Tagarchief: B2Ai

Zottegem demonstreert onderwijs van de toekomst

IMG_1391_0001
Lees het gehele artikel

De kleuter- en basisschool van het Koninklijk Atheneum Zottegem startten in het voorjaar met een vernieuwende onderwijsmethode. Traditionele klassen worden vervangen door instructielokalen, flexibele open leerruimtes en stille werkzones. Bedoeling is de kinderen te stimuleren om voortdurend te leren, hun eigen weg te volgen en ervaringen op te doen. Een nieuwbouw met een spectaculaire inrichting biedt alvast het perfecte kader om deze ambities te verwezenlijken.

De blikvanger is een spectaculair atrium met theater en grote glijbaan.

De laatste twee jaar leek de campus van het KAZ aan de Meerlaan meer op een bouwwerf dan een educatieve site. Een compleet nieuwe school en sporthal bouwen op een terrein dat al uit zijn voegen barst: het was voor alle partijen een uitdaging. De inspanningen werden echter beloond, want het eindresultaat is ronduit impressionant te noemen en weerspiegelt perfect de visie van Scholengroep 20 op het onderwijs van morgen. Dat deze kleuter- en basisschool als een toonbeeld kan worden beschouwd, is vooral te danken aan de inventiviteit van het consortium dat het project in ‘Design & Build’-formule kreeg toegewezen. “Samen met B2Ai, designstudio Rosan Bosch, VK Architects & Engineers en landschapsontwerper Denis Dujardin hebben we echt een vernieuwend schoolgebouw afgeleverd”, vertelt Pieter-Jan Vanlerberghe, projectleider van Alheembouw, het klasse 8-aannemings-bedrijf dat het concept naar de praktijk vertaalde. “Het is een van de eerste scholen die volgens deze pedagogische visie is gebouwd en waarbij ontwerp, pedagogie en organisatie volledig op elkaar zijn afgestemd.”    

Breken met wetmatigheden

Het nieuwe gebouw kreeg een Z-vorm en biedt plaats aan meer dan 320 kleuters en leerlingen. De blikvanger is een spectaculair atrium met theater en grote glijbaan. Verder werden op het gelijkvloers een didactische keuken, een sportzaal en enkele werkruimtes/bureaus ondergebracht. Een volledige vleugel is voorbehouden aan de kleuters, die ook hun eigen speelplaats hebben. Met een junglegym, een nestruimte en veel speelhoekjes is het een paradijs voor de allerkleinsten geworden. “De eerste en tweede verdieping zijn grotendeels open ruimtes met enkele instructielokalen en fluisterzones als werkplekken”, verduidelijkt Pieter-Jan Vanlerberghe. “Daarnaast is er sprake van parlementen voor discussies en samenwerking, creazones waar de kinderen creatief bezig zijn, discovery-klassen om te experimenteren, een heuse ‘green room’ om video’s op te nemen … De inrichting breekt met alle wetmatigheden die we met scholen associëren. Vandaar dat de uitdaging voor ons niet zozeer in het bouwtechnische schuilde, maar wel in de interieurafwerking. En dan spreken we vooral over het maatwerkmeubilair, met ontwerpen die soms zelfs de grenzen van het mogelijke opzochten.” 

Gebouw onder de loep

Het gebouw heeft een benutbare oppervlakte van 4.400 m² en is opgetrokken in een structuur van prefabbeton. Op het gelijkvloers werd gewerkt met holle geïsoleerde betonwanden met een plankenstructuur en op de verdiepingen met metselwerk, dat werd afgewerkt met Thermowood-vurenhout met unicusprofilering. De daken zijn afgewerkt met roofing en voor de helft ingericht als groendak. Er werd geopteerd voor zowel harde als soepele vloerbekleding: de circulatieruimtes kregen keramische vloertegels, terwijl er in de lesruimtes linoleum werd toegepast. En qua plafonds is er geopteerd voor akoestische tegels.    

Naturoof – Groendaken

Leren in een groen kader is altijd aangenaam. Daarom combineert het KAZ een ecologische omgevingsaanleg met groendaken op het nieuwe schoolgebouw en de sporthal. Bijkomend voordeel is dat deze oplossing de dakdichting extra beschermt, voor een verhoogde opslag van water op het dak zorgt en het gebouw visueel aantrekkelijker maakt. Om het beoogde resultaat op lange termijn te garanderen, schakelde de hoofdaannemer Naturoof uit De Pinte/Roeselare/Aalst in. Deze specialist op het vlak van groendaken en daktuinen onderscheidt zich immers via een praktische aanpak met doordachte ontwerpen, die worden gerealiseerd door een eigen team van hoogopgeleide mensen met de nodige attesten. “We willen onze klanten een oplossing bieden waarvan ze jarenlang de vruchten plukken”, vertellen zaakvoerders Matthias Leperre en Simon Casier. “Daarom investeren we ook flink in onze nazorg: een medewerker houdt zich voltijds bezig met het inplannen van de onderhoudswerken, die we eveneens met eigen mensen uitvoeren.” Voor het KAZ ontwikkelde Naturoof groendaken met een verhoogde biodiversiteit dankzij de toepassing van een dikker substraatpakket dan normaal. Dit werd ingezaaid met grassen en een kruidenmengsel. “Het zijn semi-extensieve groendaken zoals we er dagelijks plaatsen”, aldus de zaakvoerders. “Ook in dit project zorgden we in een mum van tijd en zonder veel overlast voor de andere aannemers voor een kwalitatief eindresultaat.”

Interhoro – Interieurafwerking 

De nieuwe kleuter- en basisschool van het KAZ kenmerkt zich door een flexibel aanpasbaar interieur, waar vormen en kleuren centraal staan. Achter de speelse uitstraling schuilt echter flink wat complexiteit en vakkennis. Voor familiebedrijf Interhoro uit Lauwe was het zelfs een van de meest uitdagende projecten van de laatste jaren. “Nochtans zijn we een en ander gewoon”, vertellen bestuurders Kelly en Lenz Counye. “Sinds 1968 specialiseren we ons in interieurafwerking, en dan meer bepaald in het leveren en plaatsen van systeemplafonds, gipskartonwanden en -plafonds, allerhande deuren en glazen wanden en deuren. Voorbeelden van ons werk zijn terug te vinden in meerdere Aldi-filialen, Meubelen Toff in Dottenijs, Sportschool Bloso in Gent, Garage Vandecasteele in Kortrijk … In het KAZ installeerden we meer dan 3.800 m² systeemplafonds en circa 1.500 m² scheidings-, voorzet- en gebogen wanden. Het was een groot project met veel complexiteit. Zo dienden we meerdere gebogen wanden te voorzien, iets wat zelden gevraagd wordt. Dankzij de gedrevenheid, professionaliteit en ervaring van onze mensen slaagden we erin om een prachtig resultaat af te leveren. Het KAZ is voor ons dan ook een bijzondere referentie. We konden er immers bewijzen dat we als kmo een groot en moeilijk project aankunnen.”

Beeld: Kolorsprod

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer GO! Onderwijs (Brussel)
Architect B2Ai (Brussel, Gent, Roeselare) & Rosan Bosch Studio (Kopenhagen, Denemarken)
Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)

Staalbouw in slanke uitvoering

Het favoriete beeld van ontwerparchitect Stijn Colpaert: “Je ziet hier echt de invloed van de Palladiaanse villa’s in de streek rond Venetië.”
Lees het gehele artikel

Een elegante kijk op appartementsgebouwen

Het in 2019 opgeleverde Eikenpark ziet er elegant en eenvoudig uit. Niet verwonderlijk, want de architecten haalden hun inspiratie bij de Palladiaanse villa’s die zo mooi opgaan in de Venetiaanse vlaktes en bij de koloniale Amerikaanse villa’s met ontspannende ‘front porches’. In het weidse, landelijke kader van Eke vertaalde zich dat in vier appartementsgebouwen, opgevat als parkvilla’s met een lichte, fijn gedetailleerde structuur.

Tekst Stephanie Demasure    |    Beeld B2Ai

Eikenpark ligt in Eke, een deelgemeente van Nazareth, vlak bij Gent. In geen tijd ben je met het openbaar vervoer of met de wagen in de stad of in de rustige Vlaamse Ardennen. Een ideale en tegelijk atypische locatie voor dit project van vastgoedontwikkelaar Fenixco. “We doen meestal projecten in een stedelijke context”, licht Hélène Bostoen, zaakvoerster van Fenixco, toe. “Die ervaring inzake compacter wonen namen we mee in dit landelijke project. We hebben die omgeving dan ook extra in de verf laten zetten, onder meer via ruime terrassen. Ze garanderen niet alleen privacy, maar vergroten ook het appartement en de leefruimte. De grote raampartijen bieden bovendien heel wat natuurlijke licht-inval. Plaats dit gebouw in een stad en je zou een heel ander effect krijgen.”

Door twee types metselwerk te combineren, kreeg de gevel een zeer luchtig en speels effect.

Door twee types metselwerk te combineren, kreeg de gevel een zeer luchtig en speels effect.

Geen harde verkavelingsindruk

Eikenpark bestaat uit vier vrijstaande gebouwen, die samen plaats bieden aan 36 appartementen. Het grondplan is steeds opgevat als een vierkant. “Zo hebben de volumes geen voor- of achterzijde, maar is er sprake van een zekere doorwaadbaarheid”, vertelt Stijn Colpaert, ontwerparchitect bij architecten-bureau B2Ai. “We hebben dan ook sterk ingezet op de integratie van deze
parkvilla’s in het landschap aan de hand van een kleinschaligere aanpak, zodat je geen harde verkavelingsindruk krijgt. Ook de wagens hebben we neutraal weggewerkt door het ruime parkeerterrein semiondergronds aan te leggen.” Hélène Bostoen vult aan: “Dat maakt dat er veel licht is op het terrein en dat enkele bewoners de parkeerplaatsen anders invullen. Iemand heeft er
bijvoorbeeld een klein atelier op poten gezet. Wij ontwerpen en ontwikkelen, maar het is fijn om te zien hoe die functies verder evolueren en concreet ingevuld worden.”

Om de gebouwen nog beter te integreren in het landschap kozen de architecten voor een combinatie van lessenaars- en vlinderdaken.

Complexe puzzel

Er is niet alleen duurzaam omgesprongen met de omgeving, maar ook met de technieken. Gaande van een ventilatiesysteem D tot zonnepanelen voor ieder appartement en een hoogrendementsgasketel. “Het gebouw heeft een zeer goed E-peil; beter dan wat wettelijk opgelegd is”, zegt Kaat Standaert, projectarchitect bij B2Ai. “De constructie van de gebouwen was nochtans een hele uitdaging. De gevel, het buitenschrijnwerk, de staalstructuur en de terrassen moesten perfect op elkaar afgestemd worden. Een beetje zoals een meccanosysteem. Dat gebeurde nog voor de ruwbouwfase in het BIM-model van de aannemer en vergde nadien een nauwkeurige coördinatie. De samenwerking met Vuylsteke-Eiffage verliep gelukkig zeer vlot.” Dat beaamt ook Hélène Bostoen: “Het is een project waarbij alles meezat. Gerealiseerd door een groep jonge mensen die zich volop voor dit project wilden inzetten. Ook de reacties van de omwonenden en de gemeente waren zeer positief.”    

Variatie en reliëf in de gevel

Het gebouw ziet er ogenschijnlijk eenvoudig uit, maar niets is minder waar. En net daarin schuilt de sterkte van Eikenpark. “De staalstructuur was perfect uitgedokterd door Stijn en vervolgens door ons stabiliteitsbureau. Dat resulteerde in een zeer slanke uitvoering van de elegante kolommen, zonder zichtbare verbindingen”, vertelt Kaat Standaert. Stijn Colpaert treedt haar bij: “Dat is exact wat ik in gedachten had bij het ontwerp. De slanke, witte stalen banden worden versterkt door het speelse effect in de zandkleurige baksteen. Die is op twee manieren uitgevoerd: de ene is klassiek gemetst, de andere ligt dieper. Het brengt variatie en reliëf in de gevel omdat de metsellagen lijken te verspringen. Zo heb je aan de vier zijden van de gebouwen telkens een heel ander resultaat.”

De loggia’s vormen samen met de tuin de eyecatchers van dit project.

De loggia’s vormen samen met de tuin de eyecatchers van dit project.

Belevingstuin

Alle betrokken partijen benadrukken hoe goed de bouwvolumes geïntegreerd zijn in de landelijke context. Zo liggen de vier blokken hoger dan het maaiveld en hebben de bewoners dus al vanop het gelijkvloers een mooi uitzicht op de omgeving, waarvan ze optimaal kunnen genieten door de ruime terrassen. “Deze loggia’s zijn samen met de tuin de blikvangers van het project. Eigenlijk zijn het extra woon- en belevingsruimtes”, zegt Hélène Bostoen. “Je kijkt uit op een heel mooie tuin. Dat was een investering van Fenixco. We beseffen dat die binnen vijf jaar pas volledig tot zijn recht zal komen, maar we zijn er nu al helemaal aan verknocht. We werkten samen met Atelier Arne Deruyter en integreerden water, een bloemenweide, planten, wandelpaden, enzovoort. Je ziet er echt de seizoenen veranderen. Het is gewoon prachtig.”

De architecten zijn het volmondig eens met Hélène Bostoen. “Alle appartementen zijn naar de tuinen gericht. Op de bovenste verdieping zijn de ramen zelfs verhoogd, waardoor we de omgeving echt naar binnen halen. Integratie in het landschap stond voorop. Deze kleinschalige aanpak geeft appartementsbouw een heel andere uitstraling.”  


Ceragres – Tegelleverancier en -plaatser

Sinds enkele jaren kent Ceragres een sterke groei. Het bedrijf uit Melle evolueerde van tegelleverancier naar tegelplaatser en van projecten met tien appartementen naar projecten met 20.000 vierkante meter te betegelen oppervlakte. “We zijn gepassioneerd door ons vak en door unieke materialen en texturen”, vertelt Adrien De Witte. Samen met zijn vader Christophe runt hij de zaak. “De sterkte van Ceragres ligt in het feit dat we in alle mogelijke prijsklassen een ruime variëteit aan kwaliteitsvolle materialen bieden.”

Ceragres is een trouwe partner van heel wat aannemers, bouwheren en projectontwikkelaars. Ook van Fenixco. Voor Eikenpark leverde en plaatste Ceragres de tegels in de keukens, badkamers en toiletten. Standaardformaten van 60 op 60, maar ook van 60 op 20 voor de wandbekleding in de badkamers. “De klanten konden keramische tegels kiezen uit een op voorhand bepaald assortiment. Dat was een zeer gevarieerd aanbod met heel wat mogelijkheden en kleuren”, zegt Adrien De Witte. “Het waren stuk voor stuk kwalitatieve tegels met een sterke technische fiche. We hebben enkel tegels in ons aanbod waar we zelf positieve ervaringen mee hebben. Ik moet toegeven: de bouwheer heeft hier goed gekozen, want slechts een heel klein deel van de klanten week af van de selectie.”


Vermandele – Omgevingswerken

Vermandele uit Oostrozebeke stond in voor de volledige buitenaanleg rondom Eikenpark, gaande van de collectieve riolering voor de vier woonblokken over de rijweg en de verhardingen tot de landschapswerken en de beplanting. “Het was een totaalproject van a tot z, zoals we er jaarlijks meerdere doen. We vinden het zeer belangrijk om onze klanten een totaalpakket aan te bieden”, vertelt projectleider Joachim De Rycke. “In dit project was het ecologische aspect zeer belangrijk. Alle verhardingen zijn waterdoorlatend en er was veel aandacht voor de realisatie van een natuurlijke en groene omgeving.”

Vermandele creëerde een echt landschap met glooiingen en diepgang. “En dat was best uitdagend, al was het tegelijkertijd ook erg plezant. De vier woonblokken staan wat hoger dan het originele grondniveau. Door met glooiingen en hellingen te spelen, creëerden we een prachtig parkdomein”, licht Joachim De Rycke toe. “De biodiversiteit is gegarandeerd dankzij een boomgaard met bloemenweide en een prairietuin. Geen strakke tuin dus, maar een zeer organisch geheel met 88 bomen, 6.900 heesters en nog eens 20.500 vaste planten zoals bloemen en siergrassen. We kiezen altijd voor lokale plantenkwekerijen. Op die manier houden we de keten kort en de kwaliteit hoog.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Fenixco (Melle)
Architect B2Ai (Brussel, Gent, Roeselare)
Hoofdaannemer(s) Vuylsteke – Eiffage (Meulebeke)