De realisatie van het grote, zwevende dak van het nieuwe zwembad van Ronse vormde op zich al een forse uitdaging. Daarbij kwamen nog een moeilijke bodem met hoge waterstand en de combinatie van verschillende bouwmaterialen. Redenen genoeg dus om een toonaangevend ingenieurs-, advies- en ontwerpbureau in te schakelen.
Met Sweco haalde het bouwteam de perfecte partner in huis. Doorheen de jaren schreef deze internationale groep immers tienduizenden projecten op zijn conto. Met zestienduizend
medewerkers (waarvan 1.400 in België) behoort Sweco tot de wereldtop. “Ondanks onze grootte zijn we betrokken partners, waarmee het makkelijk zakendoen is”, vertelt projectleider Robin op ‘t Roodt. “We hanteren immers een gedecentraliseerd businessmodel dat gebaseerd is op nabijheid. Zo krijgen we inzicht in de activiteiten en de behoeften van de klant, waardoor we echt toegevoegde waarde kunnen creëren.”
Ook bij de realisatie van het nieuwe zwembad van Ronse maakte Sweco zijn naam waar. “We waren verantwoordelijk voor de stabiliteitsstudie van de fundering, betonwerken, staalstructuren en houtstructuur”, vertelt Robin op ’t Roodt. “Om alles uitvoerbaar te maken, namen we alle bekistings- en wapeningstekeningen voor onze rekening en controleerden we de rekennota’s en werkhuistekeningen van prefabfabrikanten en de houtleverancier. Ook tijdens de uitvoerings-fase waren we actief. We controleerden periodiek of de werken conform de plannen en regels van de kunst werden uitgevoerd.”
Het zwembad van Ronse was allerminst een project van dertien in een dozijn. “De grootste technische uitdaging op het vlak van stabiliteit was het ‘zwevende’ dak boven het wedstrijdbad”, legt Robin op ’t Roodt uit. “De opdrachtgever wilde zo weinig mogelijk beton- of staalkolommen in de gevel en rondom het bad. We vonden de oplossing in twee zware voorgespannen betonliggers met een overspanning van meer dan 30 meter, waarop de volledige houtstructuur rust. De hoge grondwaterstand, de verschillen in aanzetdiepte van de kelder en de belasting op de fundering vormden een andere uitdaging. Door verschillende funderings- en beschoeiingstechnieken te combineren, vonden we samen met de aannemer toch een efficiënte oplossing. Zo werd er deels in open bouwput gewerkt en deels met beschoeiing door middel van een secanspalenwand. De secanspalen zijn tevens benut voor het verticale evenwicht (het opdrijven). Bovendien maakten ze het mogelijk om de funderingen gelijktijdig op twee niveaus te voorzien – een perfecte oplossing om de strakke deadline te halen. Last but not least was er de combinatie van verschillende materialen. Dankzij ons 3D-model van de beton- en staalstructuur konden de producenten hun prefabelementen perfect inpassen in het geheel. In dit project hebben we dus onze veelzijdige competentie kunnen demonstreren!”