Magazines / Nr 02 2020

Nr 02 2020

Per angusta ad augusta

“Het kan verkeren”, zei Bredero ooit. Toen we enkele weken geleden ons vorige voorwoord schreven en op die manier de laatste hand legden aan Bouwen aan Vlaanderen 1, zag de wereld er nog helemaal anders uit. De bouwsector had een geslaagd 2019 achter de rug en was met volle overtuiging aan 2020 begonnen. De orderboekjes waren aardig gevuld, dus heel wat bedrijven draaiden op volle toeren. Bovendien nam de rendabiliteit toe, waardoor het gros van de aannemers het nieuwe jaar met veel vertrouwen had aangevat. “Het gaat de bouwsector over het algemeen voor de wind deze dagen. 2020 zou weleens een grand cru kunnen worden”, concludeerden we.

“Achteraf weet je alles van tevoren”, zeggen grootmoeders vaak. Als je bovenstaande woorden met de ogen van nu bekijkt, krijgen ze haast een cynische bijklank. Toch leek er op dat moment nog geen vuiltje aan (of in) de lucht. Corona was een Chinese aangelegenheid, een klassieke ver-van-ons-bedshow, zoals de SARS-epidemie van weleer. Toen het virus in Italië landde, kwam het al wat dichterbij, maar was er van grote zorgen nog geen sprake. Zodra de eerste tekenen van besmetting zich ook hier manifesteerden, ging het echter snel. Woorden als ‘quarantaine’, ‘lockdown’ en ‘social distancing’ werden de nieuwe norm, terwijl we ons lot in de handen van Marc Van Ranst en collega-virologen legden, hopend op beterschap en een spoedig herstel van de alledaagse gang van zaken.

“To expect the unexpected shows a thoroughly modern intellect”, schreef de Brit Oscar Wilde. Maar zelfs het allergrootste genie had deze catastrofe niet kunnen voorzien. Of toch wel? Het was allicht geen toeval dat Microsoft-boegbeeld Bill Gates – niet voor niets een van de meest succesvolle ondernemers ter wereld – al verschillende keren benadrukte dat we niet voorbereid waren op dit soort pandemieën. De eerste keer was in 2010, toen de Mexicaanse griep wereldwijd tussen de 123.000 en 203.000 slachtoffers maakte. Ook na de ebola-uitbraak in West-Afrika (2015) luidde Gates de alarmbel: “Als iets de komende decennia tal van mensenlevens zal eisen, dan zal het eerder een zeer besmettelijk virus dan een (kern)oorlog zijn.” Misschien hadden we niet door dat het over een echt virus ging, en dus niet over een computervirus? De 64-jarige Amerikaan, die zich met zijn Bill & Melinda Gates Foundation al een kwarteeuw inzet voor de verbetering van de gezondheidszorg en de bestrijding van besmettelijke ziektes, keek twee jaar later nog eens in zijn glazen bol en riep wereldleiders tijdens een beveiligingsconferentie in München op om epidemieën even ernstig te nemen als militaire dreigingen. En helemaal frappant werd het vorig jaar in de Netflix-documentairereeks ‘Explained’, toen hij letterlijk zei dat de volgende epidemie weleens zou kunnen ontstaan op een Chinese markt waar wilde dieren verhandeld worden … “We hebben een wereldwijde strategie nodig om corona te overwinnen”, schreef Gates onlangs in een opiniestuk. Misschien moeten we ditmaal wél naar hem luisteren?

“De bouwsector heeft er, gezien de snel oprukkende moeilijkheden, alle baat bij om zo snel mogelijk volledig terug op te starten, met alle respect voor de regels van sociale afstand en andere gezondheidsbepalingen”, opperde Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. Dat de situatie ernstig is, hoeft inmiddels geen betoog meer. Hoewel bepaalde aannemers nog steeds aan de slag zijn – zij het op een lager pitje – is tijdelijke werkloosheid uit overmacht deze dagen schering en inslag in de sector. Eind maart vreesde 6 op de 10 bouwbedrijven al voor liquiditeitsproblemen, op 1 april was amper 1 op de 5 bouwbedrijven nog helemaal actief en op 9 april gaven 7 op de 10 bouwbedrijven aan dat hun orderboekjes stevig geslonken waren. Gelukkig had de sector eind april een protocol klaar voor de progressieve heropstart van de bouwactiviteiten, in de hoop dat de situatie zich vanaf begin mei geleidelijk aan zou normaliseren.

“Per angusta ad augusta”, klonk het destijds bij de Romeinen. Vrij vertaald: na regen komt zonneschijn. Het postcoronatijdperk wordt intussen volop voorbereid – ook in de bouwsector. De nieuwe wereld zal nooit meer de oude worden, maar dat hoeft op zich niet negatief te zijn. In crisistijden als deze worden innovatie, creativiteit en efficiëntie maximaal beloond. Dat de bouw een veerkrachtige sector is, is al meermaals gebleken in het verleden. Het zal tijd kosten, maar als we het geluk hebben om gezond te blijven, zullen we er met z’n allen heus wel bovenop komen. Het hoofd laten hangen is in ieder geval geen optie. Want zoals de beroemde wetenschapsfilosoof Karl Popper ooit zei: “Optimism is a moral duty!”

Platform voor de bouw

WWW.BOUWENAANVLAANDEREN.BE

 

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: