste keer dat ze met het systeem werkten. Bovendien heeft Residentie Parcado een complex dak met dakkapellen, terrassen, noordbomen en kilgoten.
“De dakdekker heeft hier een knap staaltje werk geleverd”, klinkt het bij Benoit Callens. “Kijk maar naar de gesloten kilgoten, waarbij de tegelpannen ingevlochten werden. Dat is een voorbeeld van de hoge afwerkingsgraad waarvoor G-Label staat. Mady zorgde ook voor een naadloze overgang tussen de dakpannen en de Wevolt panelen, die werden geplaatst door de elektro-installateur. Rtek zorgde op zijn beurt voor de afwerking met Alucobond.”
“Dankzij de afmetingen van de zonnepanelen en de verzaagbare passtukken vormde de complexe dakvorm geen probleem. Dit systeem laat net toe om alle vlakken maximaal te benutten om een hoger rendement te halen dan met een klassieke installatie. Zo liggen er op het dak ook Wevolt panelen die oostelijk en westelijk gericht zijn. Vandaag zien we dat in meer en meer projecten wordt voorgeschreven om zonnepanelen te verdelen over oost en west in plaats van ze alleen op het zuiden te richten. Op die manier is er een betere spreiding tussen productie en consumptie.”
Na deze eerste succesvolle toepassing zijn zowel Project Architects als G-Label overtuigd van Wevolt en overwegen ze het ook voor volgende gebouwen. Francis Geernaert: “Wevolt X-Roof garandeert niet alleen een hoog rendement, onze kopers zijn ook tevreden met de look van het dak. Voor zowel de dakdekker als de elektro-installateur was de eerste kennismaking met dit systeem een positieve ervaring. Het project is ook een mooi visitekaartje voor hun bedrijf.”
“Als we een passende werf hebben, zullen we het systeem opnieuw voorstellen, zeker omdat ecologie en energetische prestaties steeds zwaarder doorwegen”, zegt Benoit Callens. Francis Geernaert bevestigt: “In projecten moet je ecologisch en esthetisch denken. Als je beide samenvoegt, krijg je Wevolt.”