Van de kantoren tot de multifunctionele BARSEL: het nieuwe hoofdkantoor van ZOUTMAN flirt met de kenmerken van een traditionele industriebouw zonder in clichés te vervallen. Dankzij enkele duidelijke keuzes maakten de architecten er van bij de start een eigenzinnig gebouw van, zonder in te boeten aan functionele kwaliteiten.
Door de forse groei van de afgelopen jaren werd het hoofdkantoor van ZOUTMAN in het centrum van Roeselare te klein. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in de productie en verwerking van zeezout, een product dat de laatste jaren enorm aan populariteit wint. Na diverse uitbreidingen van bestaande sites heeft ZOUTMAN nu een nagelnieuw kantoorgebouw laten neerpoten in de Schaapbruggestraat. Dankzij een beschikbare ruimte van 1.350 vierkante meter kan het aantal bedienden er in de toekomst verdubbelen.
Het resultaat is een opvallend glazen volume langs het kanaal Roeselare-Leie. Driedubbel glas zorgt voor ruime lichtinval in de kantoren, zonder dat er grote energieverliezen optreden. De langste gevel – met een lengte van 45 meter – bevindt zich aan de noordkant, wat een overvloed aan rechtstreekse bezonning en dus ook het risico op oververhitting vermijdt. Bovendien is er maximaal voor ecologische materialen geopteerd. “De gevel is naar de groene gordel op de berm van de brug gericht. Dat biedt de medewerkers een mooi, sober zicht”, zegt Jan Cerpentier, CTO van ZOUTMAN. “En in functie van de warmte en de gezelligheid is er veel hout gebruikt. We verkozen essenhout, een sterke inheemse houtsoort, in plaats van tropisch hardhout.”
“In de kern is het nog steeds een industriebouw”, vult Roel Cocquyt van CAAN architecten aan, ”maar dan wel met een verfijnde afwerking. We hebben het functionele karakter uitgepuurd. De structuur loopt rationeel door, en toch heeft elke verdieping zijn eigenheid door de verschillen in het plan. Eigenlijk kan je eenvoudig alles uitbreken en terugkeren naar een casco. Die duidelijke structuur maakt het een slim gebouw. We zijn erin geslaagd om het steriele karakter van een typische kantooromgeving te vermijden en tegelijk maximale functionaliteit en flexibiliteit te creëren.”
Belangrijk in het concept van CAAN architecten zijn de houten vergaderboxen. Hun verspreide positie doorheen het gebouw maakt dat elke verdieping een ander plan krijgt, terwijl hun warme karakter en uitnodigende sfeer de toon zetten voor de aanwezige houten accenten. “De boxen geven elke verdieping op een subtiele manier een eigen identiteit. De modulaire opbouw en de globale structuur lieten maximale ruimte voor de krachtige materialen”, aldus de architect.
Ook in de buitenschil keren de houten accenten terug. Zo nodigt de traphal aan de buitenzijde van het gebouw de gebruikers uit om zo veel mogelijk de trap te nemen, in tegenstelling tot een klassieke, geïsoleerde, kille traphal. Het is een voorbeeld van de manier waarop CAAN architecten het steriele karakter van een typische kantooromgeving wist te vermijden. Dat zie je ook in de burelen. Daar is gekozen voor neutrale witte bureaumeubelen. Door de vele hout-accenten en het blauwe tapijt – een knipoog naar water, de bron waar ZOUTMAN letterlijk zijn product uit put – straalt de werkomgeving toch een huiselijke warmte uit, met behoud van alle nodige functionaliteit.
Gezien de uitdrukkelijke keuze voor glas en beton was akoestiek een van de grootste aandachtspunten bij de interieurafwerking. Daarvoor klopten de architect en de bouwheer aan bij Planofurn. De bureaumeubelen en de vaste kasten zijn op maat gemaakt en bekleed met akoestische panelen. Van de voorwanden van de desks tot de kastdeuren: met verschillende soorten akoestische materialen ging Planofurn de uitdaging op een stijlvolle manier aan, op basis van het ontwerp van CAAN architecten.
Zo konden de betonnen gewelven zichtbaar blijven, met een verrassend esthetisch effect tot gevolg. “De technieken zijn geïntegreerd in de verhoogde vloeren. Zowel de elektriciteit als het water, de verwarming, koeling en ventilatie”, zegt Jan Cerpentier. “Is dat de gemakkelijkste optie? Neen, maar het is een keuze die we vanaf de eerste dag gemaakt hebben”, vult Roel Cocquyt aan. “We wilden zeker geen kil kantoor. Als je
de technieken inwerkt in de plafonds, zit je al snel in het straatje van verlaagde geschilderde plafonds of systeemplafonds. Wij wisten het warme karakter van het beton te bewaren.”
BARSEL is de kers op de taart van de ZOUTMAN-hoofdkwartieren. De multifunctionele ruimte voor vergaderingen, ontspanning en lunchbijeenkomsten hint naar MARSEL, het populair voedingszeezout van ZOUTMAN. De gezellige bar bevestigt het opzet van het ganse project: prefab industriebouw combineren met warme materialen en een logische structuur aanvullen met een verrassende ruimtelijke organisatie.