Platform voor de bouw
Nipro | Mechelen – Prestigeproject voor Japans topbedrijf

Nipro | Mechelen – Prestigeproject voor Japans topbedrijf

Het Japanse medisch-farmaceutische bedrijf Nipro (Osaka) heeft zijn nieuw Europees hoofdkantoor en trainingscentrum in Mechelen gevestigd. In beide gebouwen samen investeerde het circa 24 miljoen euro.

Nipro Mechelen

Nipro is een beursgenoteerd bedrijf met een omzet van bijna 3 miljard euro en wereldwijd meer dan 24.000 medewerkers. Het maakt en verkoopt medische toestellen – onder meer voor nierdialyse – en farmaceutische producten. De groep telt 48 fabrieken, 193 verkoopkantoren en zes centra voor onderzoek en ontwikkeling.

Het opleidings- en trainingsgebouw draagt de naam Imep (Institute for Medical Practice). Het huisvest een volledig uitgerust onderzoekscentrum, waar professionele zorgverleners en onderzoekers uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten worden getraind in het gebruik van Nipro-producten, onder meer met behulp van computergestuurde dummy’s. De opleidingen beperken zich overigens niet tot de eigen Nipro-technologie. Dit is het eerste Imep-gebouw buiten Japan, waar Nipro drie jaar geleden al een dergelijk centrum opende. Daar zijn intussen al een 20.000-tal zorgspecialisten opgeleid.

Nipro Mechelen

De kantoren en het trainingscentrum zijn ondergebracht in afzonderlijke gebouwen.

 

Eerder was Nipro gevestigd in Zaventem, waar het in 1991 startte als kleinschalig distributiecentrum. Om verder te kunnen groeien, keek het al een tijd uit naar een geschikte locatie. Aanvankelijk hadden de Japanners hun oog laten vallen op twee andere locaties in Mechelen, maar doordat hun ambities tijdens de voorbereiding van het project groeiden, kwamen die niet meer in aanmerking.

Inspiratie in Waals-Brabant
“Het concept is gebaseerd op een gebouw dat we ontwierpen voor Watson & Crick Hill in Mont-Saint-Guibert”, vertelt projectarchitect Marc Ceuppens (Jaspers-Eyers Architects). “Patrick Bouwen, CEO van Groep Bouwen, had dat gebouw samen met de mensen van Nipro bezocht, en die raakten erdoor gecharmeerd. Vooral het contrast tussen de vrij bleke gevelplaat en de donkere, sterk gemoduleerde ramen, die het geheel een strakke look geven, viel in de smaak. Ze hebben meteen dezelfde steensoort gekozen voor de gevelbeplating, meer bepaald Moca Crème uit Portugal. In plaats van een enkel gebouw, zoals in Mont-Saint-Guibert, wensten ze echter twee gebouwen met een gemeenschappelijke ondergrondse parking.”

Nipro Mechelen

Stone (Zulte) leverde de gevelstenen. “De platen waren al in de steengroeve in Alcanede op maat gezaagd en genummerd”, vertelt Jeroen De Mulder, projectleider bij hoofdaannemer Vanderstraeten. “Werken met natuursteen op maat met afgewerkte dagkanten betekent dat de tolerantie bij het ‘uitzetten’ van de ramen erg klein is. We hebben voor deze nauwkeurige taak dan ook gps-plaatsbepaling gebruikt. Dat kost veel tijd en energie. Het is niet ongewoon, maar toch vrij zeldzaam.”

Marc Ceuppens leidde eerder ook al de realisatie van drie Uplace-gebouwen op het aanpalende perceel in goede banen. “Ik was dus vertrouwd met de omgeving, de stadsdiensten en de lokale voorschriften. Zoals de 45°-regel voor de hoogtebeperking van het gebouw aan de terreingrenzen en de maatregelen die nodig waren wegens de nabijheid van de E19, rioleringsleidingen en een hoogspanningslijn. De stad Mechelen stond er bijvoorbeeld op dat we de technische verdieping niet afwerkten met een gewone bardage. Ze is dan ook bekleed met metalen cassettes van LMP, met een gelijkaardige kleur en modulatie als de gevelsteen.”

Speciale ervaring
Werken met Japanse eindklanten was een speciale ervaring voor Jeroen De Mulder. “Het was wel meteen duidelijk dat dit voor hen een prestigeproject was. Maar hun aanpak is helemaal anders dan die van Europeanen. Zo werden er nog allerlei aanpassingen gevraagd wanneer de voorbereiding en de uitvoering al ver gevorderd waren, waardoor bepaalde plannen helemaal moesten worden hertekend en weleens een uitgevoerd werk moest worden overgedaan.

Nipro Mechelen

Wanneer de bestemming van een lokaal bijvoorbeeld veranderd werd, was het nodig om een ander plafond te plaatsen. Bovendien waren er in die fase veel nevenaannemers tegelijk aan het werk, wat voor een organisatorische heksenketel zorgde. Maar het resultaat mag er hoe dan ook zijn.”

“Bij onze eerste contacten bleek dat er al keuzes waren gemaakt vanuit het Japanse moederhuis”, legt Patrick Bouwen, CEO van Groep Bouwen, uit. “We hebben veel gesprekken gevoerd en mee nagedacht over wat Nipro effectief nodig had. Dergelijke inleidende besprekingen zijn net zo belangrijk als het bouwen zelf.”

Groeiende ambitie
De initiële vraag betrof een kantoorgebouw met een oppervlakte van 2.000 m². “Maar terwijl de tender hiervoor liep, veranderde het eisenpakket. Wij hadden de grond intussen al op eigen risico aangekocht en dachten aan een kantooroppervlakte van 8.000 m², die we dan gedeeltelijk zouden verhuren.” Uiteindelijk besloot Nipro op aandringen van Groep Bouwen er niet alleen zijn Belgische vestiging, maar ook zijn Europese hoofdkwartier en het Imep op te trekken. “Dat was ook goed voor 8.000 m², maar de kantoren en het Imep moesten wel ondergebracht worden in afzonderlijke gebouwen.” 

Groep Bouwen had in dezelfde omgeving al andere kantoorgebouwen opgetrokken. Zo realiseerde de projectontwikkelaar ook het nieuwe bedrijfsgebouw voor Stone langs de A12 in Londerzeel en Campus West op Antwerpen-Linkeroever. “We leggen ons in Vlaanderen toe op bedrijvenparken en kantoren, en in Brussel op appartementen.”

In Mechelen zijn al diverse andere farmacie-, medische- en biotechbedrijven gevestigd. Voor het Europese hoofdkwartier van Nipro won de Dijlestad het pleit van Hamburg en Milaan. Naar verluidt hebben de centrale en toch vrij rustige ligging en de nabijheid van de luchthaven van Zaventem meegespeeld in die keuze.  


Wereldspeler

Nipro is een speler van formaat inzake apparatuur voor nierdialyse. In Japan bedraagt zijn marktaandeel 50 % en in Europa, waar een Duitse concurrent zelf heel wat verzorgingscentra beheert, schommelt het tussen 20 en 25 %. Nipro brengt ook een groot aantal hospitaalproducten voor eenmalig gebruik, test- en onderzoeksapparatuur voor suikerziekte, hart-, vaat- en longziekten op de markt. Vandaag werkt het aan de ontwikkeling van nieuwe celtherapieën.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?