Tagarchief: Aarschot

Schrijnwerkerij onderstreept persoonlijke aanpak met nieuwe toonzaal

Lees het gehele artikel

Met een gloednieuwe toonzaal in Aarschot onderstreept schrijnwerkerij Coraco haar ambitie om nog meer in te zetten op een persoonlijke aanpak en maatwerk. Klanten van ontwikkelaars of aannemers kunnen er onder begeleiding van een interieurarchitecte in een aangenaam kader hun keuze(s) maken, of het nu gaat om deuren, een vloer of een totaalinrichting. 

De geschiedenis van Coraco gaat terug tot 1980. In dat jaar wordt in Aarschot Smets Deurenfabriek opgericht. Al snel komt er een plaatsingsdienst bij en verandert de naam in Coraco. Na een samensmelting met de schrijnwerkerij van bouwbedrijf DCA groeit de firma uit tot een referentie in de houtbouw. Er wordt een tweede vestiging geopend, in Olen, en het dienstenpakket wordt sterk uitgebreid: vandaag kunnen klanten niet langer alleen voor deuren bij Coraco terecht, maar biedt het bedrijf ook maatoplossingen voor alle soorten binnen- en buitenschrijnwerk. Een grote troef van Coraco zijn de talloze samenwerkingsmogelijkheden met verschillende DCA-afdelingen die, in combinatie met de expertise en vakkennis van de medewerkers, het bedrijf toelaten om snel in te spelen op de noden en behoeften van de markt. Vandaag telt het bedrijf zo’n twintig ateliermedewerkers en dertigtal plaatsers.

Coraco stond in voor de interieurafwerking van het Rigadocks-project

Aangenaam kader

“Al dan niet brandwerende deuren, parketten en laminaten, houten muur- en gevelbekleding, restauratie van oude ramen, houten trappen, meubels op maat, inbouwkasten en totaalrenovatie en interieurbouw: vandaag kunnen klanten voor zowat alles bij ons terecht”, vertelt bedrijfsleider Edwin De Preter. “Om nog beter te kunnen inspelen op hun wensen, openden wij dit jaar in Aarschot een uitgebreide toonzaal van circa 1.000 m². Toonzaalverantwoordelijke Els Gebruers en interieurarchitecte Leen Giebens ontfermen zich over de klanten. Leen begeleidt ze in een aangenaam kader bij het maken van hun keuzes, denkt mee, stelt eventueel een moodboard samen, werkt het maatwerk uit en realiseert voor totaalprojecten ook een 2D-ontwerp en 3D-visualisatie, waarna klanten de kleuren en de materialisatie eventueel nog kunnen aanpassen. In een stalenkast etaleren onze vaste partners voor natuursteen, metaalwerken, parketten, inbouwhaarden en stofferingen hun producten. Wij verzorgen in dergelijke totaalprojecten – denk aan een winkel, kantoor of wooninterieur – trouwens ook de bouwkundige aanpassingen.”

Het team van Coraco in de nieuwe toonzaal in Aarschot.

Duurzaam en innovatief

De toonzaal zal regelmatig een update krijgen. “Vanuit de passie voor onze ambacht en de grote drang tot innovatie”, zegt De Preter. “Bovendien vinden we het ook belangrijk om al het schrijnwerk te produceren en te plaatsen met duurzame materialen, in elke stijl en binnen de kortst mogelijke termijn.”

Ook wanneer de knopen doorgehakt en de bestellingen geplaatst zijn, blijft Coraco inzetten op klanttevredenheid. “Wanneer het om totaalprojecten gaat, kijkt projectleider Geert Delen er nauwgezet op toe dat alles goed en vlot verloopt. Hij is altijd beschikbaar voor vragen. Maar ook daarna stopt het niet. Onze commerciële verantwoordelijke Els Gebruers staat klaar om alle vragen te beantwoorden omtrent een mogelijke nieuwe samenwerking in residentiële projecten of projecten in de ontwikkelingsfase. Wij bieden aannemers of bouwpromotoren een breed spectrum aan keuzes en mogelijkheden in al onze interieurtoepassingen, aangepast aan hun project.

Hoewel wij vandaag een schrijnwerkerij van een aanzienlijke omvang zijn en veel te bieden hebben op het vlak van interieurinrichting, zullen we die persoonlijke aanpak blijven hanteren. Wij werken elk project van a tot z af, mét oog voor kwaliteit”, besluit Els Gebruers.

Oh’Green, Aarschot | Tuincentrum van de toekomst

intratuin-aarschot-20-kopieren
Lees het gehele artikel

Met Oh’Green kreeg de Diestsesteenweg in Aarschot er een commerciële en architecturale topper bij. Als pilootwinkel van Garden Center Holding heeft het tuincentrum dan ook een prominente rol te vervullen. Dankzij een creatief ontwerp is het uitgegroeid tot een erg toekomstgericht gebouw waar veiligheid en comfort centraal staan.

De nieuwe vestiging van Oh’Green is gebouwd op een terrein van iets meer dan 44.000 m², waar vroeger de oude gebouwen van Intratuin en Gaby’s Coffeegarden stonden. “Doorheen de jaren was er op onsamenhangende wijze bijgebouwd, wat resulteerde in een ietwat desolate uitstraling”, vertelt Bieke Declerck van architectenatelier Vyvey & Partners. “Bovendien hadden de volumes hun beste tijd wel gehad. Via een radicale upgrade van de site wou Garden Center Holding meer inzetten op ‘beleving’ en het assortiment verruimen. Een soort van nieuwe start dus, die extra in de bloemetjes wordt gezet door de nieuwe naam Oh’Green.”

intratuin-aarschot-2-kopieren

Haaks op het complex zijn vijf scheddaken gerealiseerd. Deze dakvorm is doorgetrokken naar de achterliggende serres om een consistent geheel te verkrijgen.

 

Consistent geheel

Door de opgelegde voorwaarden van het PRUP is het gebouw in de lengte ontworpen, evenwijdig met de Diestsesteenweg. “Gezien het sterk hellende terrein in de eerste 50 meter vanaf de straat, werd het tuincentrum half ondergronds gerealiseerd”, legt Bieke Declerck uit. “Naast het platte dak met een kroonlijst op maximaal 7 meter zijn haaks op het complex en boven de centrale vide vijf scheddaken voorzien. Deze garanderen voldoende daglichtinval, tot op de onderste verdieping van de handelsruimte! De dakvorm is doorgetrokken naar de achterliggende serres om een consistent geheel te verkrijgen. Hoewel de totale interne winkeloppervlakte quasi gelijk is gebleven, beschikt Oh’Green door de efficiëntere inrichting over veel meer ruimte. Bovendien is de buitenwinkeloppervlakte bijna verdubbeld. Voorts konden we dankzij een betere inplanting 150 extra parkeerplaatsen creëren, wat geen overbodige luxe is. Tijdens een topweekend krijgt het tuincentrum immers gemakkelijk 4.500 klanten over de vloer!”

In twee fases

De nieuwbouw is voornamelijk opgetrokken uit betonnen kolommen, balken en gewelven. De gevels
zijn afgewerkt met een combinatie van beton, verticale houten lamellen en zwart schrijnwerk. Het grootste deel van het dak bestaat uit een witgelakte staalstructuur waarop witte geprofileerde dakplaten
zijn geplaatst. De rest is opgebouwd als een traditionele industriebouw met betonnen kolommen en balken. “Omdat het bestaande tuincentrum moest openblijven tijdens de werken, werd het project opgedeeld in twee afzonderlijke bouwfases”, vertelt Bieke Declerck. “Eerst is het linkerdeel van de ruim 3.200 m² bebouwde oppervlakte, 1.200 m² serres en 2.900 m² buitenverkoopruimte opgetrokken. Hierbij werd een verdieping voorzien die een compleet zicht op de gelijkvloerse winkelruimte biedt via een grote centrale vide. Eenmaal deze fase klaar was, ging het nieuwe tuincentrum open. Op deze manier konden de oude gebouwen worden afgebroken en plaatsmaken voor een nieuw volume van circa 3.000 m² met één bouwlaag, dat eveneens fungeert als winkelruimte.”

intratuin-aarschot-64-kopieren

Gezien het sterk hellende terrein in de eerste 50 meter vanaf de straat is het tuincentrum half ondergronds gerealiseerd.

 

Razendsnelle realisatie

De realisatie van dit project ging verbazingwekkend snel: een viertal maanden per fase. Een titanenwerk dat Cosimco, de industriële dochteronderneming van de Willemen Groep, op zijn naam mag schrijven. “Een groot deel van de opdracht bestond uit coördinatie”, vertelt commercieel directeur Jack Berben. “En dat was geen eenvoudige opdracht gezien de tijdsdruk én het feit dat de winkel tijdens de werken operationeel moest blijven. Timing was zonder twijfel de grootste uitdaging, naast de omgevingswerken op een minder stabiele ondergrond. Voorts omvatte het project ook nog een speciale uitvoering, met name een geïntegreerd systeem van klinkers en vloerverwarming om het water voor de planten te laten verdampen. Ondanks de grote tijdsdruk is het een project dat Cosimco met ontzettend veel ‘goesting’ heeft uitgevoerd. En dat zie je aan het resultaat, want deze nieuwe vestiging is in alle opzichten het predicaat pilootwinkel waardig!”   

Stadhuis, Aarschot | Van oubollig stadhuis naar progressief dienstencentrum

aarschot-stadhuis-01-kopieren
Lees het gehele artikel

Om een betere dienstverlening te kunnen garanderen en de energiefactuur onder controle te houden, onderging het stadhuis van Aarschot een volledige transformatie. Elke verdieping werd grondig gerenoveerd en in een duurzaam, modern kleedje gestoken. Ook de buitenkant kreeg een volledig nieuwe look dankzij een imposante vliesgevel. Het resultaat is een toekomstgericht dienstencentrum dat niet moet onderdoen voor een nieuwbouw.

Het stadhuis, dat dateert van 1976, had zijn beste tijd wel gehad. De inrichting was niet meer afgestemd op een hedendaagse dienstverlening, het uitzicht was gedateerd en de energiekosten liepen hoog op. Vandaar dat het stadsbestuur een grondige renovatie besloot door te voeren. Om te vermijden dat de dienstverlening naar een andere locatie moest worden overgebracht, gebeurde deze in verschillende fases, waarbij de ramen ook telkens vervangen werden door een CW 50-HI-gordijngevelprofiel van Reynaers. Projectleider Wen Kelgtermans: “Hoewel we eerst het gelijkvloers hebben aangepakt, hebben we nadien van boven naar beneden gewerkt. Door de dakbedekking onmiddellijk te verbinden met de vliesgevel, konden we immers waterinsijpeling naar de onderliggende verdiepingen vermijden. Telkens voerden we de vliesgevelprofielen verdiepingshoog uit, wat per fase minder dan vijftien dagen in beslag nam. Eerst hebben we aan de binnenzijde een voorlopige dichting geplaatst tegen de bestaande houten raamprofielen. Vervolgens verwijderden we het glas aan de buitenzijde, waarna we vliesgevel installeerden en het nieuwe glas plaatsten. Het proces eindigde met het verwijderen van de voorlopige dichting en het demonteren van de oude raamprofielen. Interessant is trouwens dat de buitenzijde van de vliesgevel is afgewerkt met een combinatie van standaard en verdiepte klemprofielen. Deze hebben een breedte van 30 cm, waardoor er een soort van ‘vinnen’ ontstaan die het gebouw een bijzondere uitstraling geven.”

Door een geoptimaliseerde inrichting nam de benutbare oppervlakte toe tot 2.000 m²

Door een geoptimaliseerde inrichting nam de benutbare oppervlakte toe tot 2.000 m²

 

Volledig vernieuwd

Alle verdiepingen zijn één voor één volledig gestript en ‘from scratch’ heringericht. De technieken werden vervangen terwijl het stadhuis operationeel bleef. “Tijdens de werken op het gelijkvloers hebben we de nieuwe verwarmingsunits op het dak geplaatst”, aldus Wen Kelgtermans. “Vervolgens koppelden we het systeem verdieping per verdieping aan de nieuwe afgiftesystemen via een centrale techniekenschacht. Pas op het einde zijn alle oude verwarmingsketels verwijderd en is er een nieuwe verluchtingsunit geïnstalleerd. In die eerste fase hebben we ook de sanitaire hoofdleidingen geplaatst om deze daarna per etage aan het nieuwe tracé te koppelen. Het overschakelen van de data, telefonie en elektriciteit gebeurde gedurende de weekends. Voorts hebben we de andere gevels nog bekleed met isolatie en keramische tegels, hebben we een extra brandtrap geplaatst en hebben we de compartimentering van alle verdiepingen en de installatie van een driehoekige luifel aan de voorkant verzekerd.”

aarschot-stadhuis-02-kopieren

De klemprofielen creëren een mooi accent. Door hun breedte van 30 cm zijn er op de gevel een soort van ‘vinnen’ ontstaan.

 

Moeilijk gaat ook

Dankzij deze grondige renovatie heeft Aarschot nu een mooi ogend stadhuis dat zich bovendien uitstekend leent tot verdere energiezuinige verbouwingen. Daarnaast bedraagt de benutbare oppervlakte nu 2.000 m² dankzij een geoptimaliseerde inrichting. “Omdat het dienstencentrum continu operationeel bleef, was dit een bijzonder moeilijke opdracht”, besluit Wen Kelgtermans. “Dankzij onze expertise en vooral veel voorafgaand studiewerk konden we deze complexe missie echter perfect tot een goed einde brengen.”