Een jaar nadat de ontwikkelaars PSR-CODIC-TRIGINTA de laatste nog resterende gebouwen hebben afgebroken, gaven Burgemeester Alexander Vandersmissen en Schepen van stadsontwikkeling en economie Greet Geypen vandaag het officiële startsein voor de graafwerken en verdere ontwikkeling van deze site vlakbij het station en de Geerdegemvaart. Het stadsvernieuwingsproject MALT is hiermee een van de eerste stadsvernieuwingsprojecten in de Mechelse stationsbuurt dat zichtbaar vorm krijgt.
In het kader van de vernieuwing van de Mechelse stationsomgeving gaan de graafwerken op de MALT-site vandaag officieel van start. Met dit project krijgt Mechelen er binnenkort een nieuw en duurzaam stadsdeel bij waar het goed is om te leven, wonen en werken.
De leegstaande industriezone maakt plaats voor bewoning, recreatie en werkplekken, alles in een autoluwe omgeving van 1,9 hectare waar veel ruimte is voor groen. De iconische architectuur van de twee aanwezige erfgoedgebouwen blijft bewaard.
Alexander Vandersmissen, burgemeester Stad Mechelen: “Mechelen zet zich dagelijks op de kaart als een aantrekkelijke woon- en werkstad. Ook met dit project stellen we vast dat steeds meer partijen de weg vinden om in onze stad te investeren. Het stadsbestuur is verheugd dat de oude ‘Malterie Vandermolen’ na jaren van storende leegstand door de ontwikkelaars herbestemd wordt met respect voor de site en de historiek van de plek. Zowel het in oorsprong 19e eeuwse mouterijgebouw ‘Socaré’ aan de Geerdegemvaart, als de vroegere stookplaats, showroom en fabriekshal van de oude meubelfabriek Van Craen ter hoogte van de Postzegellaan, zullen deel uitmaken van de vernieuwde skyline in de Mechelse stationsbuurt.”
Greet Geypen, Schepen van stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en wonen, economie, ondernemen en werk: “De start van de bouwwerken op MALT is belangrijk binnen de realisatie van de visie van het stadsbestuur. De lopende vernieuwing van de Mechelse stationsomgeving wordt met dit project enkel maar versterkt. Dit stadsvernieuwingsproject brengt in hartje Mechelen niet alleen een kwalitatieve mix van 39 woningen en 25 appartementen in een hedendaags of karaktervol historisch jasje. Met ook ruim 21.300 m² aan extra werkplekken in zowel erfgoed- als nieuwbouwkantoren geeft MALT een unieke impuls aan het economische leven en de werkgelegenheid in onze stad op een ideale locatie nabij het station. Dankzij de aanleg van een groot publiek domein met o.a. speeltuin en petanquebaan zullen de toekomstige inwoners, bedrijven en omwonenden kunnen genieten van extra groen en mogelijkheden in de omgeving. Deze ontwikkeling zal Mechelen als groeistad van de toekomst nog meer op de kaart zetten”.
Johan Geeroms, Managing Director PSR, projectontwikkelaar Jan De Nul Group: “Dit project ligt ons nauw aan het hart, omdat het een schoolvoorbeeld is van de herbestemming van leegstaande en ondergewaardeerde sites, die een totaaloplossing vragen voor tal van uitdagingen op het vlak van mobiliteit, ontsluiting, milieu, erfgoed en circulair bouwen. Na de afbraakwerken van de Inofer-gebouwen, pakken we nu de historische vervuiling van deze site aan. Een gezonde bodem voor woon, werk en vertier is van levensgroot belang. We kijken ernaar uit om van deze een site met grote historische waarde terug een actief stadsdeel voor Mechelen te maken.”
Christophe Jacobs, Algemeen Directeur CODIC België: “Sinds we in 2020 in dit ambitieuze project zijn gestapt, kunnen we alleen maar vaststellen dat de kantorenmarkt sindsdien grondig is veranderd. Naast het zoeken naar een evenwicht tussen thuiswerk en aanwezig zijn op het kantoor, werden we allen ook geconfronteerd met een energiecrisis en de daarbij horende explosieve stijging van de energiekosten. Onze taak als ontwikkelaar beoogt antwoorden te verschaffen op deze nieuwe uitdagingen. Met de bouwstart van dit unieke stadsproject geven we kantoorgebruikers een antwoord om werknemers te overtuigen om terug en meer naar kantoor te komen via het aanwezige openbare vervoer, het fietspadennetwerk maar ook met de auto. Daarnaast hebben we maximaal ingezet op een energieneutraal concept waarbij we mede met behulp van geothermie, zonnepanelen, isolatie en warmtepompen het energieverbruik tot een minimum herleiden.”
Elisabeth Verstraeten, projectontwikkelaar Triginta: “MALT weerspiegelt onze visie op kwalitatieve ontwikkeling: het project brengt een geslaagde mix van duurzame appartementen, woningen en kantoren, verscholen achter authentieke én moderne gevels. Ook binnenin voeren maatwerk, vakmanschap en een fijnzinnig gevoel voor esthetiek de boventoon.”
Historische vervuiling wordt duurzaam aangepakt
Een deel van de MALT-site, de voormalige Inofer-site, is historisch verontreinigd. Ontwikkelaars PSR-CODIC brachten de vervuiling gedetailleerd in kaart en plannen een tweefasige aanpak, zodat de toekomstige buurt op een gezonde bodem kan groeien. Tijdens het realiseren van de bouwput voor het nieuwe kantoorgebouw, wordt een doorgedreven sanering van de bodem uitgevoerd.