Op 18 april – exact dertig jaar na de inhuldiging van het Huis van de Limburgse Ondernemer – was het opnieuw feest bij Voka – KvK Limburg. Na een korte maar krachtige facelift werd de opgefriste hoofdzetel van de werkgeversorganisatie officieel voorgesteld aan het grote publiek. Het gelijkvloers kreeg een grondige opknapbeurt, inclusief de realisatie van een aanpalend nieuwbouwvolume om de dienstverlening verder te verbeteren en de beschikbare ruimte nog beter te benutten. Dankzij de uitgekiende architecturale vormgeving komt ook de iconische uitstraling van het oorspronkelijke kantoorgebouw nu eens zo sterk tot haar recht.
Toen de Limburgse Kamer van Koophandel in 1994 neerstreek aan de Gouverneur Roppesingel in Hasselt, was er van een Vlaamse krachtenbundeling onder de naam ‘Voka’ nog geen sprake en waren zowel de organisatie als de dienstverlening een stuk kleinschaliger. De vooruitstrevende architectuur van het Huis van de Limburgse Ondernemer getuigde echter van brandende ambities, die de voorbije dertig jaar met brio werden waargemaakt. Voka – KvK Limburg kende een exponentiële groei, zowel qua aantal medewerkers (60) als leden (3300). “Ons gebouw begon stilaan uit zijn voegen te barsten en was niet langer up-to-date, dus het was hoog tijd voor een grondige opknapbeurt”, vertelt Dario D’Arpino van Voka – KvK Limburg. “Na een uitgebreid voortraject – waarbij we alle noden, aandachtspunten en opportuniteiten minutieus in kaart brachten – en de oprichting van een interne bouwcommissie viel de keuze op de renovatie van de benedenverdieping en een uitbreiding in de vorm van een aanpalende nieuwbouw. Daarbij hadden we niet enkel oog voor onze eigen medewerkers, maar ook voor de leden die hier over de vloer komen en de huurders van onze vergaderzalen.”
De renovatie en uitbreiding van het Huis van de Limburgse Ondernemer werd in goede banen geleid door het Hasseltse architectenbureau UAU collectiv. “Het was de bedoeling om het gebouw klaar te stomen voor de toekomst, op te waarderen naar de hedendaagse duurzaamheidsnormen en beter af te stemmen op de identiteit die Voka – KvK Limburg wil uitdragen. Daarom hebben we allereerst de interne werking geanalyseerd en de volledige scope van gebouwgebruikers bevraagd, in nauwe samenwerking met UPspace. Met die input zijn we vervolgens concreet aan de slag gegaan”, legt projectarchitecte Anne Geerits uit. “De inkomhal, de vergaderzalen en de keuken op het gelijkvloers zijn integraal gerenoveerd en heringericht – waarmee we plaats creëerden voor een extra vergaderruimte – en rechts naast het gebouw is een nieuwe vleugel opgetrokken. Dit laatste resulteerde onder meer in de inrichting van bijkomende vergaderfaciliteiten – in de vorm van twee hybride meetingrooms – en een polyvalente bistro. Bovendien is er nu ook sprake van een volwaardige buitenruimte. De nieuwbouw maakt een omarmende beweging rond de tuin. Zo ontstond een gezellige patio waar recepties en andere personeels- of ledenactiviteiten kunnen plaatsvinden. Qua architecturale vormgeving wilden we de nieuwbouw onderdanig maken aan het bestaande gebouw, dat sterk in het oog springt met zijn bijzondere volumetrie en buitenschil in witte natuursteen. Vandaar de keuze om met een zwartbruine aluminium vinnenstructuur te werken. Dit creëert een bescheiden contrast dat de oorspronkelijke architectuur opnieuw in de verf zet.”
Ook de interieurinrichting is grondig onder handen genomen. Het DNA van Voka – Kvk Limburg komt nu eindelijk volledig tot uiting in het gebouw. “Van een warme, open en uitnodigende sfeer was in het verleden eigenlijk geen sprake. De voormalige balie was bijvoorbeeld zeer statig, terwijl het de bedoeling is dat iedereen zich meteen welkom voelt in dit huis van vertrouwen. Nu klopt het plaatje wel, onder meer doordat we geopteerd hebben voor veel glas dat letterlijk en figuurlijk de nodige transparantie creëert, houtaccenten die een warme uitstraling garanderen, zeteltjes en tapijten die gezelligheid ademen, wayfinding, logo’s en bestickering die voor de karakteristieke ‘Voka-touch’ zorgen, een ‘history wall’ in de doorsteek naar de nieuwbouwvleugel die de rijke geschiedenis van de organisatie en de Limburgse economie schetst … In de inkomhal hangt tevens een grote ‘led wall’ waarop foto’s van werknemers en leden geprojecteerd worden. Een fijne toevoeging, want zo kunnen bezoekers zichzelf meteen identificeren met het gebouw en de organisatie. Met wat geluk zien ze zichzelf op beeld passeren”, lachen Anne Geerits en Dario D’Arpino. “Qua duurzaamheid is er eveneens een grote stap voorwaarts gezet. Dat begon al bij de beslissing om voort te bouwen op de bestaande structuur. Bovendien liggen de daken vol zonnepanelen, is er een lucht-luchtwarmtepomp geïnstalleerd, zijn de vergaderzalen uitgerust met energiezuinige verlichtings-, ventilatie- en klimatisatiesystemen, wordt er volop ingezet op elektrische mobiliteit …”
Snelheid en een strakke planning vormden cruciale randvoorwaarden in dit bijzondere renovatie- en uitbreidingsproject. De openingsdatum – 18 april 2024 – was immers al in steen gebeiteld toen de werken in augustus 2023 van start gingen. “Het was een gigantische uitdaging om alles op die korte termijn klaar te krijgen, maar via uitstekend teamwork is het toch gelukt. Met dank aan de aannemers, maar ook aan Voka – KvK Limburg zelf, dat het lumineuze idee had om een eigen bouwcoördinator aan te stellen. De juiste mensen zaten op de juiste plaats, de communicatie was uitstekend en de samenwerking was altijd oplossingsgericht. Hoewel de tijdsdruk zeer groot was, hebben we erg fijne herinneringen aan dit project. Zelfs in de keuze van de beplanting hebben we inspraak gehad. Het is leuk om als architect zoveel vertrouwen te krijgen en ik denk dat de tevredenheid wederzijds is”, glundert Anne Geerits. “Ik kan dat alleen maar beamen”, voegt Dario D’Arpino toe. “Het is bijzonder knap dat alles in zo’n krap tijdsbestek gerealiseerd is. We zijn alle betrokken partijen zeer dankbaar. Ook onze medewerkers overigens, die zonder morren doorwerkten terwijl de bouwwerkzaamheden aan de gang waren. Het eindresultaat is prachtig. Met deze historische en duurzame uitbreiding krijgen onze leden, partners én medewerkers wat ze verdienen: een nog betere dienstverlening en een inspirerende werkplek.”
Baldr Services – Reiniging gevels, betonstructuren, ramen en parking
Dat het Huis van de Limburgse Ondernemer schittert als nooit tevoren is niet enkel te danken aan de toevoeging van een nieuwbouwvleugel, maar zeker ook aan de opgefriste look van het oorspronkelijke gebouw, waarvan de witte natuursteengevels grondig gereinigd werden. Een kolfje naar de hand van Baldr Services, dat ook alle betonstructuren, ramen en een deel van de parking onder handen nam. “We hebben alles proper gekregen met een eenvoudige techniek, waarbij we vuil verwijderen met water onder een bepaalde druk en op een bepaalde temperatuur, afhankelijk van het materiaal dat we dienen te reinigen”, legt zaakvoerder Bart Martens uit. “Er was zelfs geen voorbehandeling nodig, dus we zijn erin geslaagd om een kostenefficiënte oplossing te bieden die tevens ecologisch verantwoord was, want er kwamen geen chemische producten aan te pas. De hoogte en de bereikbaarheid van de te reinigen oppervlakken vormden soms wel een issue, maar dat hebben we opgevangen door een hoogtewerker te gebruiken. Het was fijn om zo’n iconisch gebouw in eigen stad te kunnen opblinken!”