Tagarchief: Assistentiewoning

Residentie Amorosa | Wervik

Villa-Amorosa-006-_MG_6802-kopiëren
Lees het gehele artikel

Dynamische assistentiewoningen met huiselijke sfeer

Residentie Amorosa is een nieuwbouwproject met assistentiewoningen in Wervik. Het woonblok met 28 flats is voorzien van een ondergrondse parking. “Zo vermijden we extra parkeerdruk in het stadscentrum”, legt architect Johan Ketele uit.

Villa AmorosaOm het langwerpige perceel optimaal te benutten, nam het gebouw een L-vorm aan.

Een seniorenflat met een directe link naar een zorgfaciliteit, het is geen overbodige luxe. De assistentiewoningen van Mater Amabilis liggen recht tegenover het gelijknamige woonzorgcentrum, op een langwerpig bouwterrein naast een lagere school. De uitdagingen die met deze specifieke ligging gepaard gingen, zette Architectenburo Johan Ketele om in opportuniteiten. Zoals de ondergrondse parking en de bijzondere vorm van het ontwerp.

L-vormig gebouw
Om het diepe, langwerpige terrein optimaal te benutten, nam het appartementsblok een L-vormige structuur aan. Het sluit aan bij de sporthal van de school en plooit zich als het ware rond de speelplaats voor de kinderen. “De voorgevel is aan de kleine kant”, licht de architect toe. “De ramen en de woonkamers van de flats zitten aan de zuidzijde. Zo behouden we een respectabele afstand tot de buren en bewaren we ieders privacy.”

Villa Amorosa

Boven op het rode basisblok staat een inspringend volume. In tegenstelling tot gelijkaardige gebouwen met de klassieke rode en bruinachtige gevelstenen is dat topvolume aangekleed met grijze Rockpanel. “Die drie materialen creëren elk een eigen sfeer. Het is de visuele dialoog tussen de verschillende volumes die het gebouw zijn specifieke karakter geeft.” De kamers liggen allemaal aan dezelfde zijde van de gang. De andere muur grenst aan een ommuurd binnentuintje. Vanuit de centrale gang, met veel natuurlijk licht, kunnen de bewoners de kinderen zien spelen op de speelplaats. Een dankbare extra.

Villa AmorosaDe klassieke hoekdouche heeft een deur in twee delen, zodat de bewoners gemakkelijk van buitenaf gewassen kunnen worden.

Een huiselijke sfeer
Architectenburo Johan Ketele speelt ook vaak een bepalende rol bij de binnenafwerking. In Residentie Amorosa was het eveneens betrokken bij de keuze voor de interieurmaterialen en de uitwerking van de keuken. Daarbij besteedde het de nodige aandacht aan huiselijke gezelligheid. De keramische tegels met parketlook brengen extra warmte in de woningen. Alle flats beschikken over een privaat terras aan het hoekraam van het slaapgedeelte. Vanuit de woonkamer blijft het brede gezichtsveld optimaal, maar is er tegelijk toegang tot de rolstoeltoegankelijke buitenruimte. Die focus op functionaliteit zien we ook terug in de bijzondere douchedeuren. De klassieke hoekdouche heeft een deur in twee delen. Zo kunnen de bewoners gemakkelijk van buiten de douche gewassen worden, zonder alles nat te maken. “En je kan ze uiteraard evengoed gebruiken als gewone douchedeur”, benadrukt Ketele.

Ervaring met zorgarchitectuur
Johan Ketele startte in 1987 als zelfstandig architect. Al snel groeide zijn eenmansonderneming uit tot een bureau met een vijftal medewerkers, die meewerkten aan het (ver)bouwen van woningen en appartementen. Doorheen de jaren focuste het Architectenburo meer en meer op de zorgsector. “Vandaag werken we vooral voor de bejaardenzorg en realiseren we vaak speciale faciliteiten voor mensen met een beperking. We ontwerpen al meer dan twintig jaar assistentiewoningen, die destijds nog ‘serviceflats’ genoemd werden. We hebben alle bijzondere vereisten intussen goed onder de knie”, besluit Johan Ketele.

Tekst Stephanie Demasure    |    Beeld Johan Ketele


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
WZC Mater Amabilis (Wervik)

Architect
Architectenburo Johan Ketele (Kortrijk)

Hoofdaannemer(s)
Vuylsteke-Eiffage NV (Meulebeke)


Participanten aan het woord

Stuca Project – Pleisterwerken

Villa Amorosa

Pleisteren en plamuren zit het team van Stuca Project in het bloed. Een tiental vaklui gingen enthousiast aan de slag op de werf van Residentie Amorosa. Met een strakke timing en oog voor detail namen ze alle pleister- en plamuurwerken voor hun rekening. Naast een klein stuk gevelbepleistering brachten ze vooral binnenbepleistering aan: de basis voor de interieurafwerking van het volledige pand.

“Op technisch vlak waren de pleisterwerken voor Residentie Amorosa redelijk standaard”, weet Gregory Veys, zaakvoerder van Stuca Project. “Maar gezien de context van het project was dit toch een opdracht op maat van ons bedrijf. We onderscheiden ons van andere stukadoorfirma’s door een specialisatie in B2B. De dienst voor, tijdens en na de werken is perfect afgestemd op de eisen van onze klanten. We gaan grote projecten niet uit de weg, integendeel! Net daarom doen bouwpromotoren, aannemers en andere opdrachtgevers voor grotere projecten vaak een beroep op Stuca Project.”

Timing was een cruciaal aandachtspunt bij de pleister- en plamuurwerken. “Verwachtingen omtrent de planning worden steeds vaker een standaarduitdaging in projecten. Zeker gezien onze focus op de B2B-markt”, zegt Gregory Veys. “We werkten verdieping per verdieping af, telkens met respect voor de tussentijdse deadline.”

Stuca Project bestaat bijna tien jaar. Met een achtergrond als verkoper ging Gregory Veys aan de slag in de bouwsector. Hij ontdekte er zijn passie voor pleisterwerken. Die deelt hij vandaag met acht eigen medewerkers en een ruime achterban van onderaannemers. “Ik kan rekenen op een vijftigtal ervaren stielmannen. Zo slagen we erin om elke opdracht kwalitatief en tijdig af te werken.”

WZC Maria Middelares | Rekkem

Lees het gehele artikel

Eigentijdse assistentiewoningen met knipoog naar vroeger

In de loop van de komende jaren zal zorgcampus WZC Maria Middelares in Rekkem een ware metamorfose ondergaan. Met de bouw van 25 assistentiewoningen is de eerste fase inmiddels afgerond. Hiermee is meteen een positieve toon gezet, want het complex geeft het straatbeeld een nieuw elan met zijn dynamische architectuur.

Architectuur REKKEM

De assistentiewoningen bevinden zich aan de zijde van het dorpsplein, waar vroeger drie huizen met allerlei aanbouwen stonden. Het was de bedoeling om één vloeiend geheel te realiseren, gekoppeld aan de aanpalende woningen. “Een conceptuele uitdaging”, vertelt ontwerper Egbert Mol. “Met drie volwaardige bouwlagen en een vierde gedeeltelijk ingevulde laag lieten we het complex qua hoogte mooi in het straatbeeld passen. Qua afwerkingsmaterialen kozen we voor wit pleisterwerk,  afgewisseld met donkere, dwarse pleistervlakken. Hiermee integreert het gebouw zich niet alleen perfect in de omgeving, maar krijgt het ook een toekomstgerichte en dynamische look. Deze wordt nog versterkt door de overdekte buitengaanderij die de bewoners van zeventien flats naar hun voordeur leidt.

Architectuur REKKEMDe zeventien flats aan de buitengaanderij zijn van het doorzontype.

Ter hoogte van de woonkamers valt deze iets breder uit, waardoor er terrasjes ontstaan. We kozen echter niet uitsluitend om esthetische redenen voor dit concept. Het is immers ook een ideale manier om het gevoel van vroeger opnieuw op te roepen, toen het sociale leven zich nog vaak op straat afspeelde. De buitengaanderij laat de bewoners toe om een praatje met elkaar te maken terwijl ze beschermd zijn tegen zon, wind en regen. De overige acht flats beschikken over een privéterras dat uitkijkt op het dorpsplein.”

Architectuur REKKEMDe buitengaanderij roept het gevoel van vroeger op, toen het sociale leven zich nog vaak op straat afspeelde.

Energiezuinige en comfortabele flats
De allerbelangrijkste troef van het ontwerp is echter dat de smalle bouwdiepte van het terrein optimaal kon worden benut. De totale benutbare oppervlakte van het complex bedraagt 2.834 m², terwijl het terrein amper 1.393 m² groot is. Egbert Mol: “De zeventien flats aan de buitengaanderij zijn van het doorzontype, waardoor we het te verwarmen bouwvolume konden optimaliseren. In combinatie met warmtepompen en zonneboilers resulteerde dat in erg energiezuinige woningen.”

Alle woningen beschikken over een ruime, ingerichte keuken en badkamer, een slaapkamer en bergruimte met aansluiting voor wasmachine. De lay-out is rolstoelvriendelijk en specifiek afgestemd op de behoeften van de bewoners. In een volgende fase komt er nog een vernieuwbouw van het huidige woonzorgcentrum met 113 woongelegenheden bij. Dit zal gepaard gaan met een herschikking van de bebouwing op het terrein, wat onder meer tot een efficiëntere exploitatie en een grotere groene ruimte zal leiden.  

Tekst Els Jonckheere    |    Beeld Detoo Architects
Uitgelichte afbeelding: 
Qua afwerkingsmaterialen is er geopteerd voor wit pleisterwerk, afgewisseld met donkere, dwarse pleistervlakken.


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
CZD Sint-Vincentius (Lo-Reninge)

Architect
De Vloed Architects (Destelbergen)