Wonen op een steenworp van de Kortrijkse Grote Markt, met de Leie in je voortuin. Dat is precies wat het project Kaskade biedt. Langs de Handelskaai herbergt het complex 26 wooneenheden, een ondergrondse parking en een groene binnentuin. De leefruimtes situeren zich aan de voorzijde, met grote raampartijen die het daglicht en het mooie uitzicht maximaal binnentrekken.
Kaskade vervangt enkele panden die al lang leegstonden. De verschillende percelen werden samengevoegd tot een veelzijdige projectsite. “Toch speelt de historische percelering nog een duidelijke rol”, zegt Dennis Delvael van Markland Architecten. “We werkten met slanke gestapelde volumes met een verschillende materialisatie. Geveldelen in witte bakstenen wisselen af met houten gevels. Bovendien vormt Kaskade de overgang tussen de hoge appartementen aan de oostelijke zijde en de eerder kleinschalige bebouwing met twee tot drie bouwlagen aan de andere zijde. Om het nieuwe appartementencomplex vlot in te passen, ontwierpen we een gebouw met getrapte volumes.”
Naast de Leie is ook de groene collectieve binnentuin een belangrijke troef. Door aan de straatkant een dubbelhoge inkom met een grote uitsparing te voorzien, worden passanten naar dat groen getrokken. “Glas speelt sowieso een belangrijke rol in dit project. De panoramische ramen tot op de gevel, de teruggetrokken schuiframen en de ingeklemde glazen balustrades aan de inpandige terrassen spelen maximaal in op de aanwezigheid van de Leie voor de deur. Een uniek uitzicht voor de bewoners.”
Voor de uitvoering van het buitenschrijnwerk was Duralu aan zet. Deze vaste SAPA Aluminium Vakman produceerde de ramen en schuiframen op maat. De profielen werden aangeleverd door SAPA, onderdeel van Norsk Hydro SA. “Ons moederbedrijf is al sinds 1905 bezig met het opwekken van hernieuwbare energie. Het smelten en recycleren van aluminium en het extruderen was dan ook een logische volgende stap. Duurzaamheid staat hier namelijk hoog op de agenda”, zegt Ebru Gunaydin van Hydro Building Systems. “De kracht van aluminium is dat het licht, sterk en bewerkbaar is, maar vooral ook oneindig recycleerbaar zonder verlies van kwaliteit en sterkte. Onze Hydro Circal bestaat uit minimaal 75 % post-consumed scrap. Dat eindelevensduuraluminium halen we uit de samenleving en geven we een tweede leven.”
Het gebruikte Hydro Circal 75R Aluminium heeft een uiterst lage CO2-uitstoot van 2,3 kg CO2/kg aluminium. Een stuk lager dan het Europese gemiddelde van 8,60 kg CO2/kg aluminium. Constructeur Duralu verwerkte de SAPA-profielen in zijn eigen atelier.
“Dit was een leuk project met veel afwisseling”, weet Dieter Moonen van Duralu. “Er kwam veel positionering en uitmeting aan te pas. Bepaalde façades moesten na het plaatsen van het schrijnwerk nog verder gemetst worden. De dagkanten werden dan weer afgewerkt door de pleisteraars. Door een goede communicatie verliep alles vlot.”
Net zoals de witte bakstenen en de houten geveldelen elkaar afwisselen, heeft ook het schrijnwerk twee kleuren: RAL 9001 (wit) en RAL 7030 (aanleunend bij de houttint). Duralu maakte de circa 150 ramen, deuren en schuiframen en plaatste ze vakkundig op de werf. Projectleider Bert Vanneste van Duralu: “Waar de ramen naar achter zijn geplaatst, ontstaan mooie grote terrassen. Op de andere geveldelen versterkt het panoramisch glas dan weer het contact met de buitenomgeving. Zo draagt ons schrijnwerk bij aan een aangename woonbeleving.”