Tagarchief: AZ Betonvloeren

Beveren, NAC | Beveren centraliseert op uiterst ecologische wijze

ac_20190703_00032-kopieren
Lees het gehele artikel

Begin 2020 verhuizen alle gemeente- en OCMW-diensten van Beveren naar een gloednieuw administratief centrum waar ook het korps van de politiezone Waasland-Noord zijn intrek zal nemen. Met een prijskaartje van 34 miljoen euro is dit het duurste gebouw waarin de gemeente ooit geïnvesteerd heeft. Maar de inwoners krijgen waar voor hun geld. De Bevernaar mag zich immers verwachten aan een optimale service in een bijzonder duurzaam gebouw, dat het Gravenplein een nieuw architecturaal elan geeft.

De zonwering is een van de vele mooie details die het gebouw een speciale dynamiek geven.

 

Over dit spraakmakende project is al veel geschreven en gediscussieerd. Vooral het hoge prijskaartje bleek voor velen een doorn in het oog te zijn. Het gemeentebestuur heeft de plannen echter altijd met veel enthousiasme verdedigd. “We zijn niet over één nacht ijs gegaan”, aldus burgemeester Marc Van de Vijver. “We zijn al in 2006 gestart met de ontwikkeling van een concept waarbij alle diensten gecentraliseerd zouden worden, inclusief het OCMW en de politie. Dat het project een groot budget zou vergen, was redelijk snel duidelijk. Omwille van de verschillende functies moest het een gebouw met een zekere omvang worden. Daarnaast wilden we met het gemeentebestuur resoluut de ecologische kaart trekken. Het NAC moet ook qua duurzaamheid een voorbeeldfunctie vervullen.”

Het NAC annex politiekantoor voldoet met een E-peil van 40 aan de BEN-normen.

 

Dynamische architectuur

Het NAC is opgetrokken op de plaats waar zich voorheen een parking en een gemeentelijke begraafplaats bevonden. “De architect opteerde voor een ontwerp waarbij vier bouwblokken onderling met elkaar verbonden zijn”, aldus afdelingshoofd grondgebiedzaken Bart van Zele. “Het gaat om een politiekantoor, een blok waarin een ‘dienstenmarkt’ en een raadzaal zijn ondergebracht en twee kantoorblokken die de backoffice van de gemeente en het OCMW onderdak verschaffen. Het aantal bouwlagen varieert van drie tot vier, inclusief de kelders. Dit resulteert in een benutbare oppervlakte van circa 18.000 m², waarmee we onze capaciteit aanzienlijk uitbreiden. Gezien de grote omvang van het gebouw lag de keuze voor een betonstructuur voor de hand. Deze is afgewerkt met rode steenstrips, die op isolatieplaten gekleefd zijn. De combinatie met het aluminium schrijnwerk, de glasgordijngevels, de groendaken en de terrassen zorgt voor een dynamisch gebouw dat het Gravenplein een markante touch geeft.”

Een deel van het personeel is al aan de slag in de gloednieuwe kantoren.

 

Ecologisch hoogstandje

Het gemeentebestuur van Beveren slaagt ook glansrijk in zijn duurzaamheidsmissie, want het ziet ernaar uit dat het gebouw een E-peil van 40 zal halen. “Hiermee voldoen we aan de voorwaarden voor een BEN-gebouw”, legt Bart Van Zele uit. “We kozen voor een geothermische installatie met een warmtepomp, waarbij de warmte en koeling via klimaatplafonds worden afgegeven. Een geautomatiseerde zonwering voorkomt oververhitting. Op de daken zullen 360 PV-panelen een groot deel van onze energievraag
invullen. Daarnaast zijn er ook nog zonnecellen geïntegreerd in de glazen luifels van de parking.” Er zijn echter nog tal van andere ecologische ingrepen doorgevoerd. Zo wordt het regenwater opgevangen in ondergrondse citernes van 100.000 liter en maximaal hergebruikt voor sanitaire doeleinden en het bevochtigen van de groendaken. Bovendien is het gebouw opgetrokken met een maximum aan duurzame en recycleerbare materialen (Cradle to Cradle voor gipskarton, FSC-label voor hout, Ecolabel voor aluminium, woodwool voor isolatie …).
  

 

De eerste van de vier blokken zal dienstdoen als het nieuwe politiekantoor van zone Waasland-Noord.