Tagarchief: Antwerpse Bouwwerken

Anderlecht, Central Gardens | Sociale stadswoningen met een groen tintje

°2330CentralGardens_Anderlecht_007 kopiëren
Lees het gehele artikel

Het project omvat zes blokken met sociale huurappartementen en een halfopen ondergrondse parking, die optimaal zijn ingebed in een groen kader. Bovendien werd er een innovatief investeringsmodel aan gekoppeld om een aantrekkelijke win-winsituatie te creëren.

We doen de waarheid geen geweld aan als we zeggen dat het dichtbebouwde Anderlecht niet meteen een groene oase is. Vandaar dat vooruitstrevende projecten als Central Gardens er eens zo welkom zijn. Het langgerekte wooncomplex kwam in de plaats van een voormalige drukkerij, die volledig werd afgebroken. Zes nieuwbouwblokken met verschillende groottes bieden samen plaats aan 134 sociale appartementen, die een tot vijf slaapkamers tellen, oppervlaktes van 55 tot 115 m² bestrijken en verhuurd worden via de organisatie ‘Logement pour Tous’. Ze beschikken elk over een terras met zicht op de gemeenschappelijke groenzones. Projectontwikkelaars ION en Alphastone – die samen Central Gardens nv oprichtten – maakten het project nog een tikkeltje bijzonderder door het in de markt te zetten als een aantrekkelijk vastgoedproduct, om zo tegemoet te komen aan de vraag naar betaalbare woningen in de Brusselse regio. Particuliere beleggers kregen op die manier een unieke kans om een prima langetermijninvestering te doen, waarbij ze meteen ook hun steentje konden bijdragen aan de creatie van een toegankelijkere woningmarkt. De ondergrondse parking heeft een capaciteit van 105 plaatsen en wordt beheerd door BePark. Zowel de bewoners van Central Gardens als andere Anderlechtenaren kunnen er een parkeerplek huren.

Zes nieuwbouwblokken met verschillende groottes bieden plaats aan 134 sociale appartementen.

Motelstijl

Central Gardens werd opgetrokken tussen de Weeshuisstraat (niveau -1) en de Obusstraat (niveau 0), waarbij de langgerekte site een hoogteverschil van een volwaardig verdiepingsniveau overbrugt. “Daartussen hebben we de halfopen ondergrondse parking gerealiseerd”, vertelt Dimitry Stockman, projectmanager bij aannemer Antwerpse Bouwwerken (onderdeel van de Eiffage Groep). “De draagstructuur van de appartementsblokken bestaat uit premuren, betonnen vloerplaten en dragende kalkzandsteenwanden. In de appartementen is sprake van binnenmuren in gyproc en polybetonvloeren. De gevels zijn opgebouwd uit cellenbetonblokken en afgewerkt met crepi. De wooneenheden beschikken over prefabterrassen en zijn toegankelijk via ‘buitengangen’, die zijn ingekapseld in ter plaatse gestorte betonstructuren. Deze gaanderijen zijn net als de balkons thermisch en structureel losgekoppeld van de hoofdvolumes, wat in zekere zin resulteerde in een Amerikaans ogende ‘motelstijl’. Extensieve groendaken versterken het groene karakter van de site.”  

De keukens zijn op maat van het project gefabriceerd, geïnstalleerd en afgewerkt. Beeld: Eric Bouvier. (Bron: ION)

Snel schakelen

Hoewel het bouwkundige concept van Central Gardens vrij eenvoudig is, had de realisatie van het project heel wat voeten in de aarde. “Het oorspronkelijke aanbestedingsdossier dateert al van 2012 en door een bestemmingswijziging lag de bouw zelfs twee jaar stil, waardoor we de draad pas eind 2018 opnieuw konden oppikken”, legt Dimitry Stockman uit. “Door de herziening van de plannen waren er heel wat uitvoeringstechnische aanpassingen nodig (aangepaste gevelopbouw, aluminium in plaats van houten schrijnwerk, gevelbekleding in crepi in plaats van houten latwerk …), moest de brandveiligheid herbekeken worden enzovoort. Tegelijkertijd dienden we een strikte planning te hanteren, dus we moesten soms snel schakelen om bepaalde problemen van de baan te krijgen. Voorts was het puzzelen om de gefaseerde uitvoering (eerst de hoofdvolumes, dan de terrasstructuren) en de mix tussen prefab- en ter plaatse gestort beton op punt te stellen. Op 16 november 2020 hebben we de laatste woonblok afgewerkt. Van de coronacrisis hebben we gelukkig relatief weinig hinder ondervonden, want toen de eerste ‘lockdown’ werd afgekondigd, waren we al vrij ver gevorderd met de realisatie van de grootste gebouwen. Enkel bij de bouw van het kleinste volume met drie appartementen heeft het virus ons parten gespeeld, maar ook dat is uiteindelijk op zijn pootjes terechtgekomen. We zijn blij dat het allemaal goed is uitgedraaid!”


Hornicub – Keukens

De 134 wooneenheden van Central Gardens zijn uitgerust met kwalitatieve keukens. Deze werden op maat van het project gefabriceerd, geïnstalleerd en afgewerkt door Hornicub (Brugge), dat al meer dan dertig jaar een vaste waarde is in het keuken-segment. “Het gaat telkens om melamine corpussen met fronten en zichtbare zijden in HPL, inclusief de nodige toestellen”, legt projectleider Jonas Merckx uit. “We waren zeker niet aan ons proefstuk toe, want ’maatwerk in volume’ is onze absolute specia-liteit en de sociale woningbouw is een van onze belangrijkste afzetmarkten. We werken dus niet met standaardmaten, maar stemmen onze keukens telkens tot op de centimeter nauwkeurig af op de plannen van de architect. We beschikken bovendien over de nodige mankracht en expertise om deze projecten snel én kwalitatief te realiseren. Zo hadden we onlangs – in het kader van een ander project – slechts acht weken nodig om 216 keukens te installeren. Ook in scholen en woonzorgcentra zijn we regelmatig aan de slag. Puur maatwerk behoort eveneens tot de mogelijkheden, zoals we recent demonstreerden in een buurtcafé in Kortrijk.” 


Itho Daalderop – Dakventilatoren

Wooncomfort en gebruiksgemak waren belangrijke aandachts-punten in het Central Gardens-project. Vandaar dat er geopteerd is voor de nieuwste generatie dakventilatoren van Itho Daalderop: CAS 3. “Onze CAS 3-units zijn heel licht, wat toch wel ongebruikelijk is voor omvangrijke dakventilatoren”, vertelt marketingmanager Sam Van Gerwen. “Ze wegen slechts 19 kilogram en zijn dus makkelijk door één persoon te dragen – geen onbelangrijk voordeel, aan-gezien daktoegang niet altijd en overal vanzelfsprekend is. Ze zijn ook zeer makkelijk te monteren dankzij de flexibele voetmaat, die op alle mogelijke ventilatieschachten past. De CAS 3-dakventilatoren zijn bovendien uitgerust met een weerbestendige externe regeling en flexibel instelbaar (klokprogramma’s, verschillende snelheden …).
Kortom: het is een uiterst gebruiksvriendelijke passe-partout-oplossing. Op de gebouwen van Central Gardens zijn er een tiental units geplaatst. Onze dochterfirma Codumé Technics stond in voor de levering en de installatie. Samen bieden we een totaalpakket voor de projectbouwmarkt – van technologische ontwikkeling tot en met plaatsing en inregeling. Een gesmaakte formule die ons al heel wat mooie opdrachten heeft opgeleverd! We zijn blij met een referentie als Central Gardens, die bijdraagt tot de opwaardering van de buurt en de verjonging en vergroening van de Brusselse regio.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Central Gardens nv (Waregem) 

Architect B2Ai (Brussel, Gent, Roeselare)

Hoofdaannemer(s) Antwerpse Bouwwerken (Antwerpen)

   

Woonzorgcentrum Bosbeekhof | Sint-Katelijne-Waver

impressie-zijkant-parking-algemeen-kopieren
Lees het gehele artikel

Senioren verhuizen met respect voor erfgoed naar 21ste eeuw

Begin 2019 nemen alle bewoners van woonzorgcentrum Sint-Elisabeth van Zorgbedrijf Rivierenland hun intrek in een gloednieuw gebouw in Sint-Katelijne-Waver. Het woonzorgcentrum krijgt bij die gelegenheid ook een nieuwe naam: Bosbeekhof.

De gebruikte bouwmaterialen zijn op een gevarieerde en tegelijk harmonieuze manier met elkaar gecombineerd: rood genuanceerde baksteen, latwerk met houtuitstraling, architectonisch beton en vezelcementbeplating.

 

“De nieuwbouw is de eerste van drie fases in een totaalproject”, verduidelijkt Sander Theunis, projectingenieur bij hoofdaannemer Antwerpse Bouwwerken. “Na de verhuis van de bewoners beginnen we aan de volgende fase, met name de afbraak van een deel van het bestaande woonzorgcentrum. In het gedeelte dat behouden blijft, zullen we enkele structurele aanpassingen uitvoeren, waardoor er op de begane grond een ‘versmelting’ met de nieuwbouw tot stand zal komen. In dit gedeelte worden een lokaal dienstencentrum met cafetaria, een schoonheidssalon, fitnessruimte, polyvalente zaal en leslokalen ondergebracht, en later ook de kantoren van Zorgbedrijf Rivierenland. Gezien de praktische problemen die ze met zich meebrengt, zal deze renovatiefase de meeste aandacht vergen. Fase 3 bestaat uitsluitend uit de sloop van de bestaande keuken en het vroegere administratief centrum van het lokale OCMW.”

BIM
Antwerpse Bouwwerken maakt in dit project gebruik van BIM (Building Information Modeling). “Daardoor konden we niet alleen mogelijke bouwconflicten vermijden, maar konden we ook met grote prefabwanden, -kolommen, -balken en -trappen werken, wat resulteerde in een versnelling van het bouwproces.” De hoofdaannemer leverde zelf ook een proactieve bijdrage aan de optimalisatie van het concept. “Oorspronkelijk was er een draagstructuur in stalen spanten en trekker voorzien”, zegt Theunis. “Op ons voorstel is deze constructie aangepast, waarbij alleen de schuine spanten bewaard bleven.  }

Antwerpse Bouwwerken werkte niet alleen samen met onderaannemers, maar ook met nevenaannemers. “Vermits die samenwerking gedurende de hele bouwperiode een dynamisch proces is, zijn duidelijke afspraken noodzakelijk om het project tot een goed einde te brengen”, aldus Sander Theunis.

 

Die hebben we op een betonnen voet geplaatst, zodat hun gewicht afdraagt op een betonnen balk. Samen met het studiebureau hebben we zo een conforme lastendaling gerealiseerd, zonder stabiliteitsverlies.”

Klooster
Het oude woonzorgcentrum maakte deel uit van een kloostercomplex. “Het bestaande klooster bleek ongeschikt voor verbouwing tot een nieuw woonzorgcentrum dat voldoet aan de huidige normen”, verklaart Kristof Gebruers van CONIX RDBM Architects. “Een omvorming tot serviceflats was zowel bouwkundig als financieel niet haalbaar. Bovendien staat het kloostergebouw op de lijst van erfgoedgebouwen en moesten de waardevolle delen bewaard blijven.”

Woongroepen
De nieuwbouw omvat drie bouwlagen. Hij telt 92 kamers – evenveel als het oude gebouw. Het Bosbeekhof is ingedeeld in woongroepen van zeven of acht bewoners. Twee woongroepen functioneren telkens als één afdeling en delen de gemeenschappelijke badkamer en bergingen. Op elke verdieping is er één dienkeuken ingericht, van waaruit de maaltijden in buffetvorm geserveerd worden. De afdeling voor verhoogd toezicht is ondergebracht op de begane grond, met rechtstreekse toegang tot een afgesloten belevingstuin.