De restauratie van glas-in-loodramen is specialistenwerk bij uitstek. Een van de witte raven in dit domein is Glasraamatelier Erwin Snijders uit Moerbeke-Waas. Niet verwonderlijk dat deze ambachtelijke kunstenaar betrokken werd bij de renovatie van het Huis van de Vrije Schippers in Gent. En hij leverde magie, want de glas-in-loodramen stralen opnieuw in hun volle glorie.
Glasramen restaureren is een zeer technische aangelegenheid waarbij inzicht en precisie cruciaal zijn. Zeker wanneer het om exemplaren van beschermde monumenten gaat. “Wil je duurzaam werk leveren met respect voor de historische achtergrond, de oorspronkelijke materialen en de erfgoedwaarde van het gebouw, dan heb je een erg grondige kennis van de soorten glas, de verschillende materialen en de mogelijke reinigingstechnieken nodig”, vertelt Erwin Snijders “De basis leer je tijdens de opleiding, maar enkel met ervaring en passie kan je de nodige maturiteit opbouwen om complexe projecten tot een goed einde te brengen.”
Het is met die maturiteit dat het atelier van Erwin Snijders het verschil maakt. Sinds 1993 restaureert het glas-in-loodramen van oude gebouwen in het hele land en erbuiten. Bij het Huis van de Vrije Schippers ging het om 219 stuks in houten schrijnwerk (109 m²) en 36 exemplaren in natuursteenramen (16 m²). “Doordat het loodnet ver- storven was en er zeer veel glaasjes moesten worden vervangen, werd er beslist om alle glas-in-loodpanelen te herloden. De oude, mondgeblazen groenachtige glaasjes zijn gereinigd en hergebruikt. De visueel storende geel- en roosgekleurde glaasjes die bij een vorige restauratie aan de voorgevel werden toegevoegd om het gebouw wat op te fleuren, zijn vervangen door groene exemplaren zoals ze zich in de best bewaarde gevel in het aanpalende Hazewindsteegje bevonden. Deze glaasjes zijn van Duitse makelij en zijn op dezelfde traditionele wijze geproduceerd: dus ook mondgeblazen.”
Aangezien de ijzeren windroeden met gesmede uiteinden te zeer waren aangetast door corrosie, zijn ze nagemaakt in koper. “Ook dit soort opdrachten behoort tot ons expertisedomein”, vertelt Erwin Snijders. “In het Hazewindsteegje waren nog enkele koperen exemplaren aanwezig, die geconserveerd werden. Om het plaatje compleet te maken, hebben we de glasramen op de traditionele manier teruggeplaatst, namelijk met behulp van lijnoliestopverf. Gezien de grote hoeveelheid glas-in-loodramen en de prestige van het Huis van de Vrije Schippers was dit een erg mooi project voor ons. In technisch opzicht was het een kolfje naar onze hand, en het resultaat mag er wezen. Eenvoud is de ultieme verfijning …”