De voorbije drie jaar ondergingen de basisschool en het atheneum van Koekelberg een make-over om u tegen te zeggen. Dankzij een grondige renovatie en uitbreiding met een gloednieuwe vleugel maakten de verwarring en desoriëntatie van de vroegere infrastructuur plaats voor leesbare en heldere ruimtes op een kwalitatieve, flexibele, duurzame en betaalbare campus, waar 1.250 leerlingen en 150 personeelsleden terechtkunnen. Het was dan ook meteen een van de grootste ‘Scholen voor Morgen’-projecten.
Het concept is zo opgevat dat beide scholen duidelijk onderscheiden entiteiten zijn, maar toch één consistent en flexibel geheel vormen. De collectieve functies zijn ondergebracht in een centrale benedenbouw, die gearticuleerd is volgens het reliëf van de site. Op deze manier werd een functioneel geheel ontwikkeld dat van een ruimtelijke synergie tussen strakke moderniteit en interactieve topgrafie geniet.
Er is maximaal gebruikgemaakt van de bestaande volumes, die volledig gestript werden. “Eén vleugel kreeg een extra verdieping, die is opgetrokken met metaal en een lichte dakstructuur van staalplaten”, vertelt Alex Vanhalst van Ondernemingen Louis De Waele, dat het project mee hielp realiseren. “Een andere vleugel en het middengedeelte zijn volledig nieuw en bestaan uit een betonstructuur. De twee andere vleugels aan de bovenkant van de H-vorm zijn bestaande delen van de school die een grondige renovatie ondergingen. Daarnaast is aan de lage kant van het terrein nog een volledig nieuwe sporthal van ruim 1.000 m² ingeplant. Deze is zwevend op kolommen gebouwd, waardoor op het gelijkvloers een open, overdekte parkeerplaats kon worden ingericht.”
‘Scholen van Morgen’ werkt volgens de DBFM-principes, wat betekent dat de scholen worden
ontzorgd op het vlak van financiering en ‘maintenance’. “Wij hebben ons voor een periode van dertig jaar geëngageerd op het vlak van onderhoud”, legt Alex Vanhalst uit. “Naast de correctieve en preventieve maintenance zullen we eveneens de benodigde vervangingen voor onze rekening nemen. Het project is bovendien gerealiseerd met een bouwteam, waarbij we het volledige gebouw samen met de architect hebben geconcipieerd en uitgewerkt. Een interessante formule, maar tegelijkertijd ook een uitdaging. Onze voorstellen moesten immers perfect binnen het budget, de technische eisen en de algemene lijnen van het
architecturale concept passen. Voor Ondernemingen Louis De Waele was dit een belangrijk project, vooral omdat het ons de kans gaf om te bewijzen dat we over de nodige technische en organisatorische kennis beschikken om dergelijke DBFM-contracten op een correcte en kwalitatieve manier tot een goed einde te brengen.”