Platform voor de bouw

Duurzaam Bouwen

CIRCL pakt uit met een aanbod van circulaire sleutel-op-de-deurwoningen aan marktconforme prijzen voor het grote publiek.

Belgisch bedrijf bouwt circulaire woning in zes weken tijd

Een circulaire woning bouwen in zes weken tijd? CIRCL, een dochteronderneming van Groep Vanhout/BESIX, is erin geslaagd. In Diest werden op 1 juni de eerste twee circulaire woningen voorgesteld in aanwezigheid van Vlaams minister van Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. Het bedrijf wil circulair bouwen toegankelijk maken voor het grote publiek via de realisatie van betaalbare circulaire sleutel-op-de-deurwoningen op maat. Opmerkelijk: de woningen zijn niet alleen demonteerbaar, maar bestaan ook voor 75 % uit biogebaseerd materiaal. CIRCL zelf gewaagt van een Belgische primeur. 

“De initiële kost ligt slechts marginaal hoger dan die van een klassieke woning, maar de TCO ligt wel een stuk lager”, vertelt CEO Wim Pieters.

De Belg heeft een baksteen in de maag en daar lijkt voorlopig ook geen verandering in te komen. Deze situatie beïnvloedt niet enkel onze portemonnee, maar ook de planeet. De bouwsector is namelijk verantwoordelijk voor 40 % van de CO2-uitstoot, 50 % van de energieconsumptie en een derde van het waterverbruik. Om van het gigantische grondstofverbruik en de grote berg aan bouw- en sloopafval nog maar te zwijgen ... Toch worden we ons steeds vaker bewust van het probleem en maakt de sector langzaamaan de transitie naar energiezuiniger en duurzamer bouwen.

Potentieel voor verduurzaming

Het blijft echter wachten op de echte grote duurzaamheidsomslag in de bouwsector, omdat duurzaam bouwen vaak een hoger kostenplaatje met zich meebrengt – zeker wanneer niet wordt gekeken naar de total cost of ownership (TCO). CIRCL, dochteronderneming van Groep Vanhout/BESIX, komt nu met een aanbod van circulaire sleutel-op-de-deurwoningen aan marktconforme prijzen voor het grote publiek.

Vlaams minister van Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele is alvast lovend over het project en noemde het ‘belangrijk voor Vlaanderen’. “We staan voor een grote uitdaging. Er zijn steeds meer wooneenheden nodig. De bouwsector biedt een enorm potentieel om onze samenleving te verduurzamen en heeft de afgelopen jaren al belangrijke stappen gezet op het vlak van circulariteit. Deze vooruitgang is essentieel gezien de uitdagingen op de woonmarkt. Enerzijds moeten we blijven zorgen voor betaalbare en kwalitatieve huisvesting, terwijl we anderzijds ook moeten inzetten op duurzaamheid om onze klimaatdoelstellingen te behalen. Initiatieven zoals CIRCL kunnen een katalysator zijn voor de uitbreiding en vernieuwing van ons sociaal woningaanbod.”

“Initiatieven zoals CIRCL kunnen een katalysator zijn voor de uitbreiding en vernieuwing van ons sociaal woningaanbod”, stelt Matthias Diependaele.

Circulair, maar betaalbaar

CIRCL heeft de ambitie om voor een belangrijke (r)evolutie binnen de bouwsector te zorgen. “Met CIRCL maken we circulair bouwen, waarbij materialen hergebruikt worden en hun waarde behouden, nu voor het eerst toegankelijk en betaalbaar voor het grote publiek. Ons off-site bouwconcept is radicaal digitaal, duurzaam, flexibel en snel: een ontwerp op maat en offerte met finale prijs heb je binnen de dag, en tussen bouwvergunning en oplevering zitten maximaal zes weken. De initiële kost ligt slechts marginaal hoger dan die van een klassieke woning, maar de TCO ligt wel een stuk lager”, vertelt CEO Wim Pieters.

Geen standaardwoningen

CIRCL hanteert een combinatie van standaardisering, industrialisering en flexibiliteit, waardoor de onderneming snel kan bouwen. De kern van de woning bestaat uit een gestandaardiseerde trap en de Litobox, die alle installaties bevat. De overige onderdelen – waaronder de wanden, de badkamer en het dak – worden off-site geproduceerd bij enkele zorgvuldig geselecteerde vaste partners. 

De klant kan bij een CIRCL-woning kiezen uit een aantal opties. Toch wil dit niet meteen zeggen dat hij of zij een standaardwoning krijgt. Ook flexibiliteit is mogelijk. Elke woning houdt namelijk rekening met de wensen van de klant en de eigenschappen van de grond. En dat allemaal op basis van een digitale aanpak, zowel bij de productie als bij het ontwerp. Met behulp van een generative design software krijgen klanten op basis van hun keuzes en voorkeuren meteen een visualisatie van de woning te zien. 

“Door gebruik te maken van onze compacte technische module en slimme wandsystemen winnen we 7 % netto vloeroppervlakte tegenover een traditionele woning”, benadrukt Wim Pieters.

Doorgedreven efficiëntie 

Meer dan 70 % van alle materialen in de woning zijn biogebaseerd en 40 % van de gebruikte materialen is gerecycleerd. Daarnaast worden alle materialen ook omkeerbaar bevestigd. Door gebruik te maken van energiezuinige technieken zoals een warmtepomp, zonnepanelen en doorgedreven isolatie geniet de woning bovendien van een lager energieverbruik. Deze aanpak beperkt de onverwachte moeilijkheden tot een minimum en garandeert een vaste prijs.

"Over elk aspect werd goed nagedacht. Door gebruik te maken van onze compacte technische module en slimme wandsystemen winnen we bijvoorbeeld 7 % netto vloeroppervlakte tegenover een traditionele woning. Dat komt neer op een extra kamer. Doordat de woningen modulair zijn, kunnen ze bovendien vlot gedemonteerd of aangepast worden, om ze te verkleinen of er een extra verdieping aan toe te voegen. En dat allemaal zonder dat er materiaal verloren gaat”, besluit Wim Pieters.

De eerste CIRCL-woningen zijn intussen verkocht en er zitten er nog verschillende in de pijplijn. CIRCL ambieert op termijn meer dan honderd woningen per jaar te verkopen. Wordt met andere woorden vervolgd!   

Lees gehele artikel

Gepolijste gevel voor verduurzaamde Antwerp Tower

Duurzaamheid? Meer dan een modewoord!

Duurzaamheid troef bij certificatie van cement en beton

Fabrikant elektrische aansluitings- en automatiseringscomponenten brengt werkcomfort, duurzaamheid en efficiëntie samen in gerenoveerd kantoor

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?