Tagarchief: ACH Bouw

Gemeentehuis, Kontich | Ingrijpende make-over voor gemeentehuis

gemekon-2919-kopieren
Lees het gehele artikel

De voorbije maanden konden de inwoners van Kontich zich vergapen aan een bouwkundige metamorfose om u tegen te zeggen. Het gemeentehuis kreeg immers een complete make-over, waarbij de binnenkant volledig in een nieuw kleedje werd gestoken. Twee aanvullende nieuwbouwvolumes maken het plaatje compleet. Het resultaat? Een complex dat niet alleen in functioneel opzicht het kloppende hart van de gemeente is, maar dat deze functie ook uitstraalt.

Gemeentehuis Kontich

De nieuwe Raadzaal is dankzij de lichte constructie met grote glasoppervlakken een bijzonder aangename ruimte geworden.

 

De architectuur van de jaren 80 is vandaag meestal vergane glorie. Ook het gemeentehuis van Kontich was aangetast door de tand des tijds. Bovendien was er in de loop der jaren een prangend plaatsgebrek ontstaan. Het gemeentebestuur besloot iets aan de situatie te doen en schreef een ontwerpwedstrijd uit. Danny Luyckx, projectleider van ACH Bouw: “De doelstelling was de ruimte intensiever gebruiken, zonder de draagkracht of de kwaliteit van de omgeving aan te tasten. Het resultaat moest een administratief huis worden waarin allerlei diensten – zoals Kind & Gezin, het OCMW en de politie – ondergebracht zijn.” 

Twee uitbreidingen

Gemeentehuis Kontich

Bij de herinrichting stond het concept van flexibel werken centraal.

 

In plaats van een nieuwbouw op te trekken op een andere locatie, koos het gemeentebestuur resoluut voor re-adaptive use, waarbij werd voortgeborduurd op het bestaande pand. “Een ecologische beslissing die we in het ontwerp geaccentueerd hebben”, vertelt ir. architect Nathan Ooms van plusofficearchitects. “We stelden bijvoorbeeld voor om in te breiden in plaats van uit te breiden. Daarbij ontwikkelden we een uniek concept  dat een grondige renovatie combineerde met twee fysieke uitbreidingen. Het dak aan de rechterkant hebben we vervangen door een ‘zwevende verdieping’, waar de nieuwe raadzaal is ondergebracht. Om de fundering niet te overbelasten, kozen we voor een houtskeletconstructie met een stalen vakwerkstructuur en een dak uit gelamineerde houten liggers. Dit volume kraagt meer dan 4 meter over het gemeenteplein uit, wat het belang van deze ruimte accentueert. Bovendien is het afgewerkt met strekmetalen panelen, die het geheel samen met de grote ramen in aluminium schrijnwerk een erg dynamische en toekomstgerichte look geven. Op de voormalige open binnenplaats bouwden we een nieuwe vleugel voor het archief. Het gaat om een eenvoudige constructie in klassiek dragend metselwerk met betonnen vloerplaten, waarvan de buitengevels bekleed zijn met een witte gevelpleister. Deze uitbreiding maakte het bovendien mogelijk om een overdekte patio te creëren: een perfecte ruimte voor de frontoffice. De rest van de bestaande betonnen structuur en het dragende metselwerk hebben we in hun oorspronkelijke staat behouden.” 

Van scratch heringericht

Gemeentehuis Kontich

De uitbreiding met archiefruimte maakte het mogelijk om een overdekte patio te creëren: een perfecte ruimte voor de frontoffice.

 

Binnenin is het gebouw gestript tot op de ruwbouwstructuur. De betonnen ribben, het plafond en de kolommen zijn in het zicht gelaten. “Bij de herinrichting stond het concept van flexibel werken centraal”, aldus Danny Luyckx. “Het gemeentebestuur wil immers een nauwere samenwerking tussen de verschillende diensten stimuleren. Toch is er voor elk wat wils: van landschapskantoren over individuele, flex- en stille werkplekken tot overlegruimtes. Daarnaast zijn er natuurlijk nog ondersteunende ruimtes: sanitair, een koffiehoek en lockers op elke verdieping, een eetruimte met uitgeruste keuken, een vergadercentrum … De eyecatcher is evenwel de frontoffice. Niet alleen dankzij haar situering in de patio, maar ook en vooral dankzij de speciale vloer. De architect koos immers voor een marmercementcomposiet. In combinatie met het houten binnenschrijnwerk in afrormosia creëert dat een statige atmosfeer die toch warm overkomt.”

Project met uitdagingen

Gemeentehuis Kontich

Binnenin werd het gebouw tot op de ruwbouwstructuur gestript.

 

ACH Build stond in voor de volledige constructieve betonwerken en de kleine constructieve in-situaanpassingen. Met meer dan 125 jaar ervaring is deze bouwonderneming niet aan haar proefstuk toe. Toch had de renovatie/uitbreiding van dit gemeentehuis enkele uitdagingen in petto. “Het was geen sinecure om de gecombineerde staal- en houtstructuur van de raadzaal gefaseerd op te bouwen en tegelijkertijd de technieken te integreren in de wanden en plafonds”, legt Danny Luyckx uit. “Evenmin eenvoudig was het verticale transport van de afwerkingsmaterialen via de lichtstraat van de patio. Omdat de toelaatbare lasten op de kelderdakplaat beperkt waren, moesten we deze op gegeven moment zelfs volledig onderschoren. Daarnaast stonden we onder enorme tijdsdruk bij het aanbrengen van de brandwerende beschermingsmiddelen op de plafonds, want dit moest gebeuren vooraleer alle andere werken konden starten. Kortom: het was een project waaraan de nodige coördinatie en communicatie te pas kwam. We zijn er echter in geslaagd om ook deze opdracht weer tot een perfect einde te brengen, waardoor we opnieuw een opvallend en in het oog springend pand kunnen toevoegen aan onze referentielijst.”  

Gemeentehuis Kontich

Op de vroegere open binnenplaats kwam een nieuwe vleugel voor het archief.

 

Gemeentehuis Kontich

De eyecatcher is de frontoffice, onder meer dankzij de vloer in marmercementcomposiet.

Sociale woningen | Knokke-Heist

VOGELZANG-1580-kopiëren
Lees het gehele artikel

Sociaal woonproject integreert zich naadloos in omgeving

Ter vervanging van de verouderde sociale woningen in de Vogelzangwijk van Knokke-Heist investeerde de sociale huisvestingsmaatschappij ’T Heist Best in de bouw van 35 appartementen, verdeeld over drie residenties. Met hun witte gevels en rode zadeldaken passen de entiteiten perfect in het inbreidingsproject ‘De Zoute Schorre’, dat momenteel wordt ontwikkeld.

VOGELZANG-1580 kopiërenDe 35 nieuwe sociale huurwoningen werden gebouwd op drie verschillende percelen – twee met telkens dertien appartementen in de Graaf Jansdijk en een derde met negen woonunits in de Jan Devischstraat – die deel uitmaken van een site waarop in de toekomst ook nog privéwoningen zullen verrijzen. Elk blok omvat een ondergrondse parking en drie bouwlagen. Op het gelijkvloers bevinden zich flats met één slaapkamer, en erboven duplexappartementen met twee slaapkamers. De architecten zorgden voor een fris, kwalitatief, weldoordacht en functioneel ontwerp dat totaal breekt met het traditionele concept van sociale woonblokken. De typische bouwstijl van Knokke-Heist werd echter wel aangehouden: houten zadeldaken die bedekt zijn met rode dakpannen en puntgevels in wit geverfde baksteen met een aantal sierelementen. De ramen zijn aan de buitenkant uitgevoerd in een zwarte kleur, inclusief typische kleinhoutverdelingen. De structuur van de volumes bestaat uit dragende kalksteenwanden met breedplaatvloeren.

Run tegen de klok
De residenties kregen de namen Ter Schorre, Ter Dijke en Ter Polder mee. Ze werden gerealiseerd  door A C H Bouw uit Antwerpen, een klasse D8-bouwbedrijf dat zich toelegt op een brede waaier aan opdrachten. “De ruwbouw en de betonwerken van de ondergrondse parking en de bovenliggende structuur hebben we grotendeels met ons eigen team gerealiseerd”, vertelt projectleider Gerrit-Jan van der Veen. “Voor de plaatsing van de dragende wanden, het gevelmetselwerk, de dakwerken en de interieurafwerking schakelden we professionele onderaannemers in. Vandaar dat een groot stuk van onze taak uit coördinatiewerk bestond. Bouwtechnisch was het een vrij eenvoudige opdracht. Dé grote uitdaging was de korte uitvoeringstermijn van achttien maanden. Uiteindelijk is het ons gelukt om deze strakke deadline te halen. Specifiek aan dit project was het feit dat de drie percelen telkens ongeveer 300 meter uit elkaar liggen. Dat vergde wel wat logistiek puzzelwerk. Niet alleen wilden we het intern transport tot een minimum beperken, we wilden ook de buurt maximaal ontlasten. Wij vinden in ieder geval dat het resultaat er mag wezen en plaatsen deze residenties dan ook met trots op onze referentielijst.”  

Tekst Els Jonckheere     |    Beeld A C H Bouw


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer POC Partners / ’T Heist Best (Knokke)
Architect Project Architects (Knokke-Heist)
Hoofdaannemer(s) A C H Bouw (Antwerpen)