Platform voor de bouw
Originaliteit op hoog niveau

Originaliteit op hoog niveau

Op de twee bovenste verdiepingen bevinden zich immers imposante daktuinen met echte bomen. En dan is er nog de vuurrode façade waarmee het gebouw de omgeving letterlijk en figuurlijk kleur geeft. 

Met zijn veertien verdiepingen is ‘De Faar by Beel’ de eerste in een reeks van vier hoge wooncomplexen die de Nieuwe Dokken zullen sieren. De toren werd ingeplant op een schitterende locatie aan de Schipperskaai. “Precies waar de dokken op hun breedst zijn (110 meter)”, vertelt Jan Dumon, projectdirecteur bij Artes Depret, dat samen met Van Roey de praktische realisatie voor zijn rekening nam. “Nergens in Gent kan je aan zo’n grote waterpartij wonen. Bovendien zijn de appartementen voorzien van ruime terrassen met glazen borstweringen, waardoor niets het fantastische uitzicht belemmert.” 

Met zijn veertien verdiepingen is ‘De Faar by Beel’ de eerste in een reeks van vier hoge wooncomplexen die de Nieuwe Dokken zullen sieren.

Bomen op de veertiende verdieping

Bij de ontwikkeling van dit wooncomplex waren innovatie en duurzaamheid de twee kernwoorden. “De bouwheer wilde breken met het traditionele concept van woontorens”, legt Jan Dumon uit. “In plaats van een saaie ‘betonblok’ kwam er een luchtig, transparant en kleurrijk gebouw dat verschillende functies combineert. In de sokkel zijn commerciële ruimtes en kantoren ingericht, in het ‘lijf’ bevinden zich de appartementen en twee ‘rooftopvilla’s’ vormen letterlijk en figuurlijk de kroon op het werk. Het zijn ruime, luxueuze duplexpenthouses met zeer royale buitenruimtes. Op zich is dat al vrij uniek, maar de architecten deden er nog een schepje bovenop door de terrassen van deze woonunits gedeeltelijk als tuin in te richten, inclusief esdoorns en schijniepen die nu al 5 meter groot zijn! Dit extraatje bezorgt de kroon een groen en beeldbepalend aanzicht. Natuurlijk bracht dit concept bij uitvoering de nodige uitdagingen met zich mee. Om in alle weersomstandigheden de veiligheid te kunnen garanderen, werden de bomen in plantenbakken van 1,20 meter met speciaal substraat geplaatst. De stevige verankering van de kluit vermijdt dat ze tijdens een storm gaan vliegen.”   

Om in alle weersomstandigheden de veiligheid te kunnen garanderen, werden de bomen in plantenbakken van 1,20 meter met speciaal substraat geplaatst.

 Dynamisch rood

De woontoren, die werd opgebouwd uit een prefabbetonstructuur met ter plaatse gestorte vloerplaten, kreeg een unieke afwerking. “De architect koos voor een gevelbekleding met felrode geglazuurde keramische tegels, die op maat werden gemaakt”, aldus Jan Dumon. “Deze zijn door middel van verlijming op een geventileerde weerbestendige plaat bevestigd. Een arbeidsintensieve klus, maar dat hadden we er graag voor over. Het resultaat is immers prachtig te noemen. Naargelang de lichtintensiteit en -inval vertonen de tegels verschillende schakeringen en tinten, waardoor de toren een ongelofelijk dynamische uitstraling heeft.” 


De architect koos voor een gevelbekleding met felrode geglazuurde keramische tegels, die op maat werden gemaakt.

Wijk van de toekomst

Zowel Artes Depret als Van Roey zijn bijzonder trots op deze realisatie. “Uitdagende bouwopdrachten en unieke werven realiseren, zit in het DNA van beide firma’s”, vertelt Jan Dumon. “Geen project is ons te moeilijk en onze teams zijn uitermate gemotiveerd en creatief in het zoeken van oplossingen. In dergelijke projecten is ook de coördinatie een belangrijk aandachtspunt. Zo waren bij de realisatie van ‘The Faar by Beel’ maar liefst een 85-tal onderaannemers betrokken. Vandaar dat de voorbereiding zo belangrijk was. Eens de werken gestart zijn, moet de puzzel op de meest kosten- en tijdsefficiënte manier gelegd worden. Het zijn werven die niet altijd evident zijn, maar het is steevast met veel enthousiasme dat zowel Artes Depret als Van Roey meebouwen aan deze wijk van de toekomst.”  


C-DS – Omgevingswerken

Een project als ‘De Faar by Beel’ brengt ook heel wat omgevingswerken met zich mee, waarbij een kwalitatieve uitvoering cruciaal is om tot een mooi en duurzaam resultaat te komen. Er werd dan ook een specialist aangetrokken om deze werken te realiseren: C-DS uit Maldegem. Deze onderneming is de voortzetting van het vroegere Cochuyt-De Smet en kan een ervaring van bijna dertig jaar voorleggen in openbare werken (wegen en rioleringen) en het plaatsen van kasseien voor publieke en private projecten. “Onze expertise,
ons jonge, dynamische team en de korte beslissingslijnen zijn de sterktes van ons bedrijf”, vertelt bestuurder Peter De Smet.
“In steden als Gent en Brugge is C-DS bijna voortdurend aan de slag. Zo hebben we in de Brugse binnenstad al meer dan veertig straten heraangelegd. Een grote troef is dat we projecten van a tot z kunnen realiseren. Dat is ook wat we voor ‘De Faar by Beel’ hebben gedaan: riolering, bestrating, groen en meubilair. Met dit volledige pakket omgevingswerken is het project een nieuw visitekaartje van C-DS geworden. Het is evident dat de opdracht gefaseerd moest worden uitgevoerd. De deadlines vormden hierbij telkens een grote
uitdaging. Desondanks was het een aangenaam project om te realiseren, niet in het minst dankzij de duidelijke planning en goede afspraken met de hoofdaannemer.”


Stone – Keramische geveltegels

‘De Faar by Beel’ moest een gebouw worden dat sterk in het oog springt. Dat is wonderwel gelukt dankzij een knalrode gevel die al van ver de aandacht trekt. Toch was het niet zo eenvoudig om dit ongewone concept naar de praktijk te vertalen. “Een realisatie met standaardmaterialen zat er niet in”, vertelt Kristof T’Sjoen, sales manager van Stone. “Stéphane Beel Architects wilde immers felrode geglazuurde keramische geveltegels toepassen: een eerder uitzonderlijke gevelbekleding die technisch gezien ook nog eens moeilijk te fabriceren is. Gelukkig is er dan Stone, dat dergelijke uitdagingen met veel enthousiasme aangaat. Met bijna honderd jaar ervaring in een brede waaier van tegels en plaatmateriaal in terrazzo, natuursteen en keramiek weten we altijd wel een oplossing te vinden. Ook voor ‘De Faar by Beel’ is dat perfect gelukt: zowel de kleur als het formaat zijn op maat ontwikkeld en geproduceerd. Uiteindelijk hebben we 1.600 m² tegels geleverd, die deels op de isolatie en deels op de geventileerde isolatiepanelen zijn verlijmd.”


Arte-Floor – Vloeren en betegeling 

Het luxueuze karakter van ‘De Faar by Beel’ komt tot uiting in alle bouw- en inrichtingscomponenten. Niet verwonderlijk dus dat Arte-Floor uit Scherpenheuvel de vloeren en betegeling voor zijn rekening nam. “Omdat wij uitsluitend met gekwalificeerde vaklui werken, kunnen we een erg hoge afwerkingsgraad garanderen”, aldus zaakvoerder Johan Cartenstart. “Bovendien hebben we de kennis in huis om een brede range van bekledingen te plaatsen: van extreem grote tegels over mozaïeken tot parket. In projecten als ‘De Faar by Beel’ is dat een enorm grote troef. Elke eigenaar mag immers vrij zijn vloerbekleding en betegeling kiezen. Dit betekende dus 44 keer maatwerk, zowel voor de binnenafwerking als de terrassen. Hiermee belanden we meteen bij de grootste uitdaging: de organisatie en coördinatie die zo’n persoonlijke aanpak met zich meebrengt. In ‘De Faar by Beel’ merkten we dat parkettegels sterk in de lift zitten. Voor de badkamers werden vaak erg grote tegels gekozen, waaronder uitvoeringen van 3 x 1 meter.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Schipperskaai Development NV (CAAAP – Gent & Van Roey Vastgoed – Rijkevorsel)

Architecten Stéphane Beel Architects (concept, Gent) & eld (uitvoering, Antwerpen)

Hoofdaannemer(s) THV Nieuwe Dokken (Artes Depret – Zeebrugge & Groep Van Roey – Rijkevorsel)


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?