Platform voor de bouw
Vier bouwlagen in een waaier aan materialen
De nieuwbouw bestaat hoofdzakelijk uit één ondergrondse en drie bovengrondse bouwlagen.

Vier bouwlagen in een waaier aan materialen

Het gerenoveerde gebouw van Freinetschool Het Tandwiel, de Brede School in de Sint-Bernadettestraat in Gent, werd vorig jaar uitgebreid met een passieve nieuwbouw. De werken verliepen bijzonder vlot. In november 2022 kon de school vroeger dan gepland haar intrek nemen in het nieuwe volume, ondanks de uitdagende combinatie van passiefbouw en de vele ruwbouw- en afwerkingsdetails. 

Aannemer Vandenbussche uit Aalter bouwt voor een waaier aan opdrachtgevers en projecten: van privéklanten die aan projectontwikkeling doen tot openbare besturen, zoals Stad Gent. Die laatste schakelde het klasse 8-bouwbedrijf in voor de realisatie van een nieuwbouw voor Freinetschool Het Tandwiel. Vandenbussche stond in voor de gesloten ruwbouw, riolering, technische installaties (HVAC, elektriciteit, sanitair, brand- en inbraakbeveiliging, toegangscontrole, liftinstallatie), binnenafwerking en buitenaanleg. “In de school is elke ruimte anders, ook qua afwerking”, vertelt projectleider Frederik Van Hyfte. “Dat maakte dit project allerminst eenvoudig.”

Voor de tegelvloeren, de bekleding van de trappen en de lambrisering viel de keuze op een verfijnde cementgebonden natuurcomposiet uit Italië.

De nieuwbouw bestaat hoofdzakelijk uit één ondergrondse en drie bovengrondse bouwlagen. De tweede verdieping werd opgetrokken als houtskeletbouw en afgewerkt met zink. Het gelijkvloers heeft een oppervlakte van 838 vierkante meter, de eerste verdieping is goed voor 972 vierkante meter en de tweede verdieping voor 749 vierkante meter. De werken startten met tien geothermische boringen van wel 124 meter diep. Een berlinerwand werd ingebracht en bronbemaling werd toegepast. Vervolgens startte het team met de uitgraving van de kelder en werkte het met de ruwbouw naar boven toe, wat eindigde in de houtskeletbouw op het tweede verdiep. 

Bijzondere details

Voor de ruwbouw waren enkele kleppers van onderdelen nodig. Boven de refter werden acht TT-elementen van 14,26 meter lang en 17 ton per stuk geplaatst. Boven de sportzaal kwamen negen stuks van 12 ton met een lengte van 13,90 meter. “Dat zijn hele grote overspanningen, waardoor het zeker een uitdaging was om die allemaal op hun plek te krijgen”, zegt Frederik Van Hyfte. “Aan dit project kwamen heel veel verschillende materialen te pas: steeldeck, prefab gewelven, houtskelet … Dat maakte de ruwbouw complex en gedetailleerd. Ook voor de afwerking van het gebouw werd over elk detail nagedacht. Zo zijn er een paar niet-alledaagse keuzes gemaakt die de school echt een eigen uitstraling geven.” 

Boven de sportzaal kwamen negen TT-elementen van 12 ton met een lengte van 13,90 meter.

Voor de tegelvloeren, de bekleding van de trappen en de lambrisering viel de keuze op een verfijnde cementgebonden natuurcomposiet uit Italië. De gevel is afgewerkt met een gevelsteen die gemetseld is in Vlaams verband, waarbij bijkomend open en gesloten claustra’s werden voorzien in combinatie met horizontale zwartgelakte UPN-profielen die de gevel een uniek uitzicht geven. Een bijzonder natuurlijkvriendelijk detail: in het gevelmetselwerk zijn 24 nestkastjes geïntegreerd om gierzwaluwen te verwelkomen.

Passief gebouw

De rode draad doorheen de werken was de aandacht voor passief bouwen. “Stad Gent wou met deze passiefbouw een voorbeeld stellen. We moesten aan erg strenge eisen voldoen en hebben die ook gehaald”, zegt Frederik Van Hyfte. “Onze blowerdoortest was zelfs beter dan gevraagd. We behaalden een n50-waarde van 0,34/h in plaats van het vereiste 0,6/h. Ook tijdens de bouwwerken deden we regelmatig opnieuw testen. Zo ontwikkelden we bijvoorbeeld een testraam dat achtereenvolgens werd uitgeprobeerd in de fabriek, aangepast, geïnstalleerd en nogmaals getest op de werf. Vervolgens werd op die manier een volledig lokaal afgewerkt en opnieuw onderworpen aan de blowerdoortest. 

Aan de ruwbouw kwamen heel veel verschillende materialen te pas: steeldeck, prefab gewelven, houtskelet …

Zo kom je stapje voor stapje tot het eindresultaat. Het blijft toch spannend. Pas op het eind van de rit weet je of je in je opzet geslaagd bent.”

De samenwerking tussen alle partners verliep vlot. Dat resulteerde in een vervroegde oplevering. “In plaats van in het voorjaar van 2023 kon het nieuwe gebouw al in het najaar van 2022 in gebruik genomen worden. Dat ging dus sneller dan gedacht, ondanks de uitdagende combinatie van passiefbouw en de vele ruwbouw- en afwerkingsdetails. Dit is een realisatie waar we zowel qua planning als kwaliteit bijzonder trots op zijn.”    

Vloeren B – Cementgebonden natuurcomposiet

De nieuwbouw voor Freinetschool Het Tandwiel wordt getypeerd door een zeer hoge afwerkingsgraad en unieke materiaalkeuzes. Voor de tegels is een verfijnde cementgebonden natuurcomposiet uit Italië gebruikt. Ook de trappen en lambrisering werden hiermee afgewerkt. De plaatsing was in de deskundige handen van Vloeren B. Met zijn gemotiveerd bedrijf en jarenlange ervaring richt Andreas Bulcke zich volledig op de projectmarkt. Het hechte en vakbekwame team is geregeld actief in zorg-, onderwijs-, overheids-, kantoor- en residentiële gebouwen. “Voor deze Brede School in Gent werden heel mooie materialen gekozen”, stelt Andreas. “De uitvoering op de trappen en met de lambrisering boven op de plint was niet alledaags. Dat was een boeiende uitdaging voor ons en we hebben alles tot een goed einde gebracht. In een korte tijdsspanne hebben we alles perfect kunnen uitvoeren. De werken zijn zeer vlot verlopen en het contact tussen alle partners was goed, wat het voor iedereen aangenaam werken maakte. Samen met de hoofdaannemer hadden we reeds enkele prestigieuze projecten gerealiseerd, waardoor ook deze samenwerking gesmeerd verliep.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Stad Gent
  • Architect Stad Gent
  • Hoofdaannemer(s) Vandenbussche (Aalter)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?