Tagarchief: Appartementen

Daktuinen blikvangers van Palazzo Verde

NieuwZuid_aug2021_011-kopiëren
Lees het gehele artikel

Palazzo Verde, de recentste woontoren in de Antwerpse nieuwbouwwijk Nieuw Zuid, wordt een van de groenste gebouwen van België. De daktuin is eigenlijk een klein bos. Inclusief het groen op de balkons is hij goed voor 87 bomen, duizend struiken en 1.200 andere planten.

In de groendaken van Palazzo Verde worden 87 bomen, duizend struiken en 1.200 andere planten geïntegreerd.

En daar blijft het niet bij. Naast een binnentuin van 360 m² wordt ook de omgeving groen ingericht. Voor het ontwerp van het L-vormige gebouw met 67 appartementen trok Triple Living de Italiaanse architect Stefano Boeri aan, die zijn sporen al meer dan verdiend had met andere ‘groene’ gebouwen. Het is zijn eerste opdracht in België. De meeste appartementen waren al verkocht lang voor het gebouw was afgewerkt. De kopers zijn vooral mensen uit de Antwerpse rand, die naast het groen en de hedendaagse technieken (het gebouw wordt aangesloten op het lokale warmtedistributienet) ook de uitstekende ligging – vlak bij het stadscentrum – waarderen.

Modulair grid

Het dakgroen is collectief voor de bewoners en verdeeld over drie niveaus. Palazzo Verde bestaat uit circa 6.000 m² woonoppervlakte en 450 m² commerciële ruimte en ateliers. De woongelegenheden bevinden zich op de verdiepingen. De appartementen zijn uitgetekend op een grid van 5 x 5 meter, zodat het gemakkelijk is om ze desgewenst samen te voegen. De binnentuin is ook bereikbaar vanaf het openbare domein via een buitentrap, die is vormgegeven als zitelement.    

STEFANO BOERI
Stefano Boeri (°1956, Milaan) studeerde in 1980 af als architect en behaalde later dat decennium zijn doctoraat. Hij is professor stads-planning aan het Politecnico in Milaan en directeur van het Future City Lab (FCL) van de Tongji University (Shanghai). In 2008 richtte hij Stefano Boeri Architetti op, dat vandaag beschikt over filialen in Shanghai en Tirana. Zijn bekendste realisaties zijn Bosco Verticale in Milaan Vertical City in Liuzhou (China), the Green Cathedral in Amsterdam, House of the Sea in Sardinië en Trudo Vertical Forest in Eindhoven. In de twee woontorens van Bosco Verticale zijn negenhonderd bomen en vijftienduizend struiken geïntegreerd.

De ritmiek van loggia’s en balkons zorgt ervoor dat elke woning beschikt over buitenruimte met variatie in lichtinval en zichten.

Harmonie door eenvoud

Stefano Boeri koos voor een gelimiteerd materiaal- en kleurpalet. Daardoor kwam één geheel tot stand, dat naadloos harmonieert met de omgeving. De bomen en de andere beplanting selecteerde hij op basis van hun gedrag doorheen de seizoenen. De ritmiek van loggia’s en balkons zorgt ervoor dat elke woning beschikt over buitenruimte met variatie in lichtinval en zichten. De geschrankte terrassen, de trapsgewijs opgetrokken gevels en het over de gevels uitwaaierende groen zijn typische kenmerken van Boeri.    

De appartementen zijn uitgetekend op een grid van 5 x 5 meter.

Slimme waterhuishouding

“Als groot bouwbedrijf zijn we al veel gewend”, zegt projectleider Jens Piedfort van hoofdaannemer Van Laere. “Maar een gebouw met dit volume aan bomen is toch uniek. We moesten de draagkracht van het gebouw niet alleen berekenen op basis van het gewicht van de bomen, maar ook rekening houden met de felle Scheldewind. Naast dikkere betonplaten impliceerde dit de installatie van stalen spankabels om de kluiten te verankeren. Naarmate de bomen groeien zullen die kluiten zich nog steviger vastzetten.” De bomen worden gevoed met in bufferbekkens opgevangen regenwater. “De pompen om het water weer omhoog te stuwen werken volautomatisch. In de boombakken zijn vochtmeters aangebracht, die de pompen draadloos aansturen.”

TECHNISCHE FICHE
Bouwheer
Triple Living (Antwerpen)
Architect
Stefano Boeri (Milaan, Italië)
Hoofdaannemer(s)
Van Laere (Zwijndrecht)

Riant wonen op het Eilandje. Oud havenhuis maakt plaats voor exclusieve appartementen

unnamed-file
Lees het gehele artikel

Het heeft die functie zo uitstekend vervuld dat het zelf overbodig werd en plaatsmaakte voor het luxueuze woongebouw Aequor. Dat is – niet toevallig – het Latijnse woord voor waterspiegel.

Toen het havenbedrijf enkele jaren geleden verhuisde naar het nog nieuwere Havenhuis verderop in het oude havengebied, was de omgeving van het Willemdok al uitgegroeid tot een toplocatie met zelfs voor oud-Antwerpen buitengewone allures. Toen de haven haar ‘oude’ stek aanbood op de vastgoedmarkt, konden eigenlijk alleen ontwikkelaars van topwoningen daar financieel in meespelen. De verkoopprijs bedroeg 26 miljoen euro.

Projectontwikkelaars Bermaso en VL Holding klopten aan bij Binst Architects, dat een fraai ontwerp uitwerkte voor deze exclusieve locatie. Samen onderzochten ze de mogelijkheid om de structuur van het bestaande gebouw te hergebruiken. Dat bleek al snel geen haalbare kaart te zijn. Zo waren de vloeren van het bestaande gebouw onvoldoende draagkrachtig voor een woonfunctie en was het opgetrokken volgens de energienormen van twintig jaar geleden. Bovendien speelde het met diverse vloerniveaus en bevonden de technische kanalen zich niet op de voor een woongebouw geschikte plaatsen. Daarom is het bestaande geheel volledig afgebroken.

Peeters en Zonen – Sanitair, verwarming, koeling, regenwater- afvoer en brandblusinstallatie
Als toonaangevend installatiebedrijf in België en onze buurlanden mag Peeters en Zonen, opgericht in 1945, terugblikken op een succesvol verleden met een continue groei binnen alle marktsegmenten. Het beschikt over een erkenning in klasse 7 D16 en D17 en klasse 6 D18, zodat zowel aannemers als industriële en particuliere klanten er een beroep op kunnen doen. Vandaag richt de onderneming haar blik vooral op de toekomst. De nieuwe bedrijfsgebouwen in de industriezone Kanaal-Noord in Bree staan symbool voor ambitieuze plannen. “Dankzij onze continue focus op de behoeften van onze klanten en de motivatie van onze 65 medewerkers geloven we rotsvast in verdere expansie”, aldus gedelegeerd bestuurder Dries Peeters.

In het Aequor-complex leverde en plaatste Peeters & Zonen het sanitair, de verwarming, de koeling, de regenwaterafvoer (Pluvia-systeem) en de brandblusinstallatie. “Voor de vloerverwarming in de appartementen, samen goed voor 8.000 m², gebruikten we toekomstgerichte technieken. De hoge condensatiegraad van de ketels in de gemeenschappelijke stookplaats – of in de toekomst een warmtepomp – maken een energiezuinig lagetemperatuurregime van 30 à 40° C mogelijk. In de centrale stookplaats wordt ook het sanitair tapwater verwarmd”, zegt projectleider Bert Franssen. “Aequor onderscheidt zich van andere projecten door de hoge afwerkingsgraad. Het vergde ook de integratie van speciale toepassingen, zoals voor de aan- en afvoer van sanitair water, de drukpompen voor de regenwaterbehandeling, de bufferputten, het fecaliënwater, de drukverhogingen voor sanitair en brandwater met captatie uit bufferput en de VRV-installatie voor de koeling en verwarming van de commerciële panden en de loft.”

Peeters en Zonen werkte recent ook mee aan onder meer de Zeepziederij, de nieuwe gemeentelijke theaterzaal van Bree, aan de uitbreiding van hostellerie La Butte aux Bois in Lanaken en aan de appartementsgebouwen de Heuf in Overpelt.

Complexe taak voor aannemer

“Enkel de ondergrondse parking bleef behouden”, vertelt projectleider Arno Van Dosselaer van hoofdaannemer Van Laere. “Dat kon niet anders, want die parking omvat een grotere oppervlakte en wordt gedeeld met diverse buurgebouwen. Maar dit zadelde ons wel op met een probleem: de funderingen waren niet berekend op een veel hoger gebouw dan het vrij compacte havenhuis.” Van Laere bedacht een complexe, maar efficiënte oplossing. “We maakten gaten in de bestaande vloerplaat, namen de oude paalfundering weg en vervingen ze door een nieuwe fundering met veel meer draagkracht.” Tijdens die werken moest de parking wel bruikbaar blijven voor de andere gebruikers. “Daarom hebben we met verdeelmatten en tijdelijke inrijhellingen gewerkt”, vult Van Dosselaer aan.

“De bewoners profiteren maximaal van de unieke ligging”

BWV – Ventilatie
De appartementen van Aequor zijn individueel uitgerust met een ventilatiesysteem D, wat mechanische aanvoer van zuivere en mechanische afvoer van verbruikte lucht impliceert. “Dat is in woongebouwen de beste keuze”, zegt Wim Borgmans, zaakvoerder van BWV (Wommelgem), dat de ventilatie installeerde. “Het is een erg energie-efficiënte oplossing, aangezien ze warmte onttrekt aan de afgevoerde lucht en die overbrengt op de aangevoerde, verse lucht. Het is ook de comfortabelste oplossing, omdat ze geen hinderlijke geluiden veroorzaakt. In een systeem met natuurlijke ventilatie via roosters kunnen die geluiden wel ontstaan.”

BWV is al ruim vijftien jaar een gevestigde waarde in het ventilatielandschap. Het beschikt over eigen CAD-tekenaars en een eigen EPB-verslaggever voor ventilatie. Het is ook in staat om de lekdichtheid van kanalensystemen te meten. “Wij focussen ons hoofdzakelijk op projectbouw, kantoren, rook- en warmteafvoer in parkings en industriële toepassingen. Onze belangrijkste opdrachtgevers zijn dan ook projectontwikkelaars, algemene aannemers, grote HVAC-aannemers en beheerders van bestaande gebouwen.” BWV stond of staat ook in voor de ventilatie van onder meer de Antigoon-woongebouwen in Antwerpen, woonproject Mahatma Gandhi in Mechelen, de Antwerpse RVA-kantoren en de high-tech lakstraat van Group Beerens op de voormalige site van General Motors in Antwerpen. Deze laatste moet een onderdeel worden van de modernste carrosseriefabriek ter wereld.

Strakke timing

Een andere uitdaging was het krappe tijdbestek: “We zijn erin geslaagd om de vooropgestelde planning te respecteren. We konden het bouwtempo strak houden door zoveel mogelijk gebruik te maken van prefabmaterialen – balken en kolommen, maar ook wanden en terrassen – en ze just in time te laten leveren, ook vanwege de beperkte beschikbare stockageruimte.”

Binst Architects moest twee verschillende zienswijzen met elkaar verzoenen. De projectontwikkelaars wilden de toekomstige bewoners zoveel mogelijk laten profiteren van de unieke ligging. Dit hield vooral in dat ze langs de waterkant streefden naar grote terrassen en zo ruim mogelijke raampartijen om het panoramische uitzicht te optimaliseren. Het stadsbestuur zocht vooral
harmonie met de bestaande bebouwing. Die bestond oorspronkelijk uit negentiende-eeuwse pakhuizen, zoals Sint-Felix. De architectuur van nabijgelegen recente woonprojecten was daar al op gebaseerd.

Eensgezindheid

Architect Luc Binst opteerde bijgevolg voor een sterk beglaasde waterkant, terwijl de andere gevels een vrij gesloten karakter kregen. Langs de waterkant vermeed hij een stapeling van appartementen, maar rangschikte hij de woongelegenheden zoals bakstenen in een halfsteens metselverband. Dat sloot, mits wat schaalverschil, goed aan bij de bakstenen omgeving. De stad en de projectontwikkelaars konden zich hier allebei in vinden. “Het glas in een robuust kader geeft de omgeving een actuele présence”, aldus Binst. “Ondanks het strakke gevelkader is er binnen in het gebouw veel vrijheid mogelijk.”  

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
VL Holding en Bermaso (Antwerpen)

Architect
Binst Architects (Antwerpen)

Hoofdaannemer(s)
Van Laere (Zwijndrecht)

Brussel, B House | Zeven witte torens met gepersonaliseerde appartementen

nnn3434-kopieren
Lees het gehele artikel

Sinds enkele maanden sieren twee witte gebouwen de Georginlaan in Schaarbeek. Enkele meters verderop worden er vijf gelijkaardige torenvolumes opgetrokken op het grondgebied van de gemeente Evere. In totaal gaat het dus om zeven woonentiteiten, die op een oppervlakte van 31.270 m2 plaats zullen bieden aan tweehonderd appartementen en ‘activiteiten voor de productie van immateriële goederen’ op het gelijkvloers en de eerste verdieping. Het mag duidelijk zijn: B House is een omvangrijk en prestigieus project dat de directe omgeving een nieuw elan geeft.

B House is ontworpen door Axent Architects, in opdracht van bouwheer Capital Construct, dat ook de vermarkting van de appartementen op zich neemt. Het project wordt gerealiseerd door de THV Ondernemingen Louis De Waele – Socatra. Opvallend is dat het zich uitstrekt over twee gemeenten en dat het dus ook in twee verschillende fases uitgevoerd wordt (één per gemeente), maar dat er toch sprake is van één gezamenlijke bouwvergunning. De eerste fase, in Schaarbeek, omvat 86 wooneenheden en commerciële functies op het gelijkvloers. Deze twee blokken zijn opgeleverd in juni 2019. De tweede fase met 114 wooneenheden, in Evere, is volop in aanbouw en zal klaar zijn in april/mei 2020. Elke fase nam iets minder dan drie jaar in beslag, wat weinig is gezien de omvang van het project.

B House: witte torengebouwen met gepersonaliseerde appartementen in Evere en Schaarbeek.

 

Klimatologische omstandigheden overwinnen

Nochtans was het allemaal niet eenvoudig. “De schil en de architectuur van het project zijn technisch gezien erg goed ontworpen”, vertelt Nicolas Wynants, werftechnicus bij Ondernemingen Louis De Waele. “We moesten echter rekening houden met het weer en de seizoenen. De gevelpanelen zijn in putje winter op de onderliggende houtstructuur verlijmd. Om de planning te kunnen opvolgen, moesten we creatief te werk gaan, want er golden enkele belangrijke voorwaarden. Zo mochten de gevelpanelen niet verlijmd worden in het geval van regenweer of te lage buitentemperaturen. We moesten eveneens waken over de vochtigheidsgraad. Uiteindelijk hebben we een systeem geïnstalleerd om warme lucht op de afgedekte steigers te blazen. Zo konden we de koude tegengaan en een minimumtemperatuur van 5 °C garanderen.”

De borstweringen van de balkons hebben een bijzondere look.

 

Keuze van de kopers respecteren

“Een andere moeilijkheid was dat we (uiteraard) maximaal rekening moesten houden met de keuze van de kopers”, vervolgt Nicolas Wynants. “Op het moment dat ze een appartement kochten, waren ze vrij om bepaalde aanpassingen door te voeren – van kleine ingrepen zoals de verplaatsing van stopcontacten tot grote wijzigingen zoals de verplaatsing van de keuken. Dit alles had uiteraard een invloed op de technieken en de plannen. We moesten ons ervan verzekeren dat alles correct was en ter plaatse goed opgevolgd werd. Het was zaak om die wijzigingsverzoeken voor de start van de uitvoeringsfase en de installatie van de technieken te verwerken. Een goede communicatie met alle betrokkenen en een dito coördinatie waren met andere woorden cruciaal. Kortom: in dit project moesten we heel wat flexibiliteit en creativiteit
aan de dag leggen – niet alleen om de eisen van de toekomstige eigenaars te kunnen inwilligen, maar ook om de specifieke klimatologische omstandig-heden te overwinnen.”
  

De Villardell | Genk – Groene oase vlak bij stadscentrum

Lees het gehele artikel

Het centrum van Genk krijgt er in de loop van 2019 een kwalitatief woongebied bij: De Villardell. Aan de Sint-Martinuskerk verrijst een nieuwbouwproject met 84 appartementen. Verdeeld over vier moderne blokken, moet De Villardell een zachte overgang tussen het dense stadscentrum en het groene buitengebied creëren.

Genk   De Villardell

De Villardell ontleent zijn naam aan het ‘Zwaard van Vilardell’, een van de bekendste mythologische zwaarden uit de geschiedenis van Catalonië. Bisschop Sint-Maarten van Tours versloeg er volgens de legende een draak mie. Die Sint-Maarten is de patroonheilige van Genk en meteen ook degene naar wie de nabijgelegen kerk vernoemd is. De naamgeving vloeit dus voort uit de cultuur van de gemeente, net zoals het project is ingebed in het bestaande stadsweefsel.

Focus op groen

Het project is het resultaat van een publiek-private samenwerking (pps), die al in 1998 startte en verlengd werd om de zone achter de Sint-Martinuskerk verder te ontwikkelen. Het stadsbestuur heeft de gronden verkocht om deze pps mogelijk te maken en het eindresultaat te kunnen beïnvloeden. Het concept werd ontwikkeld door het Limburgse architectenbureau a2o architecten, dat eveneens de Limburgse zorgacademie en de nieuwe gebouwen van scholengemeenschap Kasog ontwierp. Met een focus op groen in het ontwerp – dankzij groendaken en overvloedige beplanting op het centrale plein – moet De Villardell het beste van twee werelden combineren: stedelijke nabijheid en een rustige, natuurlijke woonomgeving. De ontwikkeling grenst aan de noordzijde aan een groene helling, terwijl de aanleg van groene aders tussen de appartementen een geleidelijke overgang van stad naar natuur garandeert.

Divers publiek

Het Genkse woonproject omvat 84 appartementen van verschillende types en groottes – van 65 tot 200 vierkante meter – en moet een divers doelpubliek aantrekken. Aannemer van dienst was Cordeel Hoeselt, dat opereerde in opdracht van Vlaeco – een samenwerking tussen Vlaeynatie, Aertssen en Cordeel. Wouter Moons, projectleider bij Cordeel Hoeselt: “Alle appartementen beschikken over een zuidgericht terras en de duplexen op de bovenste verdieping over een extra ruim terras met zicht op het binnenplein en de stad. De bewoners van de gelijkvloerse appartementen hebben dan weer toegang tot een privatieve tuin.”

Qua gevelbekleding koos de architect voor een blauw-rood gesinterde baksteen. Die zal, in combinatie met de kleiklinkers van de verharde delen in de buitenaanleg, een rustieke en warme atmosfeer creëren. Dat rustieke aspect wordt op zijn beurt onderbroken door strakke en massieve geprefabriceerde betonelementen, die een moderne architectuur verhullen. Moons: “Om de link tussen stad en natuur nog duidelijker te maken, renoveren en privatiseren we de verbindingstrap tussen de Molenstraat en het groene binnenplein van De Villardell.”

Parkeren in de stad

Met De Villardell willen de aannemers niet alleen de woon-, maar ook de parkeergelegenheid in Genk kwalitatief opwaarderen. Moons: “Onder het wooncomplex legden we een parking van twee verdiepingen aan, met plaats voor ruim 280 auto’s. Een deel ervan komt toe aan de bewoners van De Villardell, de andere worden verder ontwikkeld door de stad. Op die manier verlagen we de parkeerdruk in het centrum.” De eerste appartementen van De Villardell zullen klaar zijn in maart 2019 en worden verkocht via Theunis Vastgoed. Tegen het einde van het jaar moet het volledige project afgerond zijn.