Het multifunctioneel centrum Sint-Maarten in Loppem, een initiatief van de gemeente Zedelgem en verschillende partners, opende recent zijn deuren. Dit nieuwe centrum, met een oppervlakte van meer dan 2000 m², bevindt zich naast de Sint-Maartensschool op de voormalige gronden van woonzorgcentrum Maartenshove. Het herbergt faciliteiten zoals een bibliotheek, een openbare computerruimte, klaslokalen, een sportzaal en andere multifunctionele ruimtes, die ook door verenigingen gebruikt kunnen worden. De werken namen iets meer dan een jaar in beslag.
De lancering van multifunctioneel centrum Sint-Maarten zorgt ervoor dat elke deelgemeente van Zedelgem voortaan beschikt over een moderne ontmoetingsplek voor alle leeftijden. Rein Bultynck, medezaakvoerder bij Bultynck Kindt architecten: “We werden bij dit project betrokken door Design & Build-hoofdaannemer ibens. We realiseerden daar eerder al een mooi project mee in Antwerpen, in samenwerking met CONIX RDBM Architects, dat op zijn beurt ook zijn steentje bijdroeg aan dit project.”
“We probeerden een duidelijke link te leggen tussen jong en oud”, gaat Rein Bultynck verder. “We deden dat via een foyer die het ontmoetingscentrum verbindt met het lokaal dienstencentrum. Op de eerste verdieping heb je dan dwars daarop een leerstraat die de verbinding maakt met alle klassen aan de ene kant en het deeltijds kunstonderwijs (DKO) aan de andere kant. Zo creëerden we zowel fysiek als visueel die beoogde connectie.”
De hoofdaannemer voor dit project was ibens, een klasse 8 ‘Design & Build’-aannemer. Bart Cremie, Chief Solutions Officer bij ibens: “Wij zijn sectorspecialist, met name in zorgvastgoed en scholenbouw. En wat is de rode draad hierbij? De strakke en spannende budgettering. Wij zorgen ervoor dat projecten in deze sectoren haalbaar worden. Betaalbaar bouwen, dus. En dat doen we door zo vroeg als enigszins kan bij het project betrokken te zijn. Lees: nog voor de eigenlijk budgettering van start gaat.”
“Alles wordt bij ons uiteraard in een BIM-model gegoten, dat gekoppeld is aan onze ERP. Zo kunnen we optimaal aan budgetbewaking doen. Niet onbelangrijk als je weet dat de foutenmarge op de werf rond de 15 % schommelt. Door gebruik te maken van BIM kunnen we deze faalkost aanzienlijk reduceren. Gewoon door eigenlijk het volledige traject eerst virtueel te doorlopen en alle ‘onzuiverheden’ eruit te halen. En zelfs als er budget is, dan halen we het toch naar beneden. Zo schiet er meer geld over om een project duurzaam te maken. Denk hierbij aan BEO-velden, zonnepanelen …”
Eveline Brouwers, projectmanager bij ibens: “Zo maakten we ook dit project haalbaar voor gemeente Zedelgem. Het multifunctioneel centrum ontstond eigenlijk doordat we tegen een bestaand schoolgebouw aan hebben gebouwd. De gemeente wilde haar diensten namelijk uitbreiden naar deelgemeente Loppem. Het proces verliep heel vlot, we hebben alles in een tijdsspanne van een jaar gebouwd. Ons gebruikelijke productieproces is assemblage in prefab. Doordat we zoveel tijd spenderen aan het voortraject, kunnen we op de werf zelf heel snel schakelen. De volledige structuur van het multifunctioneel centrum bestaat uit betonnen panelen, betonnen trappen en holle gewelven. Bij ons intern wordt alles netjes voorbereid en op elkaar afgestemd via het BIM-model, de aparte stukken worden geproduceerd en dan vlot, aangenaam en stofvrij op de werf zelf in elkaar gezet.“
“We hoorden ooit van een projectmanager, wiens job het is om verschillende werven af te lopen en te controleren, dat een ibens-werf ‘tijd voor ontspanning’ is. Op onze werven pakken we alles meteen aan en zoeken we naar oplossingen waarbij iedereen zijn deel doet”, besluit Bart Cremie.
TIMMERMAN – Aluminium buitenschrijnwerk
Timmerman is – met meer dan 75 jaar op de teller – toeleverancier van pvc en aluminium buitenschrijnwerk, poorten, toebehoren en rolluiken. Het is een op-en-top Belgisch familiebedrijf met productie-eenheid in Maldegem. 140 collega’s regelen alles van verkoop tot opmeting, productie en plaatsing. Werfleider Steven Van Hyfte: “Het aluminium buitenschrijnwerk voor deze school werd uitgevoerd met profielen van Heroal – reeks W72 PU/D72 PU, gelakt in RAL9008-structuur. Dit innovatieve raam-en deursysteem biedt optimale kwaliteit, functionaliteit en flexibiliteit met uiteenlopende toepassingsmogelijkheden. De reeks is zeer strak – kaders en vleugels liggen in één vlakke lijn – waardoor het buitenschrijnwerk esthetisch zeer goed aansluit bij de stijl van het gebouw. Er werd globaal gewerkt met gelaagd glas – isolatiewaarde 1.0 W/m².K – met ‘warm edge’-afstandshouders. Aan de zuidkant werd geopteerd voor Ipasol Ultraselect 62/29. Deze zonwerende beglazing combineert namelijk een hoge lichttransmissie met een lage zonnefactor. De grote uitdaging in dit project schuilde voornamelijk in het opvolgen en aanhouden van het strakke schema. Waar we overigens netjes in zijn geslaagd.”