De gloednieuwe sport- en jeugdarena in Nieuwpoort is een toonbeeld van modern design met toegankelijkheid, verbinding en openheid als centrale focus. Met dit imposante complex zet Nieuwpoort maximaal in op het verbinden van verschillende doelgroepen en maakt het zich klaar voor een sportieve toekomst op topniveau.
Drie gelijkwaardige sportzalen, moderne kleedkamers, inclusief sanitair, multifunctionele ruimtes, kantoren, een gezellige cafetaria, vergaderzalen, het jeugdhuis, de speelpleinwerking, buitenspeelzones … De lijst aan faciliteiten in de nieuwe jeugd- en sportarena in Nieuwpoort lijkt eindeloos. “Deze bruisende site heeft als doel om de Nieuwpoortse jeugd zo snel mogelijk in contact te brengen met sport”, vertelt Goedele Van Hoecke, projectleider bij B-juxta/B-architecten. “Omdat er naast alle mogelijke sportactiviteiten ook naschoolse opvang en vakantiewerkingen doorgaan, creëerden we heel bewust transparantie tussen de sport- en jeugddienst. Bezoekers vinden gemakkelijk hun weg naar de juiste lokalen, terwijl ze tegelijk geprikkeld worden door wat aan de andere kant plaatsvindt.”
Optimale toegankelijkheid was een van de speerpunten in dit project: iedereen is welkom en het gebouw weerspiegelt dat. Dit komt tot uiting in een overzichtelijke indeling met duidelijke looplijnen en heel wat aangepaste faciliteiten voor personen met een beperking, zoals een douchebrancard, tilliften en aangepast meubilair en sanitair. Het complex heeft een minimalistisch design met een afwisseling van donkere en lichte elementen, duidelijke signalisatie en kleurrijke, speelse accenten. Zowel binnen als buiten nodigt het geheel uit tot beweging en ontmoeting voor jong en oud.
Aannemer Stadsbader uit Harelbeke stond in voor de uitvoering, van de ruwbouw tot de afwerking en van de buitenomgeving tot de technieken. “We hebben een ruime ervaring in het uitvoeren van soortgelijke projecten”, aldus Merel den Dikken, projectleider bij Stadsbader. “In overleg met de architecten en het stabiliteitsbureau hebben we bijvoorbeeld het ontwerp zo bijgestuurd dat we inhouse zo veel mogelijk prefab bouwelementen konden ontwikkelen, wat efficiënter was dan ter plaatse beton gieten. Dit uiteraard zonder in te boeten aan kwaliteit en stabiliteit. Daarnaast moesten we heel flexibel blijven door het aanhoudende slechte weer, zonder de planning te hinderen. Ook hierbij kwam onze expertise goed van pas.”
De nieuwe sporthal is zonder twijfel een grote blikvanger in het complex. Die is opdeelbaar in drie delen via scheidingsgordijnen. Daardoor kunnen verschillende groepen tegelijk gebruikmaken van de zalen zonder elkaar te storen. Boven de sporthal bevindt zich een tribune die uitkijkt op een multifunctionele zaal. Deze compacte, aanpasbare ruimte leent zich perfect tot kleinere groepslessen, zoals yoga of dans. In het jeugdcentrum bieden de diverse flexibele ruimtes plaats aan de naschoolse opvang en speelpleinactiviteiten. Een van de opvallendste elementen in dit deel van het gebouw is de belevingsgang. “In plaats van een traditionele gang ontwierpen we een brede, uitnodigende ruimte die fungeert als ontmoetingsplek en speellounge”, legt Goedele Van Hoecke uit. “Daarnaast zijn er kantoren, vergaderruimtes en een gezellige cafetaria, die met haar zuidelijk georiënteerde terras een ideale ontmoetingsplek vormt voor sporters, buurtbewoners en voorbijgangers.”
Naast toegankelijkheid en transparantie was ook duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt binnen dit project. “Op termijn wordt het dak van het sportcentrum een groendak,. Dat is zo voorzien in ons ontwerp. Daarnaast is het gebouw uitgerust met zonnepanelen die eenvoudig uitgebreid kunnen worden. In de sporthal installeerden we Solatubes in het dak om voldoende daglicht naar binnen te halen en tegelijk te vermijden dat sporters gehinderd worden door zonnestralen.” Op het vlak van afmetingen en technieken voldoen alle sportterreinen uiteraard aan de regelgeving van de verschillende federaties. “We hebben aan alles gedacht”, besluit Goedele Van Hoecke. “Misschien wel omdat het project door allemaal vrouwen werd geleid. Hoe dan ook: het resultaat is indrukwekkend. Met deze innovatieve jeugd- en sportarena stoomt Nieuwpoort de volgende generatie alvast klaar voor sportprestaties op het allerhoogste niveau.”
Ramen Dedecker – Deuren en gordijngevels
Al tien jaar specialiseert Ramen Dedecker zich in aluminium ramen, deuren en gordijngevels. Met Schüco-profielen uit Duitsland produceert het in Roeselare maatwerk voor projecten in West- en Oost-Vlaanderen. Met een team van twintig mensen werkt de onderneming zowel in villa- als projectbouw. Voor het jeugd- en sportcentrum in Nieuwpoort werd ze door vertrouwde partner Stadsbader ingeschakeld voor de productie en plaatsing van een veertigtal deuren en drie grotere gordijngevels. Opvallend aan dit project is het hoge aantal deuren, typisch voor een sporthal met veel verschillende lokalen. Heel wat toegangen zijn voorzien van elektrische sloten, badgelezers, deurpompen, stormkettingen, panieksloten … Dat leidt natuurlijk tot een administratieve uitdaging. “In functie van de veiligheid en privacy zijn veel deuren uitgerust met panelen. Deze produceren en lakken we in onze eigen lakkerij, waardoor we een vlotte service kunnen bieden”, legt projectleider Alexander Defour uit. Voor dit project moest het schrijnwerk geïnstalleerd worden in een afwijkend bouwtraject. “Normaliter wordt er enkel geplaatst na afwerking van de ruwbouwfase. Maar een langdurige samenwerking met de hoofdaannemer gaf ons het vertrouwen om hiervan af te wijken, kwestie van de planning niet in het gedrang te brengen. De drie ruime gordijngevels die we installeerden ter hoogte van de ingang, de cafetaria en de bureaus geven het project een grootse en strakke uitstraling. Met veel plezier hebben we ons steentje bijdragen aan de realisatie van deze aangename ontspanningsruimte.”
BG Sleutel – Elektronische deuren en toegangscontrole
In de nieuwe sport- en jeugdarena in Nieuwpoort speelde BG Sleutel een cruciale rol op het vlak van toegangsbeveiliging. Het bedrijf installeerde er een vijftigtal deuren met Salto-toegangscontrole. “Deze technologische oplossing garandeert dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot specifieke zones in het complex”, vertelt Quentin Blondé, gedelegeerd bestuurder bij BG Sleutel. “We rustten lift-, binnen- en buitendeuren uit met zowel draadloze als bekabelde toegangscontrolesystemen voor een verhoogde veiligheid op de site. Zowel het personeel als verschillende externen hebben via het systeem gecontroleerd toegang tot toegewezen lokalen op welbepaalde momenten.” Naast de installatie van de elektronische deuren werd ook een koppeling met Vintia (voorheen Gantner Ticketing) en Gantner-badgelezers voorzien. “Deze integratie regelt bijvoorbeeld de toegang voor sportverenigingen. Dat gebeurt automatisch op basis van het boekingssysteem en biedt toegang tot de geboekte kleedkamers en sportzones. Heel handig dus voor alle partijen. Bezoekers verkrijgen voldoende autonomie en de stad moet minder personeel inzetten voor de permanentie in het gebouw.” BG Sleutel is gevestigd in Koksijde en Oostende en al vijftig jaar gespecialiseerd in het plaatsen, onderhouden en herstellen van sloten en deuren, van traditionele mechanische systemen tot geavanceerde elektronische toegangscontrole in diverse sectoren.