Magazines / Nr 02 2016

Nr 02 2016

Voorzichtig optimisme

De Belgische bouwsector lijkt stilaan aan de beterhand. Veel aannemers hebben het de voorbije jaren behoorlijk moeilijk gehad of zijn – tot spijt van wie het benijdt – zelfs overkop gegaan, maar de afgelopen maanden is de druk op de ketel geleidelijk aan afgenomen en is het zowaar gerechtvaardigd om met voorzichtig optimisme vooruit te blikken naar de toekomst.

Hoewel het aantal vergunningen voor nieuwe woningen in het vierde kwartaal van 2015 daalde (-5,8%), zaten woningrenovaties in de lift (+9,1%) en steeg ook het volume aan nieuwbouw- en renovatievergunningen voor niet-woongebouwen met respectievelijk 2,8% en 10,3%. De bouwactiviteiten zelf stegen namen toe met 1,3%. Hoopvol is vooral het grote volume vergunde nieuwe niet-woningen (+21,6%). Tot slot bleek het aantal faillissementen met 10,8 % gedaald te zijn. Van december 2015 tot en met februari 2016 legden 368 bouwbedrijven de boeken neer. In de maanden december 2015 en januari 2016 werd het laagste aantal faillissementen sinds lang opgetekend (minder dan 120 per maand).

Toch waren de Belgische aannemers eind maart 2016 (nog) niet gerust in de toekomst, meldde de Confederatie Bouw. De orderboekjes waren minder gevuld dan eind 2015. Daartegenover staat echter dat er sprake is van 2,8 % extra werkvolume ten opzichte van een jaar geleden. En ondanks het verlies aan jobs voor bouwarbeiders stelt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) op basis van cijfers van de VDAB al maandenlang een forse stijging van het aantal vacatures voor de bouw vast. De VCB wijt deze stijging vooral aan het continu stijgend aantal bouwbedienden. Voorts is er vooral vraag naar mensen die bouwprojecten kunnen coördineren, zoals bouwplaatsleiders, calculators en inkopers.

Kortom: het is allemaal zo slecht ook niet. Dat blijkt ook uit de mooie projecten die we u in dit nieuwe nummer van Bouwen aan Vlaanderen alweer kunnen voorschotelen: een cirkelvormig hoogstandje op de Barco-site in Kortrijk, knappe hoogbouw in Antwerpen, een multifunctioneel inbreidingsproject in Leopoldsburg, de nieuwe indooratletiekhal van de KU Leuven, de IncubaThor in Waterschei, aantrekkelijke woonprojecten in Boom, Harelbeke Gentbrugge, Tervuren en Tienen diverse scholen en (woon)zorgvoorzieningen met een bijzondere architecturale identiteit … Wie stelt dat het al kommer en kwel is in het Vlaamse bouwwezen, gaat dus iets te kort door de bocht.

Veel leesplezier
Tim Janssens

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: