Ooit was ze de thuishaven van heel wat prestigieuze bedrijven, maar vandaag transformeert de Marcel Thiry-laan in Sint-Lambrechts-Woluwe zich langzamerhand in een bruisende nieuwe woonwijk. Het meest recente project is ‘Vancouver’: een kantoorcomplex dat werd omgebouwd tot een hypermoderne residentie met 96 appartementen, elf penthouses en twee handelsruimtes. Hoewel dit vernieuwbouwproject de nodige uitdagingen met zich meebracht, slaagde het bouwteam erin om een uiterst duurzaam complex met een prestigieuze uitstraling op te leveren.
De buurt rond de Marcel Thiry-laan is in volle ontwikkeling. Bedrijven trekken er weg en residentiële woongebouwen komen in de plaats. “Het wordt een stadswijk waar rust en groen centraal staan”, vertelt Lien Eilers, projectingenieur bij MBG. “Vancouver is daar een mooi voorbeeld van: de appartementen situeren zich rond een fraaie binnentuin en een deel van de daken is uitgevoerd als groendak. Bovendien slaagde de architect erin om het voorheen ontoegankelijke, gesloten en geïsoleerde gebouwblok, dat een stijlbreuk vormde met de rest van de buurt, om te toveren tot een toegankelijke en stedelijke woonsite die zich opent naar de straat en de buurt. Vancouver is dan ook een hypermoderne residentie met een zeer hedendaagse architectonische uitstraling geworden, een project waar we – samen met de rest van het bouwteam – enorm fier op zijn.”
Het voormalige kantoorcomplex van circa 14.000 m² werd volledig gestript. De technische ruimte op de hoogste verdieping werd afgebroken en vervangen door een nieuwe optopping. “Daar zijn penthouses gecreëerd met een hybride combinatie van staal en hout”, aldus Lien Eilers. “Om dit te realiseren, moesten we de bestaande draagstructuur plaatselijk verstevigen. Verder werd het hele gebouw voorzien van zuid- en noordgerichte terrassen die aan de bestaande structuur zijn verankerd. De ronde uitvoeringen werden traditioneel gestort met beton, de andere terrassen bestaan uit een staalstructuur.”
Het vroegere kantoorcomplex werd onderverdeeld in vier blokken met aparte inkomhallen. Blok A bestaat uit vijf niveaus, de andere tellen zes niveaus. Er zijn twee ondergrondse niveaus waar in totaal zo’n 133 staanplaatsen, een fietsenstalling en opbergruimtes zijn ingericht. Vancouver is uitgerust met een volledig nieuwe buitenschil. Aan de straatzijde bestaat de gevel uit beplating met bruinachtige en witte tinten, gecombineerd met grijze borstweringen en buitenschrijnwerk.
Aan de tuinzijde is alles afgewerkt met een witte bepleistering. “Vancouver is een bijzonder duurzaam gebouw, in de eerste plaats door de collectieve stookplaats. De gevels van de penthouses werden volgens de passiefhuisnorm gerealiseerd met houtskeletwanden, terwijl de bestaande constructie sterk werd geïsoleerd. 163 PV-panelen op de daken vervolledigen het plaatje, met als resultaat dat het volledige gebouw voldoet aan de ‘Passif-2015’-energienormen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.”
Hoewel MBG bekendstaat om zijn innovatief vermogen en grote expertise in renovatieprojecten, bracht de realisatie van Vancouver toch wel wat uitdagingen met zich mee. “Pas wanneer je dergelijke gebouwen helemaal hebt gestript, weet je wat je te wachten staat”, legt Lien Eilers uit. “In dit project kwamen we toch voor enkele verrassingen te staan. Zo werden we geconfronteerd met een beperkte vloeropbouw, was het inzagen en verwijderen van de betonnen gevelbalken een hele opdracht en moesten we ook innovatief te werk gaan bij het verstevigen van de bestaande structuur met een stalen skelet. Kortom: er doken heel wat onverwachte zaken op, waardoor we de uitvoeringsprincipes en volgorde van werken dienden aan te passen. Daarnaast moesten we natuurlijk rekening houden met de bestaande draagstructuur, de positie van de kolommen en de vrije hoogte en afmetingen van de gevelbalken. Om die reden werd beslist om de binnenwanden in gyproc uit te voeren en de penthouses op te trekken in een combinatie van houtskeletbouw en staal. Bovendien konden we geen uniforme afwerking van de appartementen voorzien: in elke woonunit waren er wel aanpassingen nodig wegens de bestaande structuur.”
Raes G Schrijnwerkerij – Binnendeuren
Een gebouw als Vancouver omvat natuurlijk heel veel binnendeuren. Omdat in dit project heel veel aandacht naar een maximale kwaliteit ging, besliste de aannemer om dit onderdeel in de professionele handen van Raes G Schrijnwerkerij te geven. Dit familiebedrijf uit Wervik is nagenoeg uitsluitend actief in de projectbouw, waar het zich profileert als specialist in binnendeuren, gyproc, plafond- en gevelbekledingen. “MBG heeft ons al vaker ingeschakeld voor soortgelijke projecten”, vertelt zaakvoerder Giovanni Raes. “Wellicht is het onze aanpak die telkens weer de doorslag geeft om voor ons te kiezen. We werken uitsluitend met ervaren schrijnwerkers die continu worden bijgeschoold. Daarnaast zorgen we voor een stipte opvolging, zowel intern als op de werf. Bovendien stellen we een uitgebreide deurenlijst op, inclusief technische fiches en tekeningen. Alles wordt aan de hoofdaannemer overgemaakt ter controle, waarbij we ook openstaan voor wijzigingen.” In Vancouver was Raes G Schrijnwerkerij verantwoordelijk voor zo’n vierhonderd binnendeuren. Het ging over EI130- en inbraakwerende exemplaren, maar ook over deuren die de nieuwe eigenaars zelf konden kiezen.
TECHNISCHE FICHE
Bouwheer Anthonissen Development Group (Antwerpen)
Architect GS3 Architectes Associés (Oudergem)
Hoofdaannemer(s) MBG (Wilrijk)