Platform voor de bouw
Imposante nieuwbouw The Green laat buurt baden in het groen
The Green is een kwalitatieve architecturale parel met een hoogstaande, duurzame afwerking.

Imposante nieuwbouw The Green laat buurt baden in het groen

In Nieuwpoort-Bad zijn de werken aan The Green nog volop aan de gang. Het gloednieuwe appartementencomplex telt 153 woonentiteiten, een handelspand en een kantoorruimte. Dankzij de gefaseerde uitvoering konden de eerste bewoners midden 2023 al hun intrek nemen in de groene oase. Door de nieuwbouw uitvoerig uit te rusten met geïntegreerde plantenbakken in de gevels en een prachtige natuurlijke binnentuin genieten zowel eigenaars als buurtbewoners van extra groen in de omgeving.

Wie Nieuwpoort-Bad bezoekt, merkt The Green meteen op. Dit trendy woonproject is een exclusieve realisatie van Hoprom Project Development, bouwonderneming Christiaens en Arcas Architects. Alle drie koesteren ze dezelfde visie op bouwen: streven naar kwalitatieve architecturale parels met een hoogstaande afwerking, uitgevoerd in duurzame materialen voor een sublieme woonervaring. The Green vormt de som van dit geheel. 

De verfijnde materiaalkeuze met witte architectonische gevelelementen, zwarte accenten en ruime glaspartijen creëert licht en ruimte voor de buurt.

Iets teruggeven aan de straat

Arcas Architects staat erom bekend in zijn ontwerpen steeds oog te hebben voor de maatschappelijke context, het klimaat en de cultuur waarin gewerkt wordt. “Dat is ook zo bij The Green”, vertelt projectarchitect Sebastiaan De Mey. “De oude site bestond uit drie solitaire gebouwen met in het oog springende garages en poorten. Het stuk aan de tramzijde werd nooit ontwikkeld. Dat resulteerde in een groene wildernis. Met de nieuwbouw wilden we de sfeer en uitstraling echt opwaarderen in het belang van de buurt.” The Green is stijlvol en licht door de luchtige, natuurlijke bouwstijl. Geïntegreerde plantenbakken fleuren de gevels en terrassen aan de straatzijde op, terwijl een ruime binnentuin een natuurlijk rustpunt voor de bewoners creëert. Zo geniet de hele buurt mee van het concept.

Eenvoud troef

The Green is spraakmakend en toch opteerden de projectontwikkelaars voor een beperkte variatie aan materialen. “We hielden het bewust eenvoudig”, aldus Sebastiaan De Mey. “Aan de straatkant combineerden we geprefabriceerde witte architectonische gevelelementen met accenten in grove zwarte kiezels. We kozen voor ruime ramen en glazen balustrades om de lichtheid te bewaken. De binnenkoer baadt in rust en eenheid door de sierlijke witte bakstenen, waardoor ook de beplanting beter tot haar recht komt. Ter hoogte van de bad- en slaapkamers zijn telkens houten lamellen voorzien. Enerzijds omwille van de privacy en anderzijds om te voorkomen dat er na verloop van tijd een wildgroei een zonweringssytemen zou ontstaan. Eenvoud troef, maar we opteren honderd procent voor verfijnde materiaalkeuzes.”

De binnenkoer straalt rust en eenheid uit door de sierlijke witte bakstenen, waardoor de beplanting beter tot haar recht komt.

Duurzaamheid van het concept garanderen

De elegante groenzones in de gevel bieden een grote meerwaarde voor het uitzicht van The Green, al was dit allerminst een eenvoudige keuze. Het zeeklimaat, de bouwvoorschriften en het onderhoud van dergelijke groenzones vormen behoorlijke breinbrekers. “We willen het groene uitzicht en de uitstraling van ons concept zo lang mogelijk behouden. Om in te spelen op de uitnodigende weersomstandigheden aan de kust opteerden we voor aluminium plantenbakken. We installeerden een automatisch bevloeiingssysteem met regenwater, zodat de bewoners – vaak tweedeverblijvers – hier niet onnodig veel extra werk aan hebben. Tuin- en landschapsarchitect Erik De Waele stond in voor de aanplanting van de groenzones. De terrassen en binnentuin zijn voorzien van planten- en boomsoorten die het kustklimaat goed verdragen, die voldoende licht en schaduw voorzien en die slechts een minimum aan onderhoud vereisen”, benadrukt Sebastiaan De Mey. “Dit garandeert de duurzaamheid en de esthetiek van ons unieke concept.”    

Enjoy Concrete – Architectonisch beton

Architectonisch beton vormt de blikvanger bij The Green: elegante, witte lijnen in contrast met donkere, robuuste wanden. De kleurencompositie werd bedacht door Enjoy Concrete, in overleg met Arcas Architects. De Veurnse producent van prefabbetonelementen gaf zo een sterk visitekaartje af. Bouwonderneming Christiaens en Enjoy Concrete werken al ruim twaalf jaar regelmatig samen. Omdat de betonproducent bovendien een lokale speler is, was het bedrijf enthousiast om The Green aan zijn portfolio toe te voegen. “Dit is ons grootste project ooit”, zegt Maarten Durnez, salesengineer bij Enjoy Concrete. “Het was een boeiend traject, een schoolvoorbeeld van BIM-gebruik.” Mede hierdoor werd de initieel voorziene bouwtermijn gereduceerd met acht maanden. Een groot voordeel voor bouwheer, aannemer en eindklant. De compositie van de architectonische betonelementen vergde de nodige creativiteit. De witte elementen, microgewassen met Noors gletsjergranulaat, creëren een lichte schittering. De donkere betonwanden bevatten een lichtrode ondertoon. “Aanvankelijk hadden we een bruin riviergrind voor ogen, maar dat leidde tot een te grote kleurvariatie. De ruime terrassen van The Green zijn structureel voorzien om hoge beplanting en bomen te kunnen dragen. Dat is het voordeel van architectonisch beton: een constructief materiaal met een esthetische uitstraling.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Hoprom Project Development (Kortrijk) en Bouwonderneming Christiaens (Oostkamp)
  • Architect Arcas Architects (Knokke-Heist)
  • Hoofdaannemer(s) Bouwonderneming Christiaens (Oostkamp)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?