Tagarchief: Aluminium buitenschrijnwerk

Geslaagd alternatief voor verkaveling

IMG_2630
Lees het gehele artikel

In Liedekerke bewijst ION dat ‘Develop Different’ een pay-off met inhoud is. Tussen de Rozenlaan en het natuurgebied creëert de projectontwikkelaar immers een nieuwe wijk die breekt met alle wetmatigheden van een traditionele verkaveling. In ‘Treenity’ staat niet de bebouwing, maar de open ruimte centraal. Drie standingvolle woonblokken met een zachte en elegante uitstraling integreren zich perfect in een omgeving waar de natuur nog steeds de hoofdrol speelt.

Een geprofileerde houtbekleding zorgt voor rust en integratie in de omgeving.

‘Treenity’ bevindt zich op een terrein van 21.000 m² dat voorheen een aaneenschakeling van kleine percelen met bomen was. “ION kon de bestaande verkaveling in de Rozenlaan verder uitbreiden met de gekende ingrediënten: straten, opritten, private (voor)tuinen, vrijstaande bebouwing en veel bovengrondse verharding”, aldus ir. architect Jens Tullen (FVWW Architecten). “De projectontwikkelaar besloot echter een totaal andere weg in te slaan en een wijk te ontwikkelen waar respect voor het originele waardevolle landschap centraal staat. Het gevolg is dat niet de bebouwde ruimte, maar wel de onbebouwde ruimte het ontwerp heeft gestuurd. We gingen voor een concept met maximale open ruimte en een beperkte hoeveelheid verharding. In
totaal omvat ‘Treenity’ zestig BEN-woningen, die verdeeld zijn over drie lange gebouwen met twee bovengrondse bouwlagen. Deze werden in het landschap ingepast volgens de richting van de bestaande percelering. De afstand tussen de volumes bedraagt telkens minstens 30 meter, waardoor de groene onbebouwde ruimte substantieel is. De auto’s worden ondergronds gestald, wat eveneens bijdraagt tot een kwalitatief gebruik van de onbebouwde ruimte.”

Aan de zuidzijde is het profiel meer uitgesproken, wat resulteert in erg grote buitenruimtes.

Natuurlijke kleuren en texturen

De structuur bestaat uit een betonnen kelderbak, een ter plaatse gestorte afdek van de kelder en bovengronds telkens een traditionele opbouw met kalkzandsteen en predallen. De gevels zijn opgebouwd met prefabbeton-elementen, een geprofileerde houtbekleding en donker auberginekleurig aluminium schrijnwerk. “De materialiteit van deze elementen wordt ten volle getoond”, vertelt Jens Tullen. “Het grijze beton is gewassen, waardoor de granulaten zichtbaar zijn. Het hout zal subtiel vergrijzen. Het metalen schrijnwerk is glanzend. Op die manier volgt de uitstraling van de woningen de kleuren en texturen van het landschap. Daarnaast introduceren de gevel-elementen een zekere schaal in de lange gebouwen. Het beton benadrukt de sterke horizontaliteit, terwijl het hout voor een fijnere profilering zorgt en de raamopeningen een mooi ritme genereren. Aan de zuidzijde is het profiel meer uitgesproken: de prefabbetonelementen steken verder uit dan aan de noordzijde. Op die manier ontstaan erg grote buitenruimtes, die de bewoners toelaten om maximaal van de natuurlijke omgeving te genieten.”   

Het beton benadrukt de sterke horizontaliteit, terwijl het hout voor een fijnere profilering zorgt en de raamopeningen een mooi ritme genereren.

Duurzaamheid troef

Er zijn twaalf kopse hoekwoningen en 48 langse appartementen met respectievelijk drie en twee slaapkamers voorzien. Buitenkasten markeren de grens tussen twee woonentiteiten en bieden extra bergruimte. “Op het vlak van duurzaamheid kenmerkt ‘Treenity’ zich door enkele sterk concepten”, vertelt Jens Tullen. “Zo is de site regenwaterneutraal. Dankzij een systeem
van regenwaterrecuperatie – lees: hergebruik voor toiletten en buitenkranen – en wadi’s wordt er geen regenwater in de riolering geloosd. Het project is bovendien gasvrij en energiezuinig dankzij de performante gebouwschil en een verwarming met warmtepompen. Zonnepanelen op het dak dragen bij tot de nodige elektriciteitsproductie. Dankzij al deze ingrepen landen we op een E-peil van 17, waarmee ‘Treenity’ zowat de perfectie benadert inzake kwalitatief en duurzaam wonen met een maximaal comfort.”    

Alstanox – Aluminium buitenschrijnwerk

Het aluminium buitenschrijnwerk maakt het visuele plaatje van Treenity compleet. Het is dan ook een project waarop Alstanox bijzonder trots mag zijn. Dit familiebedrijf van de derde generatie wist productkwaliteit opnieuw te combineren met een excellente plaatsing. “Ons geheime wapen is dat we zowel de productie als de installatie met eigen mensen realiseren”, aldus Katja Paeleman, die het bedrijf samen met haar echtgenoot overnam in 2016. In Treenity plaatste Alstanox bijna 1500 m² buitenschrijnwerk, inclusief een waterdichte afwerking met EPDM-folie langs de buitenzijde. “Concreet gaat het over vijftien deuren en tweehonderd ramen van Avantis Smartline 70 SHI van Sapa, dat onderdeel is van Hydro Building Systems Belgium”, vertelt Katja Paeleman. “Verder omvatte het project 108 schuifdeuren van de Confort Smartline 160 SHI-reeks van Sapa. We gebruikten een combinatie van dubbel glas U 1.0 W/m²K en driedubbel glas U 0,6 W/m²K om op alle individuele gehelen een Uw-waarde van maximaal 1,50 W/m²K te behalen. Om thermische en optische redenen werd de beglazing uitgerust met zwarte warm-edge afstandshouders.”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer ION (Waregem)
Architect FVWW Architecten (Antwerpen)
Hoofdaannemer(s) Gesplitste aanneming